Nováčik z Nových Zámkov sa pokúsi o zázrak

Michal Mašľany | 15.03.2017 21:00
Nové Zámky, hokej Foto: ,
Radosť Novozámčanov.
Finalista ostatných dvoch sezón, víťaz základnej časti a najväčší favorit na zisk hokejového titulu vs. nováčik, ktorý o účasť v play off bojoval do posledného kola.

Štvrťfinálová séria medzi Banskou Bystricou a Novými Zámkami by mala mať jednoznačný priebeh. Nasvedčuje tomu kvalita oboch kádrov, ich skúsenosti, vzájomná bilancia, štatistiky z doterajšieho priebehu sezóny a aj pohľad do histórie. Víťaz základnej časti totiž v slovenskej lige ešte nikdy nevypadol hneď v prvom kole vyraďovacích bojov. Rovnako však platí, že v play off je možné všetko a o prekvapenia nie je núdza.

Banskobystričania o tom síce nehovoria príliš nahlas, ale nie je tajomstvo, že ich jediný cieľ je zisk prvého titulu v klubovej histórii. „Bolo to vidieť už v základnej časti, keď sme šli za prvým miestom. Iné to nebude ani teraz. Každý sa pokúsi odovzdať pre mužstvo čo najviac. Verím, že vyhráme posledný zápas v sezóne,“ vraví Dávid Buc, útočník Banskej Bystrice.

Zverenci Vladimíra Országha mali v základnej časti najlepšie presilovky (22,11 %) i oslabenia (87,11 %), inkasovali najmenej gólov (120) a mali druhú najlepšiu ofenzívu (191). Nové Zámky získali o 45 bodov menej a nastrieľali o 45 gólov menej.

„Veľkú váhu tomu nepripisujeme. Štartujeme od nuly a nikoho už nezaujíma, aký bol medzi nami bodový rozdiel. Na Zámky sa poctivo pripravíme. Majú kvalitných hráčov, v závere prestupového obdobia sa vhodne posilnili a majú aj dobrého brankára. Rešpektujeme ich. Zároveň však veríme vo vlastné schopnosti,“ naznačuje 30-ročný krídelník.

Oba tímy sa v predošlých týždňoch mohli spoľahnúť na dobrú formu. Banskobystričania ťahali dvanásťzápasovú šnúru víťazstiev, prerušil ju až Trenčín tri kolá pred koncom. Nové Zámky zas z ostatných piatich stretnutí nebodovali len raz – práve na ľade Banskej Bystrice.

Patrik Lamper (vľavo) z HC '05 iClinic... Foto: SITA, Jakub Julény
HOKEJ: Banská Bystrica - Nitra Patrik Lamper (vľavo) z HC '05 iClinic Banská Bystrica a Peter Ordzovenský z HK Nitra počas zápasu 28. kola Tipsport ligy.

„Prvotný cieľ sme do určitej miery splnili a teraz nás čaká veľa práce. Banská Bystrica má vynikajúci káder. Ak chceme uspieť, musíme byť maximálne disciplinovaní – držať systém a nechávať sa čo najmenej vylučovať. Súper hral dva roky po sebe vo finále, čo je veľká výhoda. My máme skôr mladé a dravé mužstvo. Sú tu však aj chalani s množstvom skúseností. Ako každý v play off, aj my chceme postúpiť ďalej. V základnej časti sme s Banskobystričanmi prehrávali po individuálnych chybách. Tie musíme eliminovať,“ hovorí kapitán Novozámčanov Milan Kytnár.

Dvadsaťsedemročný center hájil v predošlých dvoch sezónach farby terajšieho súpera, ba obliekal si dres s kapitánskym céčkom. „Samozrejme, je to pre mňa trochu iné. No teraz som v Zámkoch a sústreďujem sa len na to, aby som bol prínosom pre mužstvo. Nepotrebujem nikomu nič dokazovať. V play off musia hokejisti posúvať svoje hranice v každom zápase. To je cesta k úspechu,“ dodáva hráč, ktorý v jednom stretnutí okúsil i zámorskú NHL.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ