Skokanovi to pod Růžičkom svedčí. Bol pri veľkom obrate

Michal Mašľany | 14.03.2017 18:20
David Skokan Foto:
David Skokan.
Dva domáce debakle ich nezlomili. Z potupných prehier 1:7 a 1:6 sa rýchlo pozviechali a nakoniec sa tešili z postupu. Teraz preveria favorizovaný Třinec.

Hokejisti Chomutova napriek zbabranému úvodu zvládli sériu predkola play off českej extraligy a prešli cez Mladú Boleslav do štvrťfinále. Rozhodujúci piaty duel vyhrali v nedeľu doma už v exhibičnom rytme 6:1.

„V základnej časti sme na vlastnom ľade prehrávali len zriedka a asi sme si až príliš verili. Nadšenie zo začiatku play off akoby nás zrazilo na kolená. Urobili sme veľa chýb, navyše sme oba zápasy prehrali vysokým rozdielom. Po druhom sme si sadli a povedali si, že niečo musíme zmeniť. Vyšlo to. Začalo sa nám dariť, mali sme aj potrebný kus šťastia a strelili góly. V poslednom zápase sme na súpera vyleteli a už sme to zvládli,“ približuje priebeh série slovenský útočník Chomutova Dávid Skokan.

Ostrieľaný tréner Vladimír Růžička naordinoval zverencom zmenu štýlu, ktorá bola správnou odpoveďou na hru súpera. Výsledkom bol obrat z 0:2 na 3:2, aký zažila česká extraliga po dlhých 23 rokoch. Paradoxne, aj druhá séria predkola medzi Plzňou a Vítkovicami sa skončila rovnako.

„Po dvoch prehrách nebolo v šatni vôbec dusno. Skôr sme boli bezradní. Nikto na nikoho nekričal, len sme sa rozprávali a hľadali riešenie. Necítili sme prehnaný tlak. Brali sme to tak, že už aj tak nemáme čo stratiť. Opäť sme žili ako správny tím,“ tvrdí 28-ročný odchovanec popradského hokeja.

Piaty zápas si už Piráti dokonale užili. „Bolo vypredané, neskutočná atmosféra… Počas celej sezóny sme mali v hľadisku takmer plno. Fanúšikovia sú super a aj vďaka nim sme vo štvrťfinále. Vždy sa tešíme na domáce zápasy. Samozrejme, po prvých dvoch nechýbal piskot i nejaké nadávky. To však k športu patrí. Nesmiete si to pripúšťať,“ vysvetľuje člen širšieho kádra reprezentácie.

Pochválil aj brankára Jána Laca, ktorý chráni svätyňu Chomutova. „Vidieť, že je skúsený a nerobil si ťažkú hlavu ani z toho, keď sme prehrávali v prvom zápase 1:7. Iný by možno rozbil brankársku hokejku alebo sa pýtal z ľadu… Jano je však tímový hráč a bol trpezlivý. Práve trpezlivosť je v play off najdôležitejšia. Vďaka tomu, že sme sa nezbláznili a trpezlivo sme si šli za cieľom, sme postúpili,“ hovorí Skokan.

Účastníkovi MS 2014 vyslovene svedčí, keď hrá pod trénerom Růžičkom. „Nebudem klamať, cítim sa pod jeho vedením dobre. Odohral som s ním na lavičke moje najlepšie sezóny. V Chomutove aj predtým v Slavii bola vždy super partia. Tréner si skladá mužstvo tak, aby si sedelo aj v kabíne. Pasujem mu asi do štýlu hry a ja zase viem, čo mám od neho čakať. Vždy som bol najmä tímový hráč, máme podobné myslenie. Aj preto si ma asi vybral v lete do Chomutova,“ naznačuje strelec 11 gólov v sezóne.

Piráti už dnes odštartujú štvrťfinálovú sériu v Třinci. Uvedomujú si, že nie sú favoriti, ale veria, že súpera môžu poriadne potrápiť.

„Sme skromní a ťažíme najmä zo skúseností trénera. Produkujeme hokej, proti ktorému sa súperom nehrá ľahko. Sme nepríjemní, poctivo dodržiavame taktiku a dobre korčuľujeme. Třinec má vyšší rozpočet, skvelých hráčov, veľké osobnosti. Našou prednosťou je dravosť. Liga je vyrovnaná a stať sa môže čokoľvek. Ukázalo sa to hneď v prvých zápasoch štvrťfinále, keď Sparta nestačila doma na Brno a Litvínov vyhral v Hradci,“ dodáva Skokan.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ