Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mám halucinácie, pýtala sa bývala hviezda PSG. Messiho Zlatá lopta je fraška, tvrdí zasa Matthäus

Na časomere svietilo 120 odohratých minút. Súčet riadneho hracieho času s predĺžením. A ešte k tomu 2:41 minúty zo 180 sekundového nadstaveného času. Brankár Argentíny Emiliano Martínez vytiahol vo finále majstrovstiev sveta 2022 neskutočný zákrok.

02.11.2023 15:00
Lionel Messi Foto:
Lionel Messi s ôsmou Zlatou loptou v kariére.
debata (1)

Francúz Randal Kolo Muani zahodil samostatný únik a zlatú viac ako šesťkilogramovú trofej zdvihol nad hlavu ako prvý Lionel Messi. Najlepší futbalista sezóny 2022/2023.

Pocta Maradonovi

Na pondelňajšom galavečeri v Paríži sa znova ukázalo, ktorá futbalová trofej má najvyššiu hodnotu. Argentína vyhrala zápas 4:2 v rozstrele po remíze 3:3 v riadnom hracom čase a predĺžení. Messi vďaka tomu získal už ôsmu Zlatú loptu magazínu France Football.

Vylepšil vlastný rekord, hlavnému prenasledovateľovi Cristianovi Ronaldovi (5) utiekol ešte viac. Mimochodom, prvýkrát za ostatných 20 rokov nebola portugalská ikona ani medzi nominovanými.

"Bola to skvelá bitka. Ťahali sme sa, rivalita medzi nami dvoma bola obrovská. Aj on chcel všetko vyhrať. Pre každého, kto miluje futbal a pre nás dvoch taktiež, to boli skvelé časy.

Lionel Messi Čítajte viac Rozhodol titul majstrov sveta. Messi má ôsmu Zlatú loptu v kariére, nechýbal ani Djokovič

Zaslúžime si viac uznania. Dostať sa na vrchol je ľahšie, ako tam zostať. Nám sa to podarilo, je to krásna spomienka," naznačil Messi koniec vzájomného súboja s Ronaldom.

Reprezentačný kapitán Argentíny priviedol v decembri svoj tím k prvému titulu na MS od roku 1986, keď sa to podarilo mužstvu okolo legendárneho Diega Maradonu. Okrem toho Messi v minulej sezóne vybojoval aj druhý ligový titul so svojím bývalým klubom Parížom Saint-Germain.

„Som veľmi vďačný, že môžem zdieľať túto trofej s mojimi reprezentačnými spoluhráčmi. Je to odmena za to, čo sme dokázali ako národný tím. Ďakujem celému mužstvu, trénerskému tímu a všetkým zúčastneným. Som tu opäť a môžem si užiť tento večer,“ vyhlásil očakávaný víťaz.

Vo veku 36 rokov je najstarším laureátom prestížnej ankety od roku 1956, keď sa stal víťazom Angličan Stanley Matthews (41). Messi – momentálne pôsobí v americkom Interi Miami – Zlatú loptu získal v minulosti v rokoch 2009 až 2012, 2015, 2019 a 2021.

Na záver príhovoru po prevzatí trofeje z rúk Davida Beckhama si v deň nedožitých 63. narodenín Diega Maradonu uctil niekdajšieho futbalového virtuóza.

„Vyhrali sme majstrovstvá sveta. Splnil sa mi sen, mám veľkú radosť. Chcem zaželať všetko najlepšie k narodeninám Diegovi Maradonovi,“ povedal Messi.

Argentínčanov triumf? Halucinácia

Najväčší konkurenti v bitke o Zlatú loptu Erling Haaland a Kylian Mbappé víťazovi – hoci stručne a prostredníctvom sociálnych sietí – zagratulovali.

FC Bayern Mníchov 1. FC Saarbrücken Čítajte viac To nie je možné, kričal komentátor. Bayern si ušil z hanby kabát, treťoligista chce na oslavy deň voľna

Našli sa však aj bývalí hráči či experti, ktorí by titul dopriali skôr nórskemu bombardérovi, alebo strelcovi hetriku v spomínanom finále vlaňajšieho svetového šampionátu.

„Počas hodnotených 12 mesiacov bol Haaland lepší ako Messi. Je to fraška. Lionel vyhral nezaslúžene a to som jeho fanúšik. Ukazuje sa, že trofej majstrov sveta má vyššiu hodnotu ako všetko ostatné,“ povedal Lothar Matthäus, víťaz ankety z roku 1991.

Kapitána majstrov sveta z Nemecka z roku 1990 citoval portugalský denník Diario. Keď médium zdieľalo svoj príspevok na instagrame, člen argentínskeho tímu a Messiho priateľ Ángel Di María v komentári odkázal Matthäusovi, „aby sa šiel vyplakať niekde inde.“

S triumfom Messiho nesúhlasil ani bývalý stredopoliar parížskeho Saint-Germain Jerome Rothen. Ten vraj nebol ani najlepším hráčom v PSG, kde zostal v tieni Mbappého.

„Je to hanba! Neviem, aké kritériá rozhodli v Messiho prospech. Ani v Paríži nebol najlepším hráčom. Ako môže potom byť celkovým víťazom? Za štyri roky vyhral dve Zlaté lopty, ale ani raz nebol najlepší. Akoby som mal halucinácie,“ nešetril kritikou Rothen.

Trofej odovzdával aj Djokovič

Vo zvyšných kategóriách taktiež všetko dopadlo podľa očakávaní.

Martin Dúbravka Čítajte viac Spoľahliví slovenskí brankári: Dúbravka i Rodák vychytali postup. Arsenal aj Man Utd vypadli

Najlepšou futbalistkou sa stala Aitana Bonmatová z FC Barcelona, ktorá si ocenenie prevzala z rúk srbského tenistu Novaka Djokoviča. V ankete zvíťazila po zisku treble na klubovej úrovni a svetového titulu so španielskym národným tímom.

Medzi mladíkmi kraľovala nová posila Realu Madrid Jude Bellingham, ktorý je momentálne favoritom na zisk Zlatej lopty za aktuálnu sezónu.

V drese Realu Madrid hviezdi po príchode z Borussie Dortmund. Dvadsaťročný anglický ofenzívny stredopoliar má v 13 štartoch za biely balet na konte 13 gólov a 2 asistencie.

Cenu Gerda Müllera pre najlepšieho kanoniera získal Haaland, ktorý 52 gólmi prispel k premiérovému triumfu Manchestru City v Lige majstrov i ďalšiemu treble. Vďaka tomu sa Citizens druhý rok po sebe stali najlepším klubom v Európe.

No a najlepším brankárom za uplynulú sezónu je Emiliano Martínez. Nebyť jeho zázračného zákroku v posledných sekundách riadneho hracieho času finále MS 2022, nedočkali by sa vytúženej trofeje on, Messi ani Argentína.

Messi vs. Haaland: Boj o Zlatú loptu 2023 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
xxx

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba