Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner z talianskej ulice, zlomená palica nad Weissom, vyhodený tlmočník. Slováci sa hrabú z dna

Z mužstva, ktoré vlani nedokázalo narobiť problémy ani súperom v C-divízii Ligy národov, sa za rok stal súdržný tím s výbornou defenzívnou, agresívnym napádaním, rýchlou kombináciou, ale aj výkonnostnými výkyvmi.

16.11.2023 05:40
Luxembursko šport futbal ME2024 kval. J-skupina... Foto: ,
Radosť slovenských futbalistov po góle Dávida Ďuriša.
debata (7)

Čo je však najdôležitejšie – pred vrcholom kvalifikačných bojov má v rukách postupové karty na majstrovstvách Európy 2024.

"Vo futbale nikdy neviete. Prináša veľa prekvapení. Máme kvalitnú skupinu, ale musíme myslieť na nás, nie na súperov. Nezaslúžime si byť v pozícii (žrebovaný z piateho výkonnostného koša, pozn.), v akej sme sa ocitli.

Nepatríme tam. Som tu, aby sme hrali na maximum a verili v postup. Je to náš cieľ. Naplníme ho iba vtedy, ak budeme drieť," vravel Francesco Calzona 9. októbra 2022.

Island, futbal Čítajte viac Krajina, kde starostom sa stal ten, kto sľúbil, že nič nesplní, vybudovala futbalovú pevnosť. Môže nás pripraviť o Euro

Hneď po žrebe kvalifikačných skupín vyvinul na seba i zverencov tlak. O trinásť mesiacov neskôr je s nimi na prahu úspechu. Tretieho postupu na kontinentálny šampionát v rade.

Hrozný začiatok

Počas slovenských ťažení – a nielen futbalových – boli fanúšikovia zvyknutí na kalkuláciu. Pred dnešným duelom s Islandom (20.45 v Bratis­lave, RTVS) a nedeľňajším stretnutím na ihrisku Bosny a Hercegoviny (20.45, Sport 1) je reprezentácia vo výbornej pozícii.

Ak získa aspoň bod, majú Euro isté. A pri pohľade na rozpis záverečných dvoch kôl J-skupiny možno nebude potrebný ani ten.

„Posledný krok býva najnáročnejší. Chalani musia podať výborný výkon bez kalkulácií. Nie sme veľké mužstvo, aby sme podcenili súpera alebo prestali premýšľať o zápase. Musíme hrať tak, aby sme získali tri body, nie jeden,“ vyhlásil Calzona pri oznamovaní nominácie na novembrový zraz.

Netradične, bola bez úplných nováčikov. Od letného príchodu a nevydarených septembrových zápasov v Lige národov ich povolal niekoľko, prerotoval desiatky menej známych futbalistov, opätovne vrátil do národného tímu Róberta Maka, zlomil palicu nad Vladimírom Weissom ml.

Lukáš Haraslín Čítajte viac Mama plakala vo dverách, otec pofúkal rozbité koleno. Na nenahraditeľnom Haraslínovi Sparta zarobí milióny ako na Hanckovi

Za väčšinu z týchto krokov si vyslúžil obrovské množstvo kritiky. Nielen experti, ale aj bývalí reprezentanti či fanúšikovská obec považovali Calzonovo angažovanie za chybu.

„Akoby sme doma nemali lepších trénerov. Nerozumiem tejto ceste. Príde mi to, akoby sme nechceli dať šancu niektorému zo slovenských koučov, ale vybrali niekoho z talianskej ulice,“ hneval sa bývalý stredopoliar Ľubomír Moravčík.

„Ide o neznámeho človeka, ktorý navyše nikdy mužstvo neviedol ako hlavný tréner,“ doplnil niekdajší reprezentačný kapitán Martin Škrtel.

SR Futbal ME kvalifikácia J Lichtenštajnsko BAX Čítajte viac Odíde Calzona zo Slovenska ešte pred šampionátom? Talianske médiá prepierajú šokujúcu informáciu

Ešte viac v kritikoch vzkypela žlč v marci, keď Calzona – zrejme aj vinou nepresného prekladu z taliančiny, ktorý stál tlmočníka miesto – zľahčoval domácu remízu 0:0 s Luxemburskom v Trnave.

"Luxembursko je kvalitný súper, poberie body aj ostatným. Výsledok je spravodlivý, čaká nás dlhá cesta.

Nenecháme sa rozhodiť výsledkami, podstatnejšie sú výkony. Nevidím dôvod na negatíva. Ak by sme so súperom hrali v septembri, prehrali by sme 0:4," pobúril Calzona.

Krutá rana pre domácich. Ohlasy na triumf Slovákov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
„V prvom polčase bolo Luxembursko...

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Francesco Calzona