Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Učiteľka mu dala za úlohu spraviť projekt. Odermatt dostal pochvalu aj od Shiffrinovej frajera

Triedna učiteľka na základnej škole vo švajčiarskom Buochse dala žiakom tradičnú úlohu. "Vytvorte prezentáciu alebo projekt o známej osobnosti, ktorú obdivujete alebo vás inšpirovala."

26.02.2024 20:18
Marco Odermatt Foto:
Marco Odermatt.
debata (1)

V lavici sedel aj malý blondiak so širokým úsmevom a veľkým množstvom energie. Nádejný lyžiar Marco Odermatt si vybral ako svoju tému strieborného medailistu zo zimnej olympiády v Nagane 1998 Didiera Cucha.

„Pozeral som všetky jeho preteky. Vzal som si pero a papier a počítal mu body. Spravil som celú listinu jeho výsledkov. Ako chlapec som ho veľmi obdivoval,“ spomínal Odermatt. Po víkend v Palisades Tahoe už trojnásobný víťaz Svetového pohára alpských lyžiarov.

Cieľ? Vyhrať všetko

V Sierra Nevade ovládol v sobotu obrovský slalom. Deväť pretekov pred koncom sezóny má nedostihnuteľný náskok 901 bodov.

Počas 58 ročníkov Svetového pohára nastolili svoje éry Gustav Thöni, Ingemar Stenmark, Marc Girardelli, Hermann Maierovi a najmä Marcel Hirscherovi. Momentálne žijeme Odermattovu.

„Všetko je perfektné. Darí sa mi, vychádzajú mi veci, som zdravý. A vlastne, v sobotu som mal na strane aj šťastenu, veď Henrik (Kristoffersen, pozn.) bol veľmi blízko,“ povedal po triumfe pred Nórom o dvanásť stotín sekundy.

Marco Odermatt Čítajte viac Hotovo! Odermatt znova nechal konkurenciu za sebou, obhájil veľký glóbus

Pre Odermatta to boli desiate víťazné preteky v rade. Sériu takýchto rozmerov dosiahli iba Stenmark (v rokoch 1978–1980 vyhral štrnásť obrovských slalomov v rade) a Annemarie Moserová-Pröllová – jedenásť triumfov v zjazde v rokoch 1972–74.

Celkovo triumfoval 26-ročný Švajčiar jedenásťkrát. Historické rekordy medzi mužmi – 13 víťazstiev – majú Stenmark (1978/79), Maier (2000/01) a Hirscher (2017/18). Absolútnou rekordérkou je Mikaela Shiffrinová (17 v 2018/19). Odermatta čaká bez slalomov, ktoré nejazdí, ešte šesť pretekov.

„Chcem vyhrať všetky preteky, to je môj cieľ do konca sezóny. Som si istý, že sa mi podarí nazbierať ešte veľa bodov,“ doplnil Odermatt.

Neopakovateľný Marcel

S výpočtom možných rekordov však nemusí byť koniec. V predošlom ročníku získal 2042 bodov, čo je absolútne maximum. Odermatt má už teraz 1702 bodov a môže dokonca prekonať nielen svoje maximum, ale taktiež 2414 bodov Tiny Mazeovej z ročníku 2012/13.

Zároveň Odermatt vedie celkové poradie obrovského slalomu, super-G aj zjazdu. Spolu s veľkým glóbusom má tak na dosah zisk štyroch krištáľových trofejí. Naposledy to dokázal Maier v roku 2001.

V hre je aj triumf s rekordným náskokom v celkovom poradí pred najbližším súperom. Herminátor v spomenutej sezóne triumfoval s náskokom 743 bodov pred krajanom Stephanom Eberharterom.

Odermatt však ako tínedžer obdivoval iného Rakúšana. Síce o Hirscherovi nerobil prezentáciu, jeho štýl jazdy mal dokonale zmapovaný. Zároveň však platí, že obaja sú pretekársky z úplne iného cesta.

vlhová mowinckel Čítajte viac Obrovské prekvapenie. Vlhovej súperka pred domácim podujatím oznámila koniec kariéry

Hirscher frustroval súperov od sezóny 2011/12 až do 2018/19. Vyhral neuveriteľných osem veľkých glóbusov za sebou. Lenže na rozdiel od špecialistu na rýchlostné disciplíny Odermatta sa opieral najmä o technické. Vo Svetovom pohári vyhral rodák zo Salzburgu 67 pretekov – 32 v slalome, 31 v obrovskom slalome.

„Musíte sa učiť od najlepších. Riešiť detaily, aby ste sa posunuli. Sledoval som Marcelove videá. Nie je to o tom, že sa ho snažím kopírovať. Bol špeciálny a neopakovateľný,“ tvrdil Odermatt.

Najviac ho na Hirscherovi fascinovala jedna vec. Dá sa povedať, že sa ju úspešne naučil aj Odermatt.

„Nerobil žiadne chyby. Vždy riskoval, najmä v druhých kolách. Dokázal však agresívne útočiť a pritom zostával v ideálnej stope. Ak sa aj dostal do balansu, dokázal sa rýchlo vrátiť späť do správneho postavenia,“ skonštatoval Odermatt.

Hirscher či Kristoffersen si veľké glóbusy získali vďaka súkromným tímom. Viackrát mal túto možnosť aj suverén ostatných troch sezón. Zakaždým však Odermatt odmietol. Dôvod je veľmi pragmatický.

„Nesedelo by mi to. Neviem si predstaviť, že by som netrénoval s kamarátmi. Gino (Caviezel), Loic (Meillard), Justin (Murisier) a Thomas (Tumler) sú moji kolegovia, sme taká podarená partička. Tlačíme sa dopredu aj vtipkujeme. Analyzujeme, kde zrýchliť, čo môžeme zmeniť. Pomáhame si a nemáme tajomstvá,“ uzavrel Odermatt.

Päť z piatich

O Odermattovi sa hovorí, že má veľkú charizmu. Rád robí veci inak. Na svojej oficiálnej stránke má rozpísanú celú abecedu kariéry. Pri každom z 24 písmen nájdete krátky komentár v nemčine a angličtine.

Pri písmene L je laugh (smiech, angl.), lebo Švajčiar ním nikdy nešetrí a preteky si stále užíva. I zasa značí intenzitu, s ktorou spieva národnú hymnu. Avšak najvýraznejšie rezonuje písmeno J ako spomienka na juniorský šampionát 2018 v Davose.

400434039 18394567006008225 4242291005555048647 n Čítajte viac Cítim sa lepšie a lepšie. Shiffrinová potvrdila dátum návratu a poslala nečakaný odkaz Gutovej

Domáci mladík získal päť zlatých medailí vo všetkých piatich individuálnych disciplínach. Ako prvý a zrejme aj posledný v histórii.

„Získať na domácej pôde päť medailí je splnený sen. Všetko bolo perfektné a nezabudnuteľné,“ usmieval sa vtedy Odermatt.

V aktuálnom ročníku prišiel postupne o viacerých súperov. Cestu k veľkému krištáľovému glóbusu mu „uľahčili“ Nór Aleksander Aamodt Kilde, Rakúšan Marco Schwartz či Francúz Alexis Pinturault. Všetci traja museli sezónu ukončiť kvôli vážnym zraneniam. Odermattov kredit to však neznižuje.

„Marco má silu v každých pretekoch. Ak niečo pokazíte, hneď to využije. Odermatt totiž nerobí chyby,“ pripustil Kilde.

Akoby priateľ Shiffrinovej hovoril o Odermattovom vzore, Marcelovi Hirscherovi…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marco Odermatt