Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chcela ho Slavia, zostrelil ju dvomi gólmi. Slovenský rýchlik po góloch posiela pozdravy do neba, Česi ho chvália

Využil danosť, ktorá ho zdobila už v drese Spartaka Trnava. Počúvol trénera a robil nábehy za obranu. Dvakrát ho Slavia neustrážila a rýchlonohý slovenský reprezentant ju zakaždým potrestal.

06.11.2023 10:31
Erik Jirka Foto:
Gólova radosť krídelníka Viktorie Plzeň Erika Jirku pri góle do siete Slavie Praha.
debata (1)

Najväčšou hviezdou uplynulého 14. kola českej futbalovej ligy bol Erik Jirka. Krídelník Plzne presnými zásahmi v nedeľu večer otočil duel v pražskom Edene z 0:1 na 2:1. Podarilo sa mu to za pätnásť minút druhého polčasu.

„Pocity sú úžasné a neopísateľné. Myslím si, že sme hrali odvážne. Predsa len, väčšina súperov príde na Slaviu a zalezie. My sme celý čas napádali a oddreli si to. Ustáli sme prvý polčas a potom dvakrát udreli,“ tešil sa Jirka v rozhovore pre Športweb.

Životná forma

Deväť rokov trvalo Viktorii, kým vyhrala na ihrisku Slavie. Základným kameňom úspechu bol najlepší výkon Jirku od lanského príchodu z Realu Oviedo a jeho smrtiace nábehy.

„To je moja silná stránka. Tréneri odo mňa chcú, aby som ich robil čo najčastejšie. Prízvukovali mi to aj cez polčas. Dostal som skvelé prihrávky, musím sa spoluhráčom poďakovať,“ vravel Jirka.

Erik Jirka Čítajte viac Zničil Slaviu, umlčal Eden. Jirka sa pýta do reprezentačnej zostavy. A prečo má vytetovanú Pannu Máriu?

Dva góly síce už v českej lige dal – v uplynulej sezóne proti Zlínu – ale 26-ročný člen širšieho reprezentačného kádra má životnú fazónu. Dôkazmi sú štyri zásahy v posledných šiestich ligových zápasoch či výborné výkony, napríklad na ihrisku Dynama Záhreb (1:0) v Európskej konferenčnej lige.

"Tri body sú vždy tri, ale na ihrisku Slavie sú o čosi cennejšie. Predtým sme zbytočne pokazili dva ligové zápasy. Ak chceme pomýšľať na titul, potrebujeme predviesť viac takýchto výkonov.

Pred reprezentačnou prestávkou nás čakajú ešte dva dôležité zápasy – odveta s Dynamom a doma liga so Slováckom," naznačil Jirka.

Chcela ho Slavia

Pre Jirku to bol špecifický duel. V lete sa o jeho príchod pokúšala práve Slavia, čo potvrdil kouč Jindřich Trpišovský prekvapeným českým médiám. Nakoniec z prestupu zišlo.

„Pripravovali sme sa na neho. Nábehy sú jeho silnou stránkou, ale my sme si to nepostrážili. Treba oceniť aj prihrávky, ktoré dostal od spoluhráčov. Jirka ukázal, prečo sme o neho stáli. V niektorých veciach je to výborný hráč,“ ozrejmil Trpišovský.

Nino Marcelli ŠK Slovan Čítajte viac Dubovský? Németh? Vittek? Slovan má klenot, ktorý je úspešnejší ako niekdajšie strelecké esá

Jeho vzájomná bilancia s trénerom Plzne Miroslavom Koubkom je 2:5. Skúsený kouč Viktorie znova našiel recept na mladšieho kolegu, o ktorého bol záujem aj v popredných európskych ligách či na pozíciu trénera českého národného tímu. Rovnako, ako Trpišovský, aj Koubek pochválil dvojgólového strelca.

„Erik má dobrú koncovku. V Plzni bol trochu utajovaný, ja mu dávam väčší priestor. Na tréningu vidím jeho silné stránky. Slovenský národný tím predsa vie, koho povoláva, hoci v reprezentácii toľko nehráva,“ chválil Jirku kouč Koubek.

Pravého krídelníka, ktorý v Plzni našiel stratenú fazónu po nie úplne vydarených angažmánoch v Poľsku, Srbsku a Španielsku, pochválili aj české médiá. Denník Sport mu dal známku 9 z 10 a označil ho za hráča zápasu. V štúdiu Jirkov výkon vyzdvihol aj niekdajší kouč Plzne i Slavie Dušan Uhrin ml.

„Góly rozhodujú, ale mne sa páčila kompaktnosť celej Plzne. Nemyslím si, že Jirka vynikal. Dostal perfektné prihrávky a spolupráca s kolegami bola stopercentná. Všetko mu však išlo od ruky,“ doplnil Uhrin ml. pre Denník Sport.

Verí v postup na ME

Už vo štvrtok oznámi tréner slovenskej reprezentácie Francesco Calzona ďalšiu nomináciu pred kvalifikačnými duelmi ME doma s Islandom (16. novembra o 20.45 v Bra­tislave) a na pôde Bosny a Hercegoviny (19.11. o 20.45).

Hoci sa hráči dozvedia o povolaní do národného tímu o čosi skôr, Jirka zatiaľ netuší, či bude v kádri.

„Sústreďujem sa iba na ďalšie zápasy v klube. Nominácia ešte nevyšla, avšak verím, že ma tréner opäť povolá. Reprezentovať je vždy česť, národný tím sa neodmieta,“ tvrdil Jirka.

Dátový analytik Marek Kabát zhodnotil z hľadiska metrík kvalifikáciu Slovenska na ME
Video

Po góloch do siete Slavie posielal pozdravy do neba zosnulému dedovi, veľkému fanúšikovi. Pred zápasmi si na neho spomína v modlitbách. Jirkovi vo výkonoch pomáha aj viera a vytetovaná Panna Mária na tele.

Verí, že pomôže aj národnému tímu, ktorý je v lichotivej pozícii. Ak vo zvyšných dvoch stretnutiach kvalifikácie získajú Slováci aspoň bod, majú istotu tretieho postupu na kontinentálny šampionát v rade.

„Dlho sme neboli v takej skvelej pozícii. Všetko je v našich rukách a my spravíme maximum pre to, aby sme to dotiahli do konca a postúpili na majstrovstvá Európy,“ burcoval Jirka.

Deväťnásobnému slovenskému reprezentantovi – v najcennejšom drese dal dva góly – sa pozdáva aj zmena mentality v národnom tíme.

„Je to o našej hre a nastavení. Iste, nemôžeme podceniť kvalitu súperov, aj keď im už prakticky o nič nejde. Nesmieme si však myslieť, že nám bod dajú zadarmo,“ uzavrel hrdina Plzne.

Česká futbalová redaktorka Valerie Herianová Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Mladá, krásna, úspešná česká Miss a ešte aj...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slavia Praha #Viktoria Plzeň #Erik Jirka