Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štvorkajak ide na ME o nádej

Vodácke karty sú rozdané. Ak štvorkajak tento víkend na majstrovstvách Európy v rýchlostnej kanoistike v Portugalsku neuspeje, olympjská posádka sa zrejme rozpadne.

14.06.2013 07:30
štvorkajak SR Foto: ,
Peter Gelle, Martin Jankovec, Erik Vlček a Juraj Tarr budú v Portugalsku bojovať aj o svoju budúcnosť.
debata (1)

Kvarteto Peter Gelle, Martin Jankovec, Erik Vlček a Juraj Tarr musí potvrdiť nárast formy. Inak sa nepredstaví v jednej lodi na augustovom svetovom šampionáte v Duisburgu. Prednosť by dostali mladíci.

Štvorkajak v úvode sezóny nepresvedčil. Na pretekoch Svetového pohára v Szegede skončil štvrtý a v Račiciach dokonca až ôsmy, pričom prehral aj s mladou slovenskou posádkou Krajčovič, Michálek, Jakubík a Demin.

V hustej atmosfére sa hľadal vinník (vinníci) a alternatíva. Dvojica Vlček, Tarr zvažovala, že si presadne do dvojkajaka. Napokon káštvorka, ktorá minulý rok finišovala v Londýne na šiestej pozícii, dostala požehnanie, ale i podmienku.

„Za adekvátne považujem v ich prípade umiestenie do 8. miesta vo finále, iné bude neúspechom,“ vysvetlil športový riaditeľ Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Filip Petrla.

„Tri týždne spoločných tréningov nám veľmi pomohli. Uvidíme, ako nám to pôjde na majstrovstvách Európy a na čo to bude stačiť,“ povedal pre oficiálnu internetovú stránku SZRK pred odletom na šampionát Vlček.

Zľava Martin Jankovec, Juraj Tarr, Peter Gelle... Foto: SITA, Marián Peiger
slovenský štvorkajak Zľava Martin Jankovec, Juraj Tarr, Peter Gelle a Erik Vlček. Ako sa im bude dariť na majstrovstvách Európy?

Háčik lode Peter Gelle čelil na jar kritike za slabšiu výkonnosť. „Sám som zvedavý, ako to dopadne. Počas uplynulých dní sme tvrdo pracovali striedavo v Trenčíne a v Komárne. Trošku sme upravili tréning, spoločne sme v lodi trávili veľa času na vode, pracovali sme na súhre i taktike. Predošlé výsledky neboli také, ako sme si predstavovali, ale teraz cítim, že sme išli s formou hore,“ tvrdil.

Štvorkajak nastúpi v piatok popoludní o 14.56 h SELČ na rozjazdu v konkurencii posádok Maďarska, Rumunska, Poľska, Ruska, Ukrajiny a Francúzska. Prvé tri lode si vybojujú priamy postup do nedeľného finále. Zostávajúce budú mať šancu ešte v semifinále, ktoré je naplánované v piatok na 18.36 h.

Okrem kvarteta z K4 je v nominácii na ME ešte piaty kajakár Ľubomír Beňo (K1 na 200 m, K1 na 500 m), Martina Kohlová (K1 na 200 m), Ivana Kmeťová (K1 na 500 m) a dvaja kanoisti – Matej Rusnák (C1 na 1000 m, C1 na 5000 m) a Rastislav Kohút (C1 na 500 m, C1 na 200 m).

1 debata chyba