K dokončenej práci chýbala medaila, tvrdí Filc. Chystá sa na dráhu pedagóga

Pavol Komár | 11.03.2010 06:48
Ján Filc Foto:
Ján Filc.
Napätie z olympijského hokejového turnaja uvoľňoval v rodinnom kruhu. Tréner Ján Filc ostal po skončení Hier ešte týždeň v ich dejisku. Vo Vancouvri žijú jeho dve deti: syn Róbert a dcéra Eva. "Počas turnaja sme sa vídali úchytkom. Po ňom som si konečne vychutnal prítomnosť detí a najmä vnučky," uviedol. S odstupom času sa vracia hodnotiacim pohľadom k účinkovaniu slovenskej reprezentácie a načrtáva i svoju budúcnosť.

Budete viesť slovenskú reprezentáciu o necelé dva mesiace na majstrovstvách sveta?
V tejto chvíli je to otvorené. Zmluvu mám do konca júna. Pred začiatkom olympiády sme s prezidentom zväzu hovorili, že je potrebné hľadať nového trénera – aj v zahraničí. Počas turnaja som sa plne venoval reprezentácii. Doma som tri dni, po príchode ma prikvačila choroba. K tejto otázke sa vrátime 24. marca na výkonnom výbore. Nejaké mená sa objavili, no šlo zväčša o novinárske konštrukcie. Niektorí spomínaní tréneri sa medzitým dohodli inde.

V ktorý moment olympijského turnaja ste si uvedomili, že Slovensko v ňom môže dôjsť ďaleko, ako ste si to pred odchodom želali?
Odchádzali sme so zámerom hrať štvrťfinále a dovtedy neschytať nejaký kopanec. Hoci sme prehrali prvý zápas s Českom, stále sme mohli získať nejaké body navyše. Ukoristili sme ich v zápase s Ruskom, čo bolo veľmi dôležité pre ďalší priebeh. Po hladkom víťazstve nad Lotyšskom sme hrali o štvrťfinále proti prijateľnému Nórsku. Azda každý tím mal na turnaji slabší deň, my sme si ho vybrali proti Nórom. Odohrali sme ho na ťažších nohách, súper hral veľmi dobre takticky, no postúpili sme.

Tréner Ján Filc. Foto: SITA
Ján Filc Tréner Ján Filc.

Vo štvrťfinále hralo Slovensko proti Švédsku, obhajcovi olympijského zlata. Vyhovovalo vám, že favoritom bol súper?
Nik nemohol vopred tušiť, ako budú vyzerať štvrťfinálové dvojice. V základných skupinách zaváhali Kanďania i Rusi. So súperom, ktorý nám vyšiel, sme boli spokojní. Považovali sme ho za prijateľnejšieho než Kanadu, Ameriku alebo Rusko. Samozrejme, vedeli sme, proti akej nesmiernej kvalite nastúpime. V príprave sme našli cestu, ako ju zdolať. Zápas proti Švédsku považujem za jeden z vrcholov mojej trénerskej kariéry

Slovensko postúpilo do semifinále a hralo o medaily. Napokon však ostalo bez nej. S odstupom času – viete prečo?
Zachytil som ohlasy, prečo sme nehrali proti Kanade od začiatku tak ako v závere zápasu. Uvedomovali sme si obrovský potenciál domácej reprezentácie, kvalita hovorila v jej prospech. Napriek tomu sa v emotívnom závere do poslednej sekundy strachovala o najtesnejšie víťazstvo. Na tlačovej konferencii tréner Mike Babcock najprv päť minút hovoril o tom, akého ťažkého protivníka Kanaďania zdolali, ako ich Slováci dostali do vážnej krízy. V zápase o bronz proti Fínsku nám niečo ušlo vlastnou vinou, niečo inými okolnosťami. Svet však vyzdvihol našu kvalitu, zaregistroval návrat do užšej špičky na najsilnejšie obsadenom turnaji v histórii. Hovoril o nás s veľkým uznaním. Mužstvo si ho za oduševnené výkony zaslúžilo. Ešte raz mu za to ďakujem.

Aké pocity vo vás prevládajú? Spokojnosť? Sklamanie?
Prevládajú dva. Prvý je o nedokončenej práci. O dokončenej by som hovoril v prípade medaily. Druhý – že sme hrou i výsledkami zaujali súperov i expertov, prispeli sme k vynikajúcej úrovni najsledovanejšieho turnaja v kolíske ľadového hokeja. Ostali sme v ňom aktívne do konca, dali mu i niečo vlastné, prispeli sme k veľkým emóciám i zážitkom.

Ján Filc. Foto: SITA
Ján Filc Ján Filc.

Dá sa porovnať slovenská kabína majstrov sveta z roku 2002 s vancou­verskou 2010?
Nedá – z jedného dôvodu: štvrté miesto sa neoslavuje, hoci je tiež cenné. Keď na turnaji vyhráte posledný zápas o medailu, je to niečo úžasné. Ten neopakovateľný pocit eufórie a pozitívnej energie sme teraz nezažili, hoci sme mali k nemu blízko. Namiesto radosti prevládal druhý pól – obrovský žiaľ. Bude sa vstrebávať dlhšie, kým sa s ním všetci vyrovnáme. Opäť som však pracoval s výnimočným mužstvom. Výnimočným v tom, že všetci chlapi do jedného vzali za vec najvyššej cti svoju spoluúčasť za výkony i výsledky. Mám z toho obrovský zážitok – na celý život.

Spýtame sa inak. Vyrovná sa štvrté miesto v olympijskom turnaji, podľa viacerých najkvalitnejšom v histórii, zlatu z majstrovstiev sveta?
Veľmi ťažko sa mi to porovnáva, lebo som v tom zainteresovaný. Keby sme získali medailu, neváham a poviem áno. Z hokejového hľadiska šlo však naozaj o výnimočný turnaj.

Slovenská striedačka po prehre v zápase o 3.... Foto: ČTK
Slovensko, hokej, Filc, Demitra, Gáborík Slovenská striedačka po prehre v zápase o 3. miesto.

Hypoteticky: ak by Slovensko získalo medailu, prišli by ju hráči ukázať fanúšikom na Slovensko? Prichádzalo to do úvahy?
Udalosti sme nepredbiehali. Asi by to nebolo reálne. No – ktovie…

Zmluvu máte do konca júna. Čomu sa budete venovať potom?
Už dlhšie sa zaoberám myšlienkou skĺbenia športu a vzdelávania mládeže. Z bohatej praxe viem, že pomerne veľká časť mladých športovcov sa stráca prechodom od juniorov k seniorom. Aj preto sa chcem venovať pedagogickej práci. V Piešťanoch začne od septembra fungovať jedna trieda súkromnej Strednej odbornej školy pre športovcov, o ktorej založenie som sa s pár nadšencami usiloval dlhší čas. Záujemcom v nej ponúkame odborný i športový rast. Zo športov sa orientujeme na futbal, hokej, krasokorčuľovanie, plávanie, rýchlostnú kanoistiku, tenis, veslovanie a golf, po odbornej stránke pôjde o technické lýceum a obchodnú akadémiu. Podmienkou prijatia je najmenej dvojročné členstvo v športovom klube.

Ostávate vo výkonnom výbore hokejového zväzu?
Áno, obdobie, na ktoré ma zvolili, dokončím.