Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Starec a hokej. Vek nehrá rolu, dokazuje Jágr

Leto roku 1992. Česi a Slováci sa handrkujú o budúcnosť spoločného štátu, krajina je bez prezidenta (Václav Havel na funkciu rezignoval), z rádií sa valí hit Lucie Bílej Láska je láska a Jaromír Jágr žiari v Amerike ako mladá hokejová superstar. Pittsburgh po roku opäť triumfuje v Stanelyho pohári a Jágr v žlto-čiernom drese druhýkrát dvíha nad hlavu slávnu trofej.

21.06.2013 16:38
Jágr, Boston, NHL Foto: ,
Jaromír Jágr.
debata (1)

V lete 2013 je krajina (česká) bez premiéra, Lucie Bílá už spieva len sporadicky a 41-ročná česká hokejová ikona s iniciálkami JJ hrá zasa vo finále NHL. Opäť má oblečený žlto-čierny dres, akurát logo na ňom je iné.

Aj vďaka nemu považujú mnohí českí a slovenskí fanúšikovia vrchol skrátenej sezóny za finále snov. „Cítim sa ako starý chlap, ktorý je vďačný za každý nový deň života na Zemi. Nie je ľahké hrať v 41 rokoch, ale na druhej strane, vek podľa mňa nehrá rolu, ak milujete hokej a neprekáža vám každý deň tvrdo pracovať viac než ostatní,“ vysvetľoval hokejový útočník priam filozoficky zámorským novinárom pred začiatkom série medzi Bostonom a Chicagom.

Jágr začal sezónu doma v Kladne a po skončení výluky odišiel do Dallasu, ktorý ho vlani angažoval. V tíme Stars predvádzal solídne výkony (14 gólov a 12 prihrávok v 34 zápasoch), no 2. apríla ho klub po vzájomnej dohode vymenil do Bostonu. „Keď mi volali, pýtal som sa ich trikrát: Ste si istí, že ma chcete? Tvrdili, že áno," opisoval český borec okolnosti prestupu. V play off už Boston vyradil dva Jágrove bývalé kluby New York Rangers a Pittsburgh a vo fínále hrá proti Chicagu, čiže rovnakému tímu, aký Jágr pomohol pokoriť v roku 1992. Český hokejový umelec si pred americkými žurnalistami zaspomínal aj na slávu zo začiatku 90. rokov. Priznal, že okrem pocitov radosti z úspechu mu bolo aj clivo.

„Keď som získal prvýkrát trofej, mal som osemnásť a neovládal som ani jazyk. Cnelo sa mi za domovom. Teraz už je všetko inak,“ vysvetlil Jágr, ktorý je pravoslávny veriaci a aj v zámorských šatniach ho sprevádza talizman – Vladimírska Bohorodička.

Napriek nabitému programu v ostatných dňoch hokejista pozorne sleduje aj aktuálne dianie na českej politickej scéne. A na sociálnej sieti neskrýval svoje znechutenie. „Viem, že by som sa mal starať najmä o hokej a finálové zápasy, ale situácia v posledných dňoch ma nenecháva pokojným. Som Čech, Česko milujem a veľmi rád by som sa dožil doby, keď budeme všetci šťastní a spokojní. Viem, že je to zrejme utópia, viem, že politika je tvrdá hra o moc a peniaze, ale viem tiež, že každá hra by mala mať svoje pravidlá. Aj tí najtvrdší súperi by mali mať voči sebe úctu a rešpekt. A práve toto mi najmä u politikov najviac chýba. Mám pocit, že sa správame skôr ako hyeny a nie ľudia. Máme radosť, keď druhý spraví chybu, keď sa dostane do problémov, hneď sa pcháme na jeho miesto a keď leží na zemi, tak namiesto podania ruky ho radšej kopneme do hlavy…“

Na nálade mu nepridáva ani fakt, že ho v play off prenasleduje strelecká smola. Zatiaľ triafa iba žrde, v 20 zápasoch vyraďovacej fázy neskóroval. A preto čelí aj kritike.

„Je to finále Stanley Cupu a on sa totálne fláka. Nestíha, je pomalý, vyzerá unavene, nemá na ľade čo hľadať. Tréner by ho mal okamžite posadiť,“ pustil sa do českého útočníka komentátor televízie NBC Mike Milbury.

Lenže Jágr je pre mužstvo užitočný, aj keď nedáva góly. Zodpovedne bráni, bojuje pri mantineli. Žiadny flákač. Nepodceňujte veterána Jágra. Do hokejového dôchodku ešte určite nepatrí.

1 debata chyba