Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je fascinovaný mocou, obeduje v Elyzejskom paláci. Parížu vystrieľal postup Macronov kamarát

Naposledy si v pohárovej súťaži vylámali zuby na Dominikovi Greifovi. Slovenský brankár im chytil dva pokutové kopy - jeden v riadnom hracom čase, druhý v následnom penaltovom rozstrele. Vďaka nemu Malorka postúpila do finále Španielskeho pohára.

06.03.2024 09:20
Kylian Mbappé Emmanuel Macron Foto:
Útočník PSG Kylian Mbappé zdraví prezidenta Francúzska Emmanuela Macrona.
debata

Futbalisti Realu Sociedad v priebehu týždňa vypadli z oboch pohárových súťaží – z Copa del Rey a taktiež z Ligy majstrov. V utorňajšej osemfinálovej odvete podľahli doma parížskemu Saint-Germain 1:2.

A znova spečatil ich osud jediný muž. Kylian Mbappé. „Tešíme sa z výkonu, výsledku aj postupu. Vyhrať na ihrisku súpera nikdy nie je jednoduché. Splnili sme cieľ, držali sa taktického plánu. Nevieme sa dočkať štvrťfinále,“ povedal dvojgólový hrdina.

Pastva pre oči

Mbappé korunoval presnými zásahmi výborný vstup hostí do oboch polčasov. Najskôr po štvrťhodine otvoril skóre, pričom po jeho góle sa roztrhla sieť. Potom pridal v 56. minúte víťazný presný zásah a zariadil predĺženie série neporaziteľnosti Paríža vo všetkých súťažiach na 21 zápasov.

„Mbappé je lídrom Paríža. Rozdielový hráč. Keď má loptu, Paríž vždy v ofenzíve čosi vymyslí,“ chválil útočníka bývalý anglický tréner Glenn Hoddle. „Mbappé je pastva pre oči,“ pridal sa bývalý krídelník francúzskeho veľkoklubu David Ginola.

Harry Kane, Leroy Sane, bayern mníchov Čítajte viac Bayern sa vzchopil a Rimanom nedal žiadnu šancu. Mbappé vyšperkoval postup PSG gólom, pri ktorom roztrhol sieť

Favorit vyhral prvý duel doma 2:0, vonku triumfoval 2:1 a tri zo štyroch gólov dal Mbappé. Dvadsaťpäťročný rodák z Paríža má v Lige majstrov na konte už 46 zárezov – rovnako ako Eusébio a Filippo Inzaghi. Spoločne figurujú na delenej jedenástej priečke.

Nikto nemá od svojho debutu také čísla na ihriskách súperov ako niekdajší strelec Monaka. Mal totiž prsty v 25 góloch v 32 vonkajších dueloch. Mimochodom, PSG nastúpilo v LM s najmladšou základnou zostavou vo svojej histórii. Priemerne mali hráči 23 rokov a 361 dní.

„My, tréneri, sa vždy snažíme nájsť riešenia, ale realizujú ich hráči. Som veľmi spokojný. Máme mladý tím, ale dnes hrali ako harcovníci,“ hodnotil tréner víťazného tímu Luis Enrique.

Politicko-futbalové debaty

Španielsky kouč toho v posledných dňoch o Mbappém veľa nenahovoril. V piatkovom dueli proti Monaku (0:0) ho dokonca stiahol po polčase. Pravda, mladý zakončovateľ nepredviedol ideálny výkon. A navyše, španielske médiá píšu o tom, že prestup najlepšieho strelca mužstva do Realu Madrid je hotovou vecou.

Francúzske denníky však veria, že sa do celej situácie môže vložiť jeho vplyvný kamarát – prezident Emannuel Macron. Veľký fanúšik piva, rugby a slávnej éry Olympique Marseille sa s Mbappém pravidelne stretáva. Nedávno napríklad v Elyzejskom paláci s katarským emirom Tamimom bin Hamadom Al Thanim.

Slovan Bratislava Čítajte viac Zahrá si ešte niekedy Slovan v Prahe? Stop! Je to nemožné. Zbytočné vírenie vody, lebo k tomu už nikdy nedôjde

Nie je to len futbal a šport, čo oboch spája. Viac svetla do netradičného vzťahu najväčšej francúzskej futbalovej hviezdy a prvého muža krajiny galského kohúta vniesol Jean-Baptiste Guegan. Francúzsky autor knihy Revolúcia Mbappé.

"Obaja majú podobnú trajektóriu. Sú to víťazi a v porovnaní s kolegami na svojich postoch sú mladíkmi. Sú hyperaktívni, individuálni a opatrní. Mbappé sa od Macrona veľa naučil. Je fascinovaný mocou a riadením sveta.

Prezident je zasa veľké zviera, ktoré miluje futbal. Zároveň však nedokáže osloviť voličskú základňu mladých Francúzov. Mbappého sleduje na sociálnych sieťach 150 miliónov ľudí a väčšinu z nich tvorí práve táto skupina," škontatoval Guegan.

Má Macron až takú moc, aby zastavil odchod Mbappého z PSG do Realu?

Najlepšie zarábajúce kluby na svete + SLOVAN Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Okrem rebríčka a príjmov najlepšie zarábajúcich...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž Saint-Germain #Emmanuel Macron #Kylian Mbappé