Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jamajský blesk stráca žiaru. Nájde ju v Londýne?

Nadvláda najrýchlejšieho muža planéty Usaina Bolta je v ohrození. Šesťnásobný olympijský šampión aj svetový rekordér nezabehol v tejto sezóne stovku pod desať sekúnd. Trápil sa aj na dvojstovke a odvolával jeden štart za druhým.

24.07.2015 10:00
Usain Bolt Foto: ,
Jamajský šprintér Usain Bolt.
debata

Sedem rokov nezdolaný šprintér vynechal podujatia v Paríži i Lausanne. Testom jeho aktuálnej formy, nezlomnosti a viery bude dnešný míting v Londýne, kde pred tromi rokmi zahviezdil počas letných olympijských hier. Získal tri zlaté medaily (100 m, 200 m, 4×100 m).

„Na Londýn a štart na Olympijskom štadióne mám nezabudnuteľné spomienky. Britskí fanúšikovia sú vždy úžasní. Očakávam, že v Londýne budú aj jamajskí priaznivci, ktorých tam žije veľa. Pod žiarou reflektorov pre nich túžim urobiť skvelú šou,“ povedal Bolt pre oficiálnu stránku podujatia.

Dvadsaťosemročná hviezda svetovej atletiky podstúpila v marci minulého roka operáciu ľavej nohy a neskôr ju limitovali aj ťažkosti s kolenom. Stovku bežal tento rok iba raz – na mítingu v Riu a čas 10,12 s ho zaraďuje až do siedmej desiatky svetového rebríčka – na 66. miesto.

Najrýchlejšiu dvojstovku zabehol v Ostrave na Zlatej tretre, kde finišoval časom 20,13. Naposledy zvládol 200 m v New Yorku v polovici júna za 20,29. „Bol to jeden z najhorších behov môjho života. Rád by som to nejako vysvetlil, ale neviem ako,“ uviedol po pretekoch.

Bolta v prebiehajúcej sezóne netrápi len nepresvedčivá výkonnosť, ale tiež výnimočná konkurencia, ktorej doteraz nikdy nečelil. Vo výbornom svetle sa ukazuje jeho krajan Asafa Powell a Američania Tyson Gay a najmä Justin Gatlin, ktorý nespoznal trpkosť prehry v dvadsiatich šiestich pretekoch v rade. Táto trojica sa v Londýne nepredstaví, a tak na súboj titanov príde najskôr až v auguste na svetovom šampionáte v Pekingu.

„Každý so zadržaným dychom bude sledovať, ako sa mu bude dariť v Londýne. Usain je hráč a šoumen. Vie, kedy príde jeho čas, aby začal opäť rýchlo behať a dostal sa na vrchol. Verím, že v Pekingu bude v absolútnom poriadku,“ prezradil Gatlin pre The Telegraph.

Tridsaťtriročný Američan prekypuje sebavedomím a verí, že na stovke môže pokoriť Boltov svetový rekord (9,58 s). Jamajčana jeho veľkohubé vyjadrenia nevyviedli z miery. „Prečo by som mal mať strach? Keď toto niekto povie, smejem sa. Športujem už zopár rokov a nikdy som pred nikým neuhol. V dôležitých momentoch som vždy ukázal, že som najlepší,“ upozornil Bolt počas reklamnej akcii v New Yorku.

Podľa najrýchlejšieho muža planéty sa o všetkom rozhodne na augustovom šampionáte v Pekingu. „Gatlin už toho dosť narozprával. Dokázal, že je rýchly a pripravený. Teším sa na preteky proti ľuďom, ktorí veľa hovoria. Musia to však aj potvrdiť na dráhe, inak vyzerajú ako hlupáci,“ dodal. Aby na ostrosledovaný súboj vôbec prišlo, svalnatý dlháň z Jamajky potrebuje zabehnúť kvalitný čas v Londýne. V opačnom prípade je pravdepodobné, že do Pekingu nepocestuje a miesto, kde sa na OH 2008 zrodila atletická legenda, sa môže stať jeho súťažným pohrebiskom.

Usain Bolt verzus Justin Gatlin

  • Svetové rekordy Bolta: 100 m: 9,58 s (MS 2009) 200 m: 19,19 s (MS 2009)
  • Najlepšie časy Bolta v roku 2015: 100 m 10,12 s (Rio de Janeiro) 200 m: 20,13 s (Ostrava)
  • Najlepšie časy v roku 2015: 100 m: 9,74 s Justin Gatlin (Dauhá) 200 m: 19,57 s Justin Gatlin (Eugene)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #atletika #stovka #Justin Gatlin #dvojstovka