Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štyria z iného cesta i mesta. Ale v kajaku im to ladí

Pôvodne mali na vode trochu popreháňať starších kolegov a pripravovať sa ako kvalitná záloha, ale okolnosti sa vyvinuli inak. Štvorica mladých kajakárov prežíva výnimočný rok.

03.07.2013 10:00
Demin, Michálek, Krajčovič, Jakubík Foto:
Zlatá štvorica z Poznane. Zľava Viktor Demin, Matej Michálek, Marek Krajčovič a Gábor Jakubík.
debata

Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík a Viktor Demin vyhrali uplynulý víkend na majstrovstvách Európy pretekárov do 23 rokov v Poznani súťaž štvorkajakov. Krajčovič s Jakubíkom pridali aj druhé zlato v K2 na 500 m. O mesiac sa predstavia na premiérových MS tejto vekovej kategórie a na sklonku augusta pocestujú aj do Duisburgu na svetový šampionát seniorov.

„Nepočítali sme s tým, že sa starší štvorkajak rozpadne,“ vraví háčik mladej lode Krajčovič. Vďaka víťazstvu nad olympijskou posádkou z Londýna na májovom Svetovom pohári v Račiciach si mladíci vybojovali právo ísť do rozstrelu o účasť na MS, ale k tomu napokon ani nedôjde. Kvarteto Gelle, Jankovec, Vlček a Tarr nedávno ohlásilo rozchod.

„Našou výhodou je, že sme mladí a máme potenciál sa zlepšovať. Seniorský šampionát vnímame ako bonus, radi by sme postúpili do finále. Myslím, že šieste miesto je v našich silách,“ tvrdí Krajčovič, ktorý ako jediný zo štvorice okúsil vlani atmosféru olympijských pretekov v Londýne (štartoval v K1). „Rio 2016 je ešte ďaleko, ale verím, že v tejto zostave by sme si mohli vybojovať olympijskú miestenku.“ Na londýnskych hrách bol aj Matej Michálek – ako turista.

„Vravel som, že o štyri roky by som sa na olympiádu chcel vrátiť, ale už ako pretekár. Uvidíme, čo predvedieme na MS v Duisburgu. V Poznani sme o sekundu zdolali Španielov, ktorí skončili v júni v takmer totožnej zostave na majstrovstvách Európy na štvrtom mieste.“ Každý z členov K4 pochádza z iného mesta a má vlastného trénera. Veľkú časť roka však trávia chlapci spolu na sústredeniach. Štvorkajak má v Stredisku štátnej športovej reprezentácie ministerstva vnútra na starosti bývalý kajakár Felix Masár, bronzový na kilometri na MS 1979.

„Všetci sme rozdielni, máme na veľa vecí odlišné názory, ale v kajaku nám to spolu ladí. A myslím, že spolu aj dobre vychádzame. Hoci sme aj tri týždne na jednom mieste, nechytí nás ponorka,“ dodáva Michálek. V tejto zostave jazdí štvorkajak druhý rok. Vlani bol na mládežníckych ME tretí.

„Pre mňa má toto zlato veľkú cenu, lebo v zime som mal zranené predlaktie,“ vysvetľuje najmladší zo štvorice Viktor Demin. Talentovaného borca z kajakárskej bašty v Komárne lákalo štúdium práva, napokon dal prednosť športovému manažmentu na Univerzite Semmelweis v Budapešti.

„Právo by som asi nedokázal zladiť so športovou kariérou, teraz študujem diaľkovo, chodím len na skúšky.“ Pre Demina sú seniorské MS veľkou motiváciou. „Za úspech v Duisburgu by som možno vymenil aj zlato z Poznane.“

Posádka mladého štvorkajaka
Marek Krajčovič, 20 rokov, Bratislava, tréner Milan Kele
Matej Michálek, 21 rokov, Piešťany, tréner Róbert Erban
Gábor Jakubík, 23 rokov, Šamorín, tréner Felix Masár
Viktor Demin, 20 rokov, Komárno, tréner Peter Likér

© Autorské práva vyhradené

debata chyba