Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sauer: Ťažký spánok, v očiach slzy. Futbal bol krutý, ale Žilina sa nemá pred Európou za čo hanbiť

Futbal z času na čas prinesie aj situáciu, keď nevyhrá lepší tím. Platilo to aj na vypredanom štadióne Pod Dubňom. Žilinčania v osemfinále mládežníckej Ligy majstrov podľahli v utorok večer Kodani 2:4 na pokutové kopy (1:1 v riadnom hracom čase).

28.02.2024 11:33
Mário Sauer Foto: ,
Mário Sauer (Žilina) sa teší po strelení vyrovnávajúceho gólu do siete FC Kodaň.
debata (2)

S najlepšou súťažou sa rozlúčili napriek tomu, že dánskeho súpera prestrieľali 21:3. „Sklamanie je veľké,“ priznáva autor gólu Mário Sauer (19).

Vyspali ste sa po takom zápase?

Zaspávanie bolo ťažké. Hlavou vám ide mnoho myšlienok…

Aké napríklad?

Najsilnejšou je asi to, že nemôžeme byť smutní. Nemáme sa za čo hanbiť. Mali by sme sa tešiť, ako sme hrali a reprezentovali Slovensko.

Dajú sa nájsť pozitíva aj napriek tomu, že futbal k vám bol krutý?

Samozrejme, mrzí to. A aj istý čas bude. Treba hodiť za seba pocity smútku a pripraviť sa na ďalšie zápasy.

Mohli ste rozhodnúť skôr?

Niekoľkokrát, to je naša škoda. Sám som mal dve-tri príležitosti. Buď som ich nevyriešil správne alebo mi strelu zblokovali. Vlado Valko mal dorážku, ktorú vytiahol brankár, musíme ho pochváliť. Držal Kodaň nad vodou. Mali sme niektorú zo šancí premeniť.

Prekvapila vás Kodaň? Pred zápasom prišiel nový tréner…

Nie, tréneri nás výborne pripravili. Bavili sme sa s chalanmi, čo na nich môže platiť. Prognóza vyšla.

Čo vám tréneri hovorili po zápase?

V šatni bol veľký smútok, v očiach slzy. Končíme. Na druhej strane nás chválili za to, ako sme dominovali v zápase.

Po dvoch rokoch sme znova predviedli parádnu jazdu v mládežníckej Lige majstrov. Nie je to náhoda. Žilina robí skvele s mládežou, najlepšie na Slovensku. Je to práca od dieťata až po člena seniorského A-tímu.

MŠK Žilina UEFA Youth League Čítajte viac Žilina siahala na historický postup, dočkala sa krutého rozuzlenia. Tréner: Nepostúpil lepší

Prišlo 10 785 divákov. Ako sa hrá pred vypredanými tribúnami?

Bolo to neskutočné. Aj keď nevládzete, idete vďaka ľuďom nad svoje limity. Snáď si to budeme užívať častejšie, zrejme v zahraničí, lebo na Slovensku je to skôr rarita. Takýto doping človeku chýba.

Netriasli sa vám z tribún kolená?

Vyskúšali sme si to proti Dortmundu. Chalani vyzerali uvoľnene. Ľudia boli skvelí, mali na nás pozitívny vplyv. Odniesli sme si mnoho skúseností. Je na nás, ako ich zúžitkujeme v budúcnosti.

Odohrali ste 27. zápas v sezóne. Celkom nabitý program, nie?

Neprekáža mi to, nech len smelo pribúdajú. (smiech) Niekedy je to náročnejšie fyzicky, ale som typ hráča, ktorý sa dokáže obetovať a ísť aj za vlastné hranice.

V čom sú rozdiely v mládežníckej Lige majstrov oproti najvyššej slovenskej súťaži?

Niekedy je to v Lige majstrov rýchlejšie. Ide o mládežnícky futbal. Menej takticky zviazaný, fyzický a s väčšími nedostatkami. Ligový futbal je plný skúsených hráčov. Nedajú vám meter navyše.

Dominik Greif Čítajte viac Slovák si uchmatol slávu pre seba, prstom ukazovali na neho. Španieli ospevujú Greifa, nikoho neocenili lepšie

Čo je pre mladého kreatívneho stredopoliara väčšia výzva?

Nerobí mi problém ani jedno. V oboch som schopný presadiť sa.

Žilina v najvyššej súťaži príjemne prekvapila na jeseň, na jar to už mužstvu nejde. Prečo?

Jeseň bola príjemným prekvapením. Podávali sme výborné výkony, mali sme skvelé výsledky. Počas zimy odišli 4–5 hráči zo základnej zostavy, predali sa do zahraničia.

Niekoľko týždňov potrvá, kým zapracujeme nové mená do kádra. Som presvedčený, že niektorí zo súboja s Kodaňou sa v ňom skôr či neskôr objavia. Verím, že sa čoskoro vrátime na víťaznú vlnu.

V mládežníckej Lige majstrov môže nastupovať aj váš brat Leo…

Áno, ale na Bayern necestoval, zostal s A-tímom Feyenoordu. Písali sme si pred Kodaňou aj po nej.

Čo vám odkázal?

Písal mne aj chalanom do skupiny, že sme hrali výborne a nemáme sa za čo hanbiť. Prekvapilo ma to. Zagratuloval mi ku gólu a doplnil, že sme si nezaslúžili prehrať.

Leo Sauer Čítajte viac Hancko mi pomáha. Že dá tréner Feyenoordu šancu 17-ročnému Slovákovi? Prekvapilo to aj mňa, ale ukázal som kvalitu

Ako vnímate jeho odvážnu cestu ísť v 16 rokoch do Feyenoordu?

Bavili sme sa o tom asi stokrát, už pred odchodom aj teraz. Pýtali sme sa: Uspeje tam? Bude to dobrý krok? Leo sa rozhodol takto. Obaja ideme inou cestou.

Vybral som si pevnú žilinskú, chcem sa vyhrať medzi seniormi v A-tíme. Brat sa rozhodol prestúpiť do veľkého futbalového sveta už ako člen juniorky. Verím, že obe cesty budú úspešné.

Obzeráte sa po zahraničí?

Nikam sa netlačím. V Žiline mi je dobre. Ak príde zaujímavá ponuka, zvážim ju.

Budúci rok bude Slovensko hostiť ME do 21 rokov. Premýšľate nad tým?

Je to ešte ďaleko. Musím sa sústrediť na to, aby som zostal v kádri dvadsaťjednotky. Máme výbornú partiu. Je to jeden z cieľov, ale potrebujem kvalitné výkony. Bude to futbalový sviatok na Slovensku, nechcel by som ho zmeškať. Verím, že prídu plné tribúny. Radi by sme ich potešili výkonom aj úspechom.

V sobotu ste hrali proti Michalovciam, včera proti Kodani, dnes hrá Žilina so Slovanom v pohári. Cestujete domov, do rodnej Bratislavy?

Áno. Keď mám 2–3 dni voľna, snažím sa ísť pozrieť známych domov. Vždy to dobre padne.

Poklady ligy. Ktorí hráči odišli za milióny? Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Nie je to pravidlo, no aj zo slovenskej ligy...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #mšk žilina #FC Kodaň #Leo Sauer #Mario Sauer