Marinčin: Na bolestivú prehru je najlepší tvrdý tréning

Ľuboš Tóth, spolupracovník Pravdy | 16.03.2017 06:00
Martin Marinčin Foto: ,
Slovenský obranca Toronta Martin Marinčin oslavuje gól do siete Philadelphie.
V decembri minulého roka sa pošmykol a nekoordinovaným pádom narazil do zadného mantinelu.

Odvtedy ho počas jeho štvrtej sezóny v NHL trápi zranený chrbát. Obranca Martin Marinčin (25) si v tomto ročníku pripísal gól a šesť asistencií v 25 stretnutiach. „Nedržali sme sa trénerových pokynov, preto sme jednoznačne prehrali,“ vravel po utorkovej vysokej prehre Toronta 2:7 na ľade Floridy.

Čo zapríčinilo hladkú prehru s Floridou?
Hodnotí sa mi veľmi ťažko. Prepadávali sme vzadu, dovolili sme súperovi ísť viackrát do prečíslenia. Nedržali sme sa trénerových pokynov, a preto sme tak jasne prehrali. Musíme sa vyvarovať chýb, dodržať taktiku, určený systém a hrať viac tímovo. Určite sa v tom zlepšíme. Už sme totiž dokázali, že sme mužstvo, ktoré sa rýchlo oklepe z prehry a vyhrá viac zápasov v rade.

Máte nejaké osobitné riešenie, ako sa s takou vysokou prehrou vyrovnať?
Nič špeciálne, najlepšou náplasťou na bolestivú prehru bude tvrdý tréning. Voľno by nám nepomohlo. Pri makačke na tréningu sa naša partia po neúspechu zocelí rýchlejšie. Musíme ukázať, že sme dobrá partia.

Vo Východnej konferencii NHL Toronto zatiaľ tvrdo bojuje o postup do vyraďovacej fázy. Cítiť v kabíne napätie?
Tréneri sa v šatni snažia utvoriť dobrú atmosféru, aby sme necítili tlak. Nie sme nervózni. Najdôležitejšie je, aby sme hrali našu hru a vyhrávali. Potom sa nemusíme zaoberať výkonmi ostatných mužstiev.

Do konca sezóny zostáva 14 stretnutí. Dostanete sa do bojov o Stanleyho pohár?
Všetci veríme, že sa medzi najlepšiu osmičku dostaneme. Robíme všetko pre to, hoci nám to naposledy na Floride nevyšlo. Každý hráč v NHL chce spraviť prvý krok k zisku Stanleyho pohára, teda postúpiť do play off. Ja nie som výnimka. Dúfam, že sa nám to spoločnými silami podarí.

V decembri ste po náraze na mantinel mali zdravotné problémy s chrbtom. Ste už zdravotne v stopercentnom stave?
Odvtedy sa stále borím so zdravotnými ťažkosti. Mám problémy s dolnou časťou chrbta. Je tu viacero masérov, dennodenne sa starajú o to, aby som bol pripravený na zápas.

Viacero stretnutí ste presedeli na tribúne ako náhradník. Má to súvis s vaším nedoliečeným chrbtom?
To si nemyslím. Kouč Babcock na to neberie ohľad. Vidí všetkých hráčov naplno trénovať a potom si vyberie zostavu.

S akými pokynmi vás posiela na ľad?
V poslednej dobe spolu veľmi nekomunikujeme. Žiadne špeciálne úlohy nemám, len si musím plniť svoje povinnosti čo najlepšie. Počas zápasu s Floridou pomenil obranné dvojice. Keď sa niekomu nedarí, stále skúša nájsť optimálne riešenie. V NHL je každá päťka kvalitná a treba brániť všetkých.

Martin Marinčin. Foto: SITA, Ján Viazanička
Martin Marinčin Martin Marinčin.

Je vidieť Babcockov rukopis na vašej hre?
Jednoznačne a veľmi sa mi páči. Každý tréning ideme naplno, skúšame rôzne detaily a svedomito sa pripravujeme na zápasy. Vyhovuje mi, keď sa každý deň pracuje na sto percent. Za tých štyridsať minút tréningu ideme stále na doraz a to je len dobre. Pre mňa i spoluhráčov. Je to jedna z vlastností, ktoré na ňom mám rád.

Prečo?
Veľmi mi to pomáha, herne i psychicky. Páči sa mi, keď tvrdo makáme. Niektorým chlapcom to nevyhovuje, majú radšej voľno. Aj keď niekedy ráno vstanem a nechce sa mi, Babcockove tréningy ma úplne zmenia. Okamžite zapnem a dostanem chuť pracovať, lebo si uvedomujem, že mi to pomáha v raste.

Ťahúňmi tímu sú nováčikovia Auston Matthews a Mitchell Marner. Ako na vás pôsobia na ľade i mimo neho?
V kabíne máme výbornú partiu a snažíme sa to preniesť aj na ľad. Keď sa to podarí, víťazíme. Myslím si, že obaja môžu získať Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika. Tvrdo na sebe pracujú a je to vidieť. Sú našimi ťahúňmi.

Mali by na zimnej olympiáde 2018 v Pjongčangu štartovať aj hráči z NHL?
Ťažko povedať, ako sa celá situácia vyvinie. Veľmi rád reprezentujem a ak by sa nakoniec naskytla možnosť zahrať si na olympiáde, určite by som zabojoval o miestenku.

Prečo nosíte číslo 52?
Keď som bol mladý, tak Mike Green, ktorý dnes hrá v Detroite, mal vo Washingtone jednu zo svojich vydarených sezón. Vtedy som ho veľmi sledoval. Páčil sa mi, a tak som si zmenil číslo dresu na 52.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ