Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medvede z Chorvátska môžu spestriť KHL

More, slnečné pláže, špičková hádzaná, basketbal, kvalitný futbal... Ale hokejová KHL? A predsa. Medveščak Záhreb je novým (a spolu s ďalším nováčikom Vladivostokom najjužnejšie položeným) účastníkom súťaže, v ktorej sa stretne aj so Slovanom Bratislava.

21.06.2013 10:00
Medveščak Záhreb, Pula, amfiteáter Foto: ,
V septembri 2012 si hokejisti Medveščaku Záhreb zahrali na ľade antického amfiteátra v Pule. Ich prehru 2:3 s Olimpijou Ľubľana videlo vyše 7000 fanúšikov.
debata

Kladný postoj Moskvy na žiadosť zo Záhrebu prekvapil koncom apríla aj niektoré chorvátske médiá. Ako je to možné? pýtali sa. A ponúkali odpovede: „Prvý dôvod je schopný manažér. Šéf klubu Damir Gojanovič prešiel ruskou podnikateľskou školou. V turbulentnom období na začiatku 90. rokov si v Rusku otvoril klenotníctvo, pozná ruskú mentalitu, jazyk, získal cenné skúsenosti, kontakty. Druhý dôvod je tiež jasný. Rusko je dnes vážny hospodársky hráč na Balkáne a Chorvátsko je posledná krajina, ktorá zatiaľ odoláva veľkým ruským investíciám. Tak prečo to neskúsiť cez šport? Dobrý príklad z Nemecka – futbalový klub Schalke 04 finančne dotuje Gazprom a Gelsenkirchen už mnohým pripadá ako ruské mesto. Tretí dôvod je skvelé hokejové zázemie. Zápasy Medveščaku pred pätnásťtisícovou kulisou majú svoje čaro. A štvrtý dôvod? Kluby z hokejovo vyspelejších krajín ako Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko či Nemecko zatiaľ odolávajú vábeniu KHL, tak Rusom padne vhod aj Záhreb…“ napísal tportal.hr.

Hokej v antickom chráme

Bývalému chorvátskemu hokejovému reprezentantovi Gojanovičovi sa plní sen. Keď pred štyrmi rokmi kriesil tradičný klub (trojnásobný majster Juhoslávie), mnohí sa nad jeho smelými víziami iba usmievali. Lenže Gojanovič doviedol s úspechom tím do rakúskej ligy EBEL (vo všetkých sezónach Medveščak hral play off), počas výluky v NHL angažoval Dustina Joffreyho z Pittsburghu a fanúšikom servíroval aj ďalšiu lahôdku – hokejový zápas v antickom amfiteátri v Pule. Z hokeja sa stal v Záhrebe veľmi populárny produkt.

Okrem svojho domovského stánku Dom Sportova odohrali Medvede niekoľko stretnutí aj v multifunkčnej Arene Zagreb pre 15-tisíc divákov. Aj vďaka tomu sa v minulom ročníku EBEL mohol klub pochváliť priemerom 8835 fanúšikov na zápas. V KHL plánuje Medveščak hrať väčšinu súbojov v menšej hale, v Arene Zagreb by mal odohrať asi osem domácich súbojov.

„Najskôr sme chceli obchodovať so zlatom v Prahe, ale v roku 1993 sme už zmeškali správnu dobu. Tak sme sa s kamarátom Alenom Franjom presunuli do Moskvy. Zažil som tam únosy, lúpeže, vydieranie… Ale zarobil som nejaké peniaze, ktoré som potom investoval doma v Chorvástku,“ opisoval svoje podnikateľské začiatky. Peniaze z Ruska vložil do svojej kuriérnej služby (prvej v regióne) a zbohatol. V Chorvátsku si získal povesť špičkového športového manažéra, ba priam mesiáša.

„Ako je možné, že sa v jeden deň na futbalovom derby pobijú chuligáni a na zimnom štadióne tisíce fanúšikov vytrvalo povzbudzujú svojich a tlieskajú aj súperovi? Ako je možné, že noviny sú plné osočujúcich sa funkcionárov a manažér, ktorý deväťkrát za sebou zaplní hľadisko Areny Zagreb, dostane minimum priestoru. Nie je práve Gojanovič správnym riešením pre chorvátsky šport?“ objavilo sa v stĺpčeku chorvátskych novín.

Zig Zag Medveščak

Hneď po schválení prihlášky do ruskej ligy sa manažment KHL Medveščak (aj názov je symbolický – znamená Klub hokeja na ledu) pustil do budovania úplne nového tímu. Základ majú tvoriť najmä hokejisti z nižších zámorských súťaží – poniektorí majú aj chorvátske korene. Pre zaujímavosť, najlepšie plateným hráčom klubu v minulej sezóne bol slovinský reprezentačný brankár Kristan s príjmom 100-tisíc eur a v tíme pôsobili aj dvaja Slováci – Jakub Gašparovič a Roman Tomas.

„Medveščak síce nie je prestížna hokejová značka, ale so svojím zámorským štýlom a výbornou diváckou kulisou môže byť pre súťaž spestrením. Rozpočtom sa pohybuje na spodnej hranici podobne ako my, ale vzájomné zápasy budú určite náročné,“ uviedol generálny manažér Slovana Maroš Krajči.

Slovenskí fanúšikovia môžu v hojnejšom počte zamieriť do Záhrebu už 13. septembra. Naopak, v marci budúceho roka určite zaznie aj na Štadióne Ondreja Nepelu z úst chorvátskych „navijačov“ známy pokrik Zig Zag Medveščak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba