Skromný kapitán Zdeno Chára oslavuje 40. narodeniny

Michal Mašľany | 18.03.2017 10:00
Zdeno Chára Foto: ,
Zdeno Chára.
Vraveli, že z neho nikdy nebude súci hokejista. Zdeno Chára však všetkým pochybovačom zavrel ústa. Vďaka odhodlaniu a nepoddajnosti vyrástla z odvrhnutého tínedžera superhviezda NHL. Vzorový kapitán sa práve v sobotu dožíva štyridsať rokov.

Otec z neho chcel mať zápasníka a mnohí ho pre výšku posielali pod bezodné koše. Mladý Trenčan Zdeno Chára si však zaumienil, že bude hokejistom a za svojím snom šiel od začiatku cieľavedome. Nebola to však jednoduchá cesta, nemal výnimočný talent a všetko si musel vydrieť.

Ani v najťažších okamihoch sa nevzdával, a hoci ho nevzali do juniorského výberu Dukly, cez Spartu sa dostal na draft aj do vysnívanej NHL. V nej sa postupne zaradil medzi najvýraznejšie osobnosti, získal Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu, cenu Marka Messiera pre hráča, ktorý preukazuje najväčšie vodcovské schopnosti na ľade i mimo neho a v roku 2011 získal aj slávny Stanleyho pohár.

„Za hviezdu sa nepovažujem. Som obyčajný hráč s obrovskou túžbou dosiahnuť čo najviac úspechov. Som známy tým, že tvrdo pracujem. Vďaka tomu som sa prepracoval medzi najlepších. Som veľmi ctižiadostivý a odolný, môj prah bolesti je veľmi vysoký. Pokiaľ ste skromný a beriete každý deň ako možnosť dokázať, že ste dobrý hráč, ste na ceste k úspechu. Moji rodičia ma naučili, že prosím a ďakujem sú slová, ktoré otvárajú svet,“ uviedol Chára v decembrovom rozhovore pre Pravdu.

Už jedenástu sezónu je kapitánom Bostonu a takmer dve desaťročia postrachom najlepších útočníkov ligy. Obísť ho na úzkom zámorskom klzisku je pri jeho obrovskom rozpätí rúk často neriešiteľná úloha. So zvyšujúcim sa vekom postupne stráca výbušnosť a už nepatrí medzi najužšiu skupinu, z ktorej každoročne vyberajú najlepšieho obrancu ligy, stále však požíva veľký rešpekt u súperov a deň čo deň dokazuje na ľade svoje nesmierne odhodlanie.

Zdeno Chára je veľkou oporou Bruins a v septembri minulého roka sa výraznou mierou podpísal aj pod nečakane úspešnú jazdu výberu Európy na Svetovom pohári. Vopred odpisované mužstvo generálneho manažéra Miroslava Šatana to dotiahlo až do finále, kde vo dvoch dueloch podľahlo Kanade.

„Boli sme skromní, ale zároveň sme mali aj potrebné ambície. Vedeli sme, čo môžeme dosiahnuť. Zomkli sme sa a tvorili skvelý tím. Každý nechal svoje ego v šatni, a to bol základ nášho úspechu,“ vysvetľoval Chára.

Slovensko reprezentoval na siedmich svetových šampionátoch a troch olympiádach. V Soči a vo Vancouvri bol kapitánom národného tímu, rovnako ako na MS 2012 v Helsinkách, kde Slováci získali striebro. Vo svojej zbierke má kov rovnakej hodnoty aj z Petrohradu 2000.

3× Zdeno Chára

  • S manželkou Tatianou má sedemročnú dcérku Elliz Victoriu a ročné dvojčatá – chlapcov Bena a Zacka.
  • Z vysnívaného Stanleyho pohára si pri oslavách v Trenčíne doprial ryžový nákyp.
  • Miluje cyklistiku a obdivuje Petra Sagana, s ktorým absolvoval aj niekoľko tréningov na bicykli.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ