Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Calzona na slovenskej lavičke? Pomohli telefonát z Maďarska, sladké pečivo aj desať vyfajčených cigariet za hodinu

Keď sa jeho starý priateľ dozvedel, že má na stole ponuku od Slovenského futbalového zväzu, vzal do rúk telefón a zavolal mu.

18.11.2023 06:01
Slovensko - Island 29 Foto: ,
Tradičné poďakovanie sa trénerovi Francescovi Calzonovi.
debata (3)

„Hneď to zober,“ odporučil Marco Rossi kamarátovi Francescovi Calzonovi.

Obom nakoniec dalo Slovensko šancu dostať sa na vrcholné fórum. Obaja ho v predposlednom zápase kvalifikačných skupín ME 2024 využili. Delili ich iba hodiny.

Vzájomná radosť v priebehu niekoľkých hodín

Slovenskí futbalisti sa krátko po pol jedenástej večer radovali so zaplneným Tehelným poľom i státisícmi divákov pri televíznych obrazovkách z tretieho Eura v rade.

Calzonovi zverenci zdolali Island po výbornom výkone 4:2 a z druhej priečky ich už nezosadia ani ostrovania, ani Luxemburčania ani najbližší súper – Bosna a Hercegovina (zajtra o 20.45, prenos vysiela Sport1).

Slovensko - Island 33 Čítajte viac NÁZOR: Postup je fajn, potlesk na mieste, ale mexické vlny nie. Veľké futbalové váhy budú na ME, Calzona a spol. až v lete môžu byť naozajstní frajeri

"Pätnásť rokov predtým som spolupracoval s veľkými menami. Bol som asistent, lebo ma to napĺňalo. Naučil som sa veľa. Potom prišla táto ponuka a vedel som, že je to výzva. Potreboval som novú emóciu.

Ponuku som ihneď a s radosťou prijal. A aktuálne emócie? Som spokojný. Napĺňa ma, keď vidím, že ľudia okolo mňa sú šťastní. Mám v povahe, že skôr dávam ako beriem. Vidieť šťastných hráčov a vypredaný štadión, to znamená viac ako nejaká osobná radosť," vravel Calzona po postupe z J-skupiny.

Dve a pol hodiny predtým sa radoval aj o štyri roky starší Rossi. Pravda, pri Maďaroch stáli v Sofii všetci svätí.

S Bulharmi prišli o vedenie 1:0, nakoniec však potrebný bod za remízu 2:2 získali po vlastnom góle v 97. minúte.

„Som šťastný a pyšný. Nebol to najkrajší zápas, ale nie nadarmo sa hovorí, že posledný krok býva najnáročnejší,“ vravel Rossi.

Štvrtý taliansky tréner

Desiaty a jedenásty tím, ktoré si zaistili miestenku na budúcoročnom nemeckom Eure vedú muži, ktorým Slovensko otvorilo brány a talianski taktici sa jej chopili znamenite.

V sezónach 2016/17 a 2017/18 úspešne viedol Dunajskú Stredu. Zo Žitného ostrova si v 2018 to namieril na maďarskú lavičku.

Slovensko - Island 34 Čítajte viac Brániť kamaráta Mbappého na ME? Môžete sa prežehnať a čakať, preglgol si Škriniar. Hovorí však o evidentnom progrese

Herne mužstvo pozdvihol, posunul na vyššiu úroveň, zdolal viacerých gigantov v Lige národov a vo štvrtok oslávil postup na druhý veľký turnaj.

„Moje začiatky boli brutálne. Keď ma Maďari oslovili, nevedel som, čo si počnem. Bol som v koncoch. Ja pôjdem do Maďarska a nechám doma rodinu? Bola to veľká obeta,“ cituje Rossiho La Gazzetta dello Sport.

Práve popredný taliansky denník prišiel s príbehom o vzájomnom telefonáte Rossiho s Calzonom. Mimochodom, spoločne s Dominicom Tedesco (Belgicko) a Vincenzom Montellom (Turecko) sú ďalšími talianskymi trénermi s miestenkou na Euro 2024.

Káva a sladké pečivo

La Gazzetta dello Sport pripomína netuctový príbeh Calzonu, ktorý sa po dvoch dekádach ako asistent premenil prvú šancu v roli hlavného kouča na zlato.

„Neustále bol v tieni, ale vystúpil z neho vo veľkom štýle. Calzona je muž, ktorý priniesol mnoho obetí,“ píše prestížny taliansky denník.

Začínal ako asistent v Toskánsku v regionálnej súťaži popri pouličnom predaji kávy. Kľúčovým sa mu stalo priateľstvo s Mauriziom Sarrim, s ktorým sa postupne prepracoval až do roly asistenta v Neapole.

Futbal Slovensko reprezentácia Čítajte viac Výnimočné víťazstvo, parádne hodnotenie. Kto si za Island vyslúžil jednotku? Premiantov bolo mnoho, slabých výkonov pomenej

„Sedávali spoločne pri káve a sladkom pečive. Debatovali o futbale, za hodinu vyfajčili aj desať cigariet za hodinu,“ píše La Gazzetta dello Sport.

Príchod Calzonu na Slovensku vyvoval vlnku kritiky. Verejnosti sa nechcelo veriť, že muž bez skúseností s postom hlavného trénera dostane mizerne hrajúci tím na šampionát. A ešte aj s jednozápasovým predstihom.

„Pracuje dvakrát viac ako všetci ostatní. Dajme mu čas,“ vravel niekdajší kapitán Marek Hamšík.

Aj on bol jedným z kľúčových mužov, ktorí Calzonu presvedčili. Dnes, vyše roka od jeho menovania do pozície trénera Slovenska, dosiahol najväčší úspech v kariére.

Slovensko - Island 31 Čítajte viac Bravó, chlapci! Slováci postúpili na ME, proti Islandu predviedli štvorgólový obrat

"Nemám problém s kritikou, keď na mňa útočia, dodáva mi to ešte väčšiu silu. Ale to, že nás napádali predtým, ako sa začala kvalifikácia, to nie je dobré. Tie osoby, ktoré takéto reči šírili, nechcú dobre slovenskému futbalu.

Mali by milovať svoju krajinu – Slovensko – bez ohľadu na to, kto je tréner. Po štrnástich mesiacoch som pochopil, že tieto osoby nemajú slovenské srdcia. Tvária sa, ako keby boli bohovia," neodpustil si Calzona odvetný úder kritikom.

Pred Islandom vyhlásil, že mužstvo potrebuje ešte aspoň rok, aby dosiahlo maximum svojho potenciálu. Čo predvedie o pol roka na ME?

Hodnotenie Slovákov po zápase s Islandom Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Výkony reprezentantov sme ohodnotili známkami...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia