Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nôž na krku chladného muža. Bayern zachraňuje diktátor

V sezóne 2011/12 bol jesenným šampiónom. Na jar však o titul prišiel. Dostal sa do finále domáceho pohára, taktiež Ligy majstrov. V oboch prípadoch neuspel a na najslávnejší nemecký klub sa spustila vlna kritiky.

05.03.2024 11:45
Thomas Tuchel Foto:
Thomas Tuchel na lavičke Bayernu.
debata (1)

Bolo to naposledy, čo Bayern nezískal v sezóne ani jednú trofej. Od expertov aj médií si to poriadne zlízol.

Avšak nie až tak, ako v aktuálnej sezóne. Mníchovčania sú ďaleko od finálových účastí a titulu.

Posledným svetlom na konci tunela – pre Bavorovov aj odchádzajúceho trénera Thomasa Tuchela – je dnešná domáca odveta osemfinále Ligy majstrov s Laziom Rím (prvý zápas sa skončil 1:0 pre taliansky tím).

Mizerná sezóna

Krátky súhrn výkonov a výsledkov nemeckého šampióna zabolí každého fanúšika Bayernu.

V Nemeckom pohári vypadol už v druhom kole, keď prekvapivo podľahol treťoligovému 1. FC Saarbrücken 1:2. V boji o majstrovský titul Bavori strácajú po 24 odohratých dueloch na vedúci Leverkusen už desať bodov.

Kým Mníchov štyrikrát v sezóne prehral a tri razy remizoval, Bayer má možno najlepšiu formu v histórii. Po 31 rokoch má na dosah trofej a premiérový titul v Bundeslige. Počas 24 kôl stratil len šesť bodov za tri remízy.

Xabi Alonso Čítajte viac Xabi Alonso absolvoval rozhovory s Bayernom, tvrdí nemecká televízia Sky

„Sú skrátka lepší. Vo všetkých detailoch aj kľúčových veciach. Nestíhali sme, chýbala kreativita aj agresivita. Na tréningoch tvrdo drieme, ale potrebujeme čas,“ želal si Tuchel 10. februára po prehre 0:3 na pôde Leverkusenu.

Nemecký tréner ho nedostal. O jedenásť dní vedenie Bayernu ohlásilo, že Tuchel v lete skončí. V tíme obhajcu titulu je od 24. marca minulého roka a zmluvu mal platnú do roku 2025. Dodržaná nebude, nemecký veľkoklub už hľadá náhradu.

„V dobrom a otvorenom rozhovore sme dospeli k spoločnému rozhodnutiu ukončiť v lete našu spoluprácu,“ uviedol generálny riaditeľ klubu Jan-Christian Dreesen v oficiálnom vyhlásení. „Dovtedy urobím všetko pre to, aby môj trénerský tím dosiahol maximálny možný úspech,“ doplnil ho Tuchel.

Kritika od zverencov

Vedenie Bayernu si od Zinedina Zidana či Jürgena Kloppa vypočulo nie, a tak hľadanie toho pravého – Bayern by si želal kouča Leverkusen Xabiho Alonsa – pokračuje.

Začalo sa už výberom Juliana Nagelsmanna, pod jeho vedením v sezóne 2022/23 Bavori vypadli vo štvrťfinále Nemeckého pohára s Freiburgom (1:2).

Tuchel označil Bayern za novú motiváciu v jeho kariére. Tá sa začala veľmi skoro. Nádejného nemeckého reprezentanta brzdili zranenia. V 25 rokoch ukončil kariéru. Dal sa na štúdium ekonomiky, brigádoval v krčme.

Francesco Calzona Čítajte viac Calzonovi sa darí a v Taliansku ho chvália. Šanca, že zostane na Slovensku, je čoraz menšia

Na futbal nikdy nezanevrel. Vo svojej prvej sezóne skončil s Mainzom deviaty. V druhej ho dostal do Európskej ligy. Prvý angažmán vo veľkom futbale mu spadol z neba.

Prvé kolo Nemeckého pohára sa totiž začína ešte pred štartom Bundesligy. V júli 2009 vypadol prvoligový Mainz so štvrtoligistom z VfB Lübeck 1:2 po predĺžení. Vedenie Mainzu vyhodilo trénera Jörna Andersena a nahradilo ho trénerom juniorky.

„Vypadnutie s tímom zo 4. ligy pred začiatkom sezóny je skvelá možnosť dať šancu neznámemu,“ spomínal Tuchel.

Viacerí jeho zverenci prežívali na prvých tréningoch v Mainzi či neskôr v Dortmunde šok. Tuchel totiž čiarami „odrezal“ rohy ihriska. Z obdĺžnika vytvoril osemuholník s jediným cieľom. Zamedziť hráčom nakopávané a dlhé lopty.

„Som skôr posadnutý peknou hrou či tréningovým týždňom ako úspechmi a trofejami,“ smeje sa Tuchel. Bývalí zverenci však tvrdia, že veľa úsmevov im nedaroval.

„Jeho tréningy boli impozantné. Je to pravý vizionár, blázon do futbalu. Lenže aj komplikovaný a chladný človek,“ vyhlásil niekdajší brankár Dortmundu Roman Weidenfeller. „Raz mi spravil vec, ktorá je stopercentne šikana. Je to diktátor,“ pridal sa gólman Mainzu Heinz Müller.

Práve preto skončili predčasne jeho angažmány v Dortmunde, Paríži Saint-Germain, Chelsea. A podľa najnovších médií má Tuchel nôž na krku už dnes. Ak Bayern s Laziom vypadne, vedenie Bavorov ho vyhodí okamžite a klub vo zvyšku sezóny povedie dočasný tréner.

Krásna Georgina na Paris Fashion Week Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Okrem fotografii z Parížskeho týždňa módy si...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #ThomasTuchel