Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Radivojeviča či Baranku teraz nezaplatíme, vraví manažér Slovana

Hokejový Slovan sa pripravuje na svoju druhú sezónu v KHL. Hlavný cieľ Bratislavčanov je udržať divácku eufóriu a odohrať v play off viac stretnutí než v premiérovom ročníku. "Radi by sme postúpili do druhého kola, ale to treba ísť do play off z lepšieho než posledného miesta, aby ste sa vyhli prvému. Bez vysokých cieľov sa šport robiť nedá," vysvetľuje generálny manažér klubu Maroš Krajči.

31.07.2013 09:00
maros Foto:
Maroš Krajči.
debata (2)

Má Slovan lepší káder ako pred vlaňajším vstupom do sezóny?
Určite áno, pokiaľ neberieme do úvahy Sekeru a Višňovského, ktorí pribudli až počas sezóny.

Poskladali ste mužstvo podľa predstáv?
Viac-menej áno. Našťastie sa nám už v závere minulej sezóny podarilo dotiahnuť do tímu Tomáša Mojžíša a Juraja Mikúša, čo bolo pre nás veľmi dôležité. Ešte pred nimi prišiel aj Michal Sersen. Získali sme aj druhého brankára Miroslava Kopřivu. Aj keď je ťažké hodnotiť ho po prvom zápase, proti Slavii chytal výborne. Uvidíme, ako sa mu bude dariť ďalej. Obrana vyzerá dobre, ešte potrebujeme aby sa dal zdravotne do poriadku Sigalet, ktorý prišiel zo zámoria s drobnými problémami.

V júni ste povedali, že pracujete na tom, aby ste dotiahli hráča, ktorý bude parádny ťahák pre divákov. Stále to platí?
Pracovali sme na príchode Branka Radivojeviča, ale napokon to nevyšlo. Chceli sme ho pritiahnuť ako ďalšieho bývalého hráča NHL, ktorý by nadviazal na účinkovanie Mira Šatana.

Ako blízko ste boli k dohode s Radivojevičom?
Myslel som si, že oveľa bližšie, no po osobnom stretnutím s Brankom som zistil, že to vôbec nebolo blízko. Jeho agent nám nepovedal úplne všetko. V tom čase už bolo takmer isté, že podpíše kontrakt v Nižnekamsku. Keď mi povedali sumu, tak som to okamžite pochopil. Do takej výšky by sme nevedeli ísť.

Pred dvoma týždňami ukončili v Ufe spoluprácu s Ivanom Barankom. Kontaktovali ste ho alebo je jeho angažovanie mimo vaše možnosti?
Pri jeho plate ani nemá význam kontaktovať ho. Dostanem sa do databázy na internete, kde si pozriem jeho zmluvu a viem koľko zarába. V Slovane mu nevieme dať toľko, čo mal doteraz. Samozrejme, Ivan je pán obranca a radi by sme ho v tíme mali.

Vlani ste dávali na platy päť a pol milióna eur. Koľko prihodíte tento rok?
Tristotisíc eur.

Napriek tomu ste v celej KHL na chvoste vo výdavkoch na platy hokejistov. Čím dokážete konkurovať ostatným klubom pri angažovaní hráčov?
Všetkým okrem peňazí – mestom, atmosférou v hľadisku, zázemím, štadiónom, divákmi či marketingom. Zatiaľ nám hrá do kariet, že Slovákov berú v ruských kluboch za zahraničných hráčov. Ak toto pravidlo raz zrušia, budeme mať vážny problém. Okrem toho je pre mnohých zahraničných hráčov lákadlom Bratislava. Hokejista pôjde radšej s platom dole, keď môže mať rodinu pri sebe, bývať v Európe a v „bezpečí“. Netvrdím, že Rusko nie je bezpečné, ale predsa len poloha Bratislavy v blízkosti Viedne, Budapešti aj Prahy je geniálna.

Finančne ste po minulej sezóne vyrovnaní so všetkými hráčmi?
Áno.

Pocítili ste po úspešnej premiérovej sezóne väčší záujem firiem o spojenie so značkou HC Slovan?
Málokedy sa niekto prihlási sám od seba. Ide skôr o to, či sa s potenciálnymi záujemcami dohodnete ľahšie alebo ťažšie. Získali sme nových reklamných partnerov, ale dvaja tiež skončili. Marketingové aktivity si totiž môže dovoliť len spoločnosť, ktorá je v dobrej kondícii. Ak má nejaké problémy, je to prvá vec, ktorú škrtá. V jednom prípade išlo o nadnárodnú spoločnosť, ktorej problémy nevznikli na Slovensku, ale vedenie sa rozhodlo zmraziť marketingové aktivity vo všetkých krajinách, kde pôsobí.

Má klub nejaký príjem z predaja televíznych práv?
Žiadny. Televízne práva predáva KHL a tieto peniaze nerozdeľuje. Od vedenia súťaže nedostávame žiadne peniaze ani za reklamy na ľadovej ploche. Liga z nich financuje rozhodcov a všetky ostatné veci.

Koľko vstupeniek pôjde pred ligovými zápasmi do predaja?
Okolo tritisíctristo, budú sa predávať formou aukcie. Ľudia si už kúpili všetkých päťtisíc permanentiek, ktoré boli k dispozícii. Asi tisíc vstupeniek je v sektoroch VIP, päťsto musí ostať pre priaznivcov hostí, niečo zaberú miesta pre novinárov a dostávame sa približne k číslu z úvodu.

Viete povedať, koľko z príjmovej zložky za minulú sezónu tvorili príjmy zo vstupného?
Dvadsať až dvadsaťdva percent. To je v porovnaní so slovenskou extraligou veľmi slušné. Vtedy sa to pohybovalo okolo osem až deväť percent, ale pri niekoľkonásobne nižšom rozpočte. Vlani sme mali s výnimkou dvoch zápasov všetky vypredané, dúfam, že sa to zopakuje. Alfou a omegou je hrať dobrý hokej.

Ceny permanentiek dosiahli vyše 500 eur. Máte nejaký strop?
Už by sme s ich výškou nechceli hazardovať.

Dokedy môže vydržať divácka eufória z premiérovej sezóny?
Nechcem tvrdiť, že navždy, ale urobíme všetko preto, aby to bolo z roka na rok lepšie.

V čom bude druhá sezóna ľahšia a v čom náročnejšia?
Jednoduchšia bude v logistike. Vieme, čo nás čaká na letiskách a v hoteloch. Ťažšie bude naplniť očakávania fanúšikov. Darilo sa nám proti silným mužstvám. Na Slovensku to ľudia berú tak, že budeme pravidelne zdolávať Petrohrad. Zopakovať to však bude ťažké. Aj v Rusku nás už budú brať súperi vážnejšie.

Aký cieľ ste si stanovili?
Play off nemôžete v KHL brať ako samozrejmosť, ale my v ňom chceme byť. Túžime odohrať viac zápasov vyraďovacej časti než naposledy. Radi by sme postúpili do druhého kola, ale to treba ísť do play off z lepšieho než posledného miesta, aby ste sa vyhli prvému. Bez vysokých cieľov sa šport robiť nedá. Raz chceme získať aj ten samovar (Gagarinov pohár).

Viackrát ste prejavili nespokojnosť s leteckým dopravcom ČSA. Už máte zmluvu s novou spoločnosťou?
Do ČSA vstúpil ako majoritný vlastník Korean Air a rozhodol sa ukončiť prevádzku charterových letov. Takže meniť prepravcu by sme museli, aj keby sme boli vlani spokojní. V Čechách sa uvoľnili ruky najväčšiemu českému charterovému dopravcovi Travel Service, ale rokujeme aj s ďalšími troma-štyrmi spoločnosťami. Do konca týždňa by malo byť isté, ktorou cestou sa vydáme.

Bude vašou podmienkou, aby táto spoločnosť neprepravovala aj hokejistov Leva Praha?
Áno, aj keď v prípade Travel Service ju ani nepotrebujeme, lebo ten nám garantuje viacero vecí nad rámec – lietadlo by malo základňu v Bratislave, nerobilo by prelety do Prahy a malo slovenskú posádku. Z minulej sezóny sme sa poučili. Travel Service nám navyše ponúkal do zmluvy klauzulu, že ak by sa zopakovali problémy s dlhými čakaniami na letiskách, tak tridsať percent z ceny zájazdu môžeme fakturovať ako pokutu.

Čo znamená pre KHL príchod Kovaľčuka do Petrohradu?
Veľmi veľa. Uvidíte to aj v novembri, keď príde SKA do Bratislavy. Ľudia vo vedení súťaže i klubov videli a pochopili, čo pre ligu znamená prítomnosť hviezd z NHL a poučili sa z toho.

Od sezóny 2014/15 by mal do súťaže pribudnúť fínsky Jokerit. Budú jeho kroky nasledovať aj ďalšie tímy z hokejovo vyspelých krajín?
KHL by rada privítala aj švédsky klub, ale tam sú atraktívne skôr lokálne derby. V Nemecku prichádzal do úvahy Eisbären Berlín, ale jeho problém je, že ho vlastnia Američania. Jokerit je už viac menej v ruských rukách, navyše polovica Helsínk patrí Rusom, takže tam sa to dalo čakať.

Keď ste sa vo februári lúčili s Ľubom Višňovským, nerátali ste v kútiku duše, že sa po sezóne vráti do Slovana?
My sme sa o tom aj bavili, ale od Islanders dostal ponuku, aká sa neodmieta.

Zostáva Marko Daňo v Slovane?
Zatiaľ to vyzerá, že áno. Navyše jeho prípadný odchod do zámoria je veľmi zamotaný. Nato, aby mohol hrať v NHL, musí mať zmluvu s tímom z tejto súťaže a nesmie mať kontrakt v KHL. Ako nováčik nemôže podpísať inú ako dvojcestnú zmluvu a my máme vzájomnú dohodu, že akceptujeme len zmluvu s prvým tímom. Je to ako v Hlave 22. Ťažko by nám mohla NHL garantovať, že Marko bude hrať len za prvý tím. Navyše, klub z NHL nesmie rokovať s európskym klubom, rokuje sa na úrovni NHL a KHL. Kontrakt v zámorí tak môže Daňo podpísať len v prípade, že vypovieme našu zmluvu. Prečo by sme to však robili? Myslím si, že pre neho bude najlepšie, zostať v Slovane. Neverím, že by od úvodu nastupoval v prvom tíme. V priebehu roka či dvoch môže byť platným hráčom Columbusu a raz aj bude, lebo na to má. V Slovane však určite dostane viac priestoru a to preto, že si ho aj reálne zaslúži.

Sú v Slovane mladí hráči, ktorí môžu nadviazať na výborné výkony mladíkov z predošlého ročníka?
Áno. Stále vidím v Martinovi Bakošovi podobný talent, ako je Hudáček. Okrem toho tu máme viacerých talentovaných chlapcov Bruna Mráza, Kolenu či iných, len všetci musia zosilnieť a nabrať skúsenosti. V novom ročníku už neplatí pravidlo o štyroch mladých hráčov v zostave. Už stačí aby boli len dvaja – jeden ročník narodenia 94 a druhý 95.

Stále máte ambíciu, aby bola v budúcnosti vaším tímom v mládežníckej MHL slovenská reprezentačná dvadsiatka?
Pôjdeme do toho, len ak to bude mať význam pre slovenský hokej. Poslať do MHL vlastnú juniorku je pre nás vzhľadom na vysoké náklady, vo výške asi milión eur, príliš drahé. Z pohľadu slovenského hokeja by to však bol výhodný projekt. Bolo by to lepšie pre extraligu aj pre mladých hráčov. Pokojne by mohli hrávať v drese národného tímu a pod zmluvami materských klubov, len pod hlavičkou Slovana.

Mení sa niečo v spolupráci so Skalicou, ktorá je farmou Slovana?
Všetko sa vždy dá vylepšiť. Z niektorých vecí sme sa poučili. Aby mala spolupráca hlavu a pätu, potrebujeme aby hrali oba tímy rovnakým štýlom. Získali sme trénera Josefa Tureka, ktorý má skúsenosti a dobre ho poznáme. Postaráme sa o jeho plat, čím sme odbremenili Skalicu, ktorá s jeho menom súhlasila. Na Záhorí bude hrať celá päťka našich hráčov. Dúfame, že sa hokejisti z farmy častejšie objavia v prvom tíme a naopak.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Krajči #ŠK Slovan Bratislava