Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šaty má na Slovensku len Sagan

Nie je majster sveta ani olympijský medailista, nestrelil žiadny zlatý gól, no v popularite sa mu v súčasnosti sotva nejaký slovenský športovec vyrovná.

24.07.2013 18:09
Sagan, šaty, fanúšikovia Foto: ,
Zelený dres, zelené šaty. Aj takto môžu fanúšikovia vyjadriť priazeň najlepšiemu slovenskému cyklistovi.
debata (2)

Cyklista Peter Sagan prilákal desiatky slovenských fanúšikov na francúzske cesty, asi tisíc ľudí ho vítalo po návrate z Tour de France na námestí v Žiline. Kapela Smola a Hrušky zložila na jeho počesť pieseň a meno Sagan s bicyklom žiari aj na zelených letných šatách.

„Základom popularity je vždy charizma, čaro osobnosti, ale u Petra Sagana je to kombinácia jeho chlapčenského šarmu a špičkových športových výkonov. Ktokoľvek sa s ním vie stotožniť, mladí i starší. Každý si ho vie predstaviť ako člena svojej rodiny – syna, vnuka alebo aj kamaráta,“ vysvetľuje sociologička Sylvia Porubänová, čím mladý Žilinčan upútal na Slovensku aj ľudí, ktorí sa o cyklistu ani iný šport predtým nezaujímali.

Vo výklade obchodu so športovými suvenírmi na Laurinskej ulici v Bratislave si hneď všimnete tričká, šaty i slovenský cyklistický dres s menovkou Sagan. „Sú to novinky z našej produkcie, vyrobili sme pár desiatok kusov. Nedávno sa u nás zastavili ľudia a pýtali sa, či niečo podobné nemáme. Okrem športových fanúšikov k nám chodia najmä zahraniční turisti, preto ponúkame produkty, ktorými môžeme odprezentovať Slovensko. A Sagana cudzinci poznajú. Už si pár tričiek kúpili. Okrem neho registrujú najmä Hamšíka, Cháru, Hossu či Šatana,“ prezradil Marek Fudala z predajne. Masový dopyt po suveníroch značky Sagan však nepredpokladá. „Na Slovensku nie je taká tradícia ani kúpna sila. V Nemecku si štyridsaťtisíc fanúšikov zadováži každý rok nový dres svojho klubu, u nás si kúpite jeden aj na desať rokov.“ Raritou v ponuke sú určite letné dámske šaty. „To je trochu módny výstrelok. Tričko alebo dres má u nás hocijaký klub alebo športovec, ale šaty len Sagan,“ dodá s úsmevom Fudala.

„We can reach the Sky with Peter Sagan” (S Petrom Saganom sa dotkneme oblohy), spieva kapela Smola a Hrušky. "S chlapcami z kapely sme bývalí športovci a tak nás fenomenálne výkony Peťa Sagana inšpirovali. V dnešnej dobe, ktorá na ľudí chrlí samé negatívne emócie a prináša im jednu katastrofu za druhou, je Sagan nesmierne vzácnym zdrojom radosti,“ uviedol pre Pravdu spevák skupiny Jozef „Spoko“ Kramár a pokračoval: „V utorok sme boli na privítaní Sagana v Žiline. Videl som, ako ho nielen mladé dievčatá, ale aj zrelé ženy hltajú očami. Nečudoval by som sa, keby viaceré z nich mali plagát s jeho podobizňou zavesený nad posteľou. Napokon, Sagan dostal aj nás. Každý deň počas Tour de France sme boli zvedaví, ako si bude Peťo počínať. V zahraničí robí Slovensku skvelú reklamu. V tomto smere mu momentálne nikto nekonkuruje.“

O Saganovej popularite svedčia aj nasledujúce čísla. Za posledný mesiac zadali ľudia na Slovensku meno úspešného cyklistu do internetového vyhľadávača google.sk približne 50-tisíc krát. Pre porovnanie, meno jednej z najpopulárnejších slovenských speváčok súčasnosti – Celeste Buckingham – vyťukali do klávesnice asi 33-tisíc krát. Informácie o raperovi Rytmusovi sa pokúšali vyhľadať fanúšikovia až 90-tisíc krát. Hudobník síce tromfol Sagana na slovenskom trhu, no v zahraničí má jasne navrch športovec. Kým celosvetovo registruje google asi 160-tisíc žiadostí o vyhľadanie Rytmusovho mena, Sagana si zadali do vyhľadávača miliónkrát.

Pieseň o Petrovi Saganovi
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #fanúšikovia #šaty