Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V kopcoch som silný, vraví Varga o pekle v Kitzbüheli

Kitzbühel je každý rok obrovskou výzvou pre odvážlivcov na lyžiach, no prvý júlový víkend absolvujú v tomto rakúskom horskom stredisku tvrdú skúšku aj triatlonisti.

05.06.2013 11:00
Richard Varga Foto:
Richard Varga.
debata

Čaká na nich najťažšie podujatie v seriáli majstrovstiev sveta. Medzi mužskou elitou by nemal chybať ani najlepší slovenský triatlonista Richard Varga.

„V kopcoch som silný, mám takéto trate rád. Neviem však odhadnúť, na čo si môžem trúfať, také ťažké preteky som ešte neabsolvoval. Určite však budú zaujímavé. Jazda v háku v cyklistickej časti asi nikomu nepomôže, každý sa musí spoliehať na vlastné sily,“ uviedol 24-ročný Bratislavčan. V Kitzbüheli si pretekári odplávajú 750 metrov, v sedle bicykla (11,5 km) sa vyštverajú až do nadmorskej výšky viac než 2000 metrov (prevýšenie cyklistickej trate je 900 metrov) a pôvodne päťkilometrový beh organizátori skresali na polovicu.

Uplynulý víkend súťažil Varga na podujatí MS v Madride, kde skončil na 22. priečke. „Vlani som tu obsadil rovnakú pozíciu a od radosti som sa išiel zblázniť, teraz som od seba čakal viac. V behu som sa v porovnaní s minulým rokom zlepšil o minútu, no presvedčil som sa, že aj konkurenti napredujú. Zdravotne som sa konečne cítil fit. Teraz som unavený, ale z toho sa rýchlo dostanem,“ vysvetľoval člen Národného športového centra.

V prvej polovici sezóny, vrcholom ktorej bude septembrové finále svetového šampionátu v Londýne, absolvoval Varga kvalitnú prípravu u Protinožcov i v Skalistých horách v americkom Denveri. Obmedzovali ho však zranenia. V prvých pretekoch seriálu MS v Aucklande spadol z bicykla na zadné koleso jedného zo súperov a narazil si rebrá. Pre silné bolesti potom nedokončil ďalšie podujatie MS v San Diegu. „Nezvyknem sa len ta ľahko vzdať, no vtedy nemalo zmysel preteky dokončiť. Pri každom nádychu som pocítil bolesť a namiesto behu som už iba kráčal…“

Ešte pred Kitzbühelom si Varga aj s troma ďalšími Slovákmi otestuje formu na európskom šampionáte v tureckej Alanyi (14. – 16. júna). „Rád by som zaútočil na historické maximum Pavla Šimka, ktorý bol pred piatimi rokmi šiesty. Konkurencia odvtedy stúpla, reálne by som však mohol zmestiť do prvej desiatky. Mám tendenciu zlepšovať sa v každých pretekoch, tak dúfam, že tento trend aj dodržím,“ dodal.

debata chyba