Slovensko je pre Čechov atraktívne

Slovensko je druhým najčastejším cieľom českých turistov.

13.04.2006 13:47
debata

Vlani krajinu navštívilo o 10 000 Čechov viac ako v roku 2004 a ich celkový počet sa tak vyšplhal na 480 000. Informoval o tom český denník Lidové noviny (LN).

Čechom vyhovuje ľahká dostupnosť krajiny, kultúrna a jazyková príbuznosť a nižšie ceny. Aj keď nie vždy. V niektorých hoteloch totiž radia českých turistov medzi valutových cudzincov, ktorí platia výrazne viac, obvykle o 20 až 25 %. Preto sa vyplatí informovať sa, do ktorej „kolónky“ Česi spadajú. Niekde naopak platia Česi rovnako ako Slováci. Ubytovanie na súkromí si možno zaobstarať za cenu do 200 Sk, v hoteli do 400 Sk. Lacnejším variantom sú kempy, kde sa platí do 100 Sk za noc.

Okrem krásnych hôr je možné na Slovensku poznávať aj staré mestečká, napríklad štyri bývalé kráľovské mestá v Prešovskom kraji Bardejov, Kežmarok, Levoču a Starú Ľubovňu. Pod ochranou UNESCO sú okrem Bardejova aj Banská Štiavnica, Spišský hrad s okolím a horská dedinka Vlkolínec so 40 doteraz obývanými drevenicami.

Mnohí Česi cestujú aj za slovenskými termálnymi prameňmi, je tam  rad napríklad balneologických. V krajine v posledných rokoch vyrástlo aj niekoľko aquaparkov, najväčší z nich Tatralandia pri Liptovskom Mikuláši funguje celoročne a ponúka 6 termálnych bazénov, uviedli na záver LN.

debata chyba