Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Calzona či Guľa si kufor nevybaľujú, nepočúvajú reči o perspektíve a sedia na trojnohej stoličke. Práca trénera nie je pre plačkov

Písal sa rok 1995. Perspektívni žilinskí tréneri Stanislav Griga a Vladimír Goffa s nulovými skúsenosťami dostali nápad. Sadli do auta a vybrali sa po cenné rady do Prahy, kde Griga v drese Sparty v minulosti hral. Keď na Letnú dorazili, viseli na perách legendárneho trénera Václava Ježka. Čakali, aké cenné rady im na začiatku kariéry dá.

25.10.2023 09:59
07. DAC - Slovan Foto: ,
Adrián Guľa.
debata

„Najviac mi z toho rozhovoru utkvela v pamäti veta, ktorou začal: Kluci, udělejte si dobrou smlouvu!“ spomína Goffa.

Spoločne s niekdajším slovenským reprezentantom Ľubomírom Michalíkom rozoberajú, aké náročné je pre hráča i trénera zvládnuť tlak vedenia klubu na mužstvo, ktorému sa nedarí.

„Je vám smutno, ak tréner príde kvôli vašej chybe o prácu. Na druhej strane, aj tréneri vždy stavia na svoje kone. Ak ním nie ste a kouč vás prehliada, ľutovanie nečakajte,“ tvrdí Michalík.

Niekedy by mali vyhodiť hráčov

V pondelok sa v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži odohrala druhá trénerská zmena. Po odchode Mareka Petruša z Michaloviec, ktorého nahradil niekdajší kouč Ružomberka Peter Struhár, skončil v Košiciach Anton Šoltis.

Hoci baštu vrátil na prvoligovú mapu po ôsmich rokoch, dostal výpoveď po sobotňajšej domácej prehre 2:4 s Banskou Bystricou. Domáci viedli v 11. minúte 2:0, ale šiestej prehre v rade nezabránili.

09. Tehelné pole Čítajte viac Pomôže spor o štadión vyriešiť Fico? Šéf akciovky NFŠ exkluzívne: Len na daniach zarobí štát viac ako 170 miliónov eur

"Hráči aj tréneri sú hodnotení vedením i fanúšikmi počas 90 zápasových minút. Nezaujíma ich, čo sa dialo cez týždeň na tréningoch. Je ľahšie vyhodiť jedného trénera ako 10–15 hráčov, hoci niekedy by si to zaslúžili skôr oni ako kouč.

Šoltis vybojoval prvú ligu, ktorá bola vlani už takmer stratená. Avšak 11 bodov za 10 zápasov je málo," vraví Michalík.

Šoltisovo meno nebolo jediným, ktoré sa spomínalo v rámci trénerskej výmeny. Vedenie Zlatých Moraviec už viackrát deklarovalo plnú dôveru Vladimírovi Cifraničovi.

Hoci ViOn konečne baví aj predvedenou hrou, s tromi bodmi je posledný. Nového kouča má aj Ružomberok. Ondřejovi Smetanovi bude robiť asistenta doterajší hlavný tréner Peter Tomko.

"Z mojich skúseností mám pocit, že na Slovensku máme s trénermi menej trpezlivosti ako v zahraničí. Všetko chceme hneď. O zmenách v Moravciach či Dunajskej Strede sa šepká a bez vetra sa ani lístok nepohne.

Milan Borjan Snežana Borjanová 7 Čítajte viac Dodrží zmluvu so Slovanom alebo ho sexi manželka obmäkčí? Pani Borjanová plače za Milanom, synovi odporučila, aby nebol brankárom

Tréner na Slovensku si nemusí ani vybaľovať kufor. Stačí, ak príde séria nepresvedčivých výsledkov a už je na odchode," vraví Michalík.

Guľa (opäť) v problémoch

Tesne za elitnou šestkou sa zasa nachádza Dunajská Streda. Po lanskom príchode trénera Adriána Guľu DAC herne pookrial. V bitke o titul mal Slovan na lopate, ale nezvládol záver ani vzájomné duely.

„DAC premárnil veľkú šancu, ktovie, kedy sa taká naskytne. Nevedno, aké kompetencie má tréner Guľa, ale hráčov si vyberal sám. Vina je na oboch stranách,“ pokračuje Michalík.

Najvyššími ambíciami sa klub zo Žitného ostrova netajil ani v aktuálnom ročníku. Avšak facka v 1. predkole Európskej konferenčnej ligy od gruzínskeho Dila Gori, nečakané odchody klubových ikon Erica Davisa a Zsolta Kalmára či štyri prehry z jedenástich kôl Niké ligy – naposledy hanebných 1:5 v Žiline – naznačujú problémy.

Video

"Bol som na tréningoch Adriána Guľu. Je to odborník a pracant. V poslednom období však nemá výraznejšie úspechy. Každý klub má špecifiká.

Buď zmeníte svoju filozofiu, aby ste našli porozumenie alebo ich presvedčíte o svojich vodcovských schopnostiach a klub pôjde za vami. Zrejme sa to u Guľu nedeje a preto nad ním visí otáznik," zamýšľa sa Goffa.

Nôž na krku každý týždeň

Podľa neho to majú tréneri momentálne podstatne jednoduchšie. Pred dvomi dekádami sa s nimi zaobchádzalo bez rukavičiek.

"Vtedy vám zrušili zmluvu zo dňa na deň. Teraz sa tréneri vyplácajú do konca zmluvy. Keď vyhodili mňa, hovoril som si, že som nenahraditeľný.

A zrazu hralo mužstvo lepšie. Šikovný tréner si prácu nájde. Elitné súťaže vyselektujú babrákov, ktorí idú do II. či III. ligy alebo rovno skončia s futbalom, ako napríklad ja," smeje sa Goffa.

Uvedomuje si, že práca trénera nie je pre každého. Na základnú otázku, či to má pod tlakom vedenia náročnejšie futbalista na trávniku alebo tréner na lavičke, má jednoznačnú odpoveď.

SR Futbal NL 1. kolo Košice Slovan KEX Čítajte viac Šesťkrát a dosť. V Košiciach vyhodili trénera, kto povedie nováčika?

"Hráč je v absolútnej pohode. Možno po slabých výkonoch príde o miesto v zostave, ale inak mu nič nehrozí. Tréner je pod neustálym tlakom.

Jednu sobotu môže vyhrať, ale o týždeň bude mať nôž na krku opäť. Práca trénera nie je pre plačkov. Musíte mať hrošiu kožu, naučiť sa sedieť na trojnohej stoličke a nepočúvať reči vedenia o perspektíve," konštatuje Goffa.

Niekdajší kouč Žiliny však jedným dychom dodáva, že značné riziká trénerského remesla prinášajú aj výhody, o ktorých sa väčšine populácie môže iba snívať.

„Je to finančne nadštandardne ohodnotená práca, v spoločnosti vysoko vážená. Kouč si musí byť vedomý rizík. Ale keď nemá výsledky, nikto sa s ním maznať nebude,“ dopĺňa Goffa.

Cukor aj bič

Spoločne s Michalíkom sa zhodujú, že príchod nového trénera je dôležitým impulzom pre všetky zainteresované strany. Nutnosťou sa stal aj pre slovenskú futbalovú reprezentáciu. Začiatok Francesca Calzonu však nebol jednoduchý.

Vladimír Weiss Čítajte viac Hľadáme, čo máme. Weissa má vychovávať rodič, nie Calzona, sebavedomého rebela ako on potrebujeme

"Calzonu sme vyhadzovali po prvom zápase a dnes sme takmer istým účastníkom ME. Kto by pred rokom povedal, že budeme mať toľko bodov a ocitneme sa v takej luxusnej pozícii?

Brali by sme to všetkými desiatimi. Niekedy mám pocit, že vo všetkom hľadamé skôr negatíva ako pozitíva," je presvedčený Michalík.

V minulosti sa darilo najmä trénerom, ktorí slovenskej lavičke šéfovali tvrdou rukou. Vladimír Weiss st. dostal mužstvo na majstrovstvá sveta 2010, Ján Kozák st. zasa na európsky šampionát 2016. Nenahráva teda slovenská mentalita skôr koučom, ktorí nechodia po tvrdé slová ďaleko?

"Absolútne nesúhlasím. Tréner má byť psychológ. V jednej ruke musí mať bič, v druhej cukor. Robíte so živým kolektívom, musí fungovať chémia.

Ak je niekto zurvalec, neznamená to, že bude automaticky úspešný. Avšak ani dobrák nemá hneď istotu dobrých výsledkov," uzatvára Goffa.

Najdrahšia zostava Niké ligy Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Nemusia byť najlepší, no údajne sú najdrahší....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adrián Guľa #Anton Šoltis #Francesco Calzona