Zbierali skúsenosti. Bdžoch zamieril rovno k mužom

Michal Mašľany | 26.03.2016 10:12
Získali neoceniteľné skúsenosti a zažili čosi, o čom môžu ich rovesníci len snívať. Štvorica osemnásťročných adeptov na miesto v reprezentačnej dvadsiatke absolvovala tohtotýždňový štvordňový prípravný kemp seniorského hokejového národného tímu.
Denis Pätoprstý prichádza na zraz reprezentácie. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Denis Pätoprstý Denis Pätoprstý prichádza na zraz reprezentácie.

Brankári Frederick Foltán, Boris Babik, obranca Martin Bdžoch a útočník Denis Pätoprstý si zatrénovali pod vedením trénera Zdena Cígera a jeho kolegov.

„Bol to pre mňa veľký zážitok a šok zároveň. Volal mi tréner Ernest Bokroš a spýtal sa ma, či si chcem prísť zatrénovať s prvým tímom, aby som sa udržal v tempe, keďže pôjdem na turnaj dvadsiatok do Salzburgu. Veru, nemusel som nad tým ani premýšľať. Bola to pre mňa skvelá možnosť,“ priznáva útočník Pätoprstý, ktorý oblieka dres juniorky Mladej Boleslavi.

Pre odchovanca Topoľčian bolo veľkým zážitkom zdieľať kabínu, hotel či chodiť na spoločné obedy s hráčmi, ktorí majú bohaté skúsenosti z medzinárodného hokeja. „Snažil som sa od chalanov niečo odpozerať. Asi najviac som debatoval s Mišom Sersenom. Super chalan. Je medzi nami väčší vekový rozdiel, ale bol veľmi príjemný. Šli sme si nakúpiť a vzal ma autom. Pokecali sme o Slovane, hokeji i všeličom inom,“ tvrdí krídelník, ktorý už reprezentoval vo výberoch do 17 aj 18 rokov a na prelome rokov by chcel hrať na juniorských MS.

Pre Bdžocha bola pozvánka do prípravy premiérovou v kariére. A to nielen seniorskou. Nikdy v minulosti nereprezentoval Slovensko ani v mládežníckych kategóriách.

„Veľmi som si to užil. Rozhodne som čosi také nečakal. Radosť mali spolu so mnou všetci najbližší. Pred sezónou som si dal za cieľ prebojovať sa pre budúci ročník do dvadsiatky. Azda mi aj skúsenosti z tohto kempu pomôžu,“ hovorí obranca Spišskej Novej Vsi, ktorý odohral sezónu v seniorskom tíme klubu.

Má za sebou písomné maturity a pomaly sa chystá na ústne. Popri tom zbiera skúsenosti od Sersena, Švarného či Graňáka. „Dá sa od nich veľa získať a naučiť. Keď niečo neviem, pokojne sa ich opýtam, ale snažil som sa najmä odpozorovať, čo robia na ľade aj mimo neho. Veľmi sa mi páčili doobedňajšie tréningy, počas ktorých robili obrancovia svoje vlastné cvičenia. Poobede sme potom už pracovali všetci spolu,“ prezradí.

Dobre sa pozná s ďalším Spišiakom Pavlom Skalickým a počas pondelňajšieho zrazu sa zoznámil aj s ostatnými hráčmi. „Keďže som strávil sezónu so seniormi Spišskej, tak som už vedel, že v kabíne nemám nikomu vykať. Len trénerom,“ pousmeje sa a dodáva: „Teraz musím na sebe tvrdo pracovať. Nič neodfláknuť. Aby som trénerovi Bokrošovi dokázal, že ma sem nevolal zbytočne.“ Pre starších hráčov bola prítomnosť štyroch juniorov spestrením.

„Radi sme im poradili, ak mali nejaké otázky. Nebolo ich príliš veľa. Pobavila ma však jedna mimo ľadu. Jeden z chalanov sa pýtal, či si môžu ísť po spoločnej večeri niečo kúpiť do obchodu. Rozhodnutie nebolo v mojej kompetencii, ale povedal som im, že asi môžu,“ rozosmeje sa najskúsenejší hráč Cígerovho výberu Dominik Graňák.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ