Říha: Cieľ si nedávame. Slovanu mám čo dať a začalo ma to baviť

SITA | 23.03.2016 14:50
Miloš Říha Foto: ,
Miloš Říha.
Tréner Miloš Říha predĺžil spoluprácu s hokejovým Slovanom Bratislava o ďalšie dva roky. Cíti totiž, že mužstvu má čo dať.

„Rokovania šli relatívne hladko. Bolo to seriózne z oboch strán a dohoda sa zrodila prakticky hneď. V minulosti som po roku v Slovane vždy odišiel. Teraz by som chcel, aby mužstvo šlo ďalej. Myslím si, že mu mám čo dať a začalo ma to dosť baviť. Mužstvo bolo výborné a chlapci pracovali skvele. Navyše, v Bratislave sa mi páči. Hovorili sme o možnej spolupráci na dlhší aj kratší čas, dva roky sú optimálne. Bavili sme sa aj o tom, že kontrakt potom môže prípadne predlžiť. Ale to je ďaleko,“ povedal skúsený 57-ročný hokejový odborník. Pri podpise novej zmluvy klub pred Miloša Říhu nepostavil konkrétny cieľ. „Ten sme nemali ani teraz a nedávame si ho ani pred ďalšou sezónou. Chceme zopakovať to, čo sme previedli. Dostať na tribúny divákov, hrať atraktívny hokej a od toho sa všetko odvíja,“ dodal.

Keďže klub aj tréner sa už dohodli na pokračovaní spolupráce, Miloš Říha teraz nemyslí na dovolenku a s vedením mužstva pracuje na tom, aby vytvoril kvalitný tím. „Keďže sme sa už dohodli na pokračovaní spolupráce, chceme sezónu pripraviť úplne inak ako vlani. Vtedy to bolo hektické, a preto sme v úvode sezóny doma prehrávali zápasy, ktoré sme mali vyhrať. Ak by bol lepší začiatok, celé by to dopadlo inak. Práve preto si nedávame pauzu a pracujeme na tíme aj na príprave. S prípravou začneme neobvykle skoro, pretože KHL sa začína už 22. augusta a my chceme pre mladých urobiť predkemp. Celé mužstvo začne 5. júla,“ informoval kouč Slovana.

Okrem iného sa aktuálne hlavný tréner venuje skladaniu tímu. Už teraz vie, že ho čaká neľahká úloha, pretože bude musieť nahradiť útočníka Lukáša Kašpara či obrancu Cama Barkera. „Obaja mali výbornú sezónu a predtým ich nikto nechcel. Je to otázka šťastia a momentálnej formy či tímu. Nie je to len o Kašparovi či Barkerovi, na nich tiež musel pracovať tím a pracoval dobre. Myslím si, že sa objavia ďalší hráči,“ myslí si Říha, podľa ktorého je veľká šanca, že v mužstve zostanú obaja kanadskí brankári Barry Brust aj Michael Garnett.

"Chceli by sme, aby tím zostal pokope. Ale po hráčoch, ktorí sa ukázali, siahli iné tímy. S tými, ktorí nás neuspokojili, sa chceme nejako dohodnúť. Mužstvo teda pokope nezostane, ale v porovnaní s už skončenou sezónou chceme vytvoriť aspoň rovnako silný tím, ak nie silnejší. Máme vytypovaných hráčov, sledovali sme ich počas sezóny. Komunikujeme s nimi, ale je otázne, či dostanú zmluvu. Chceme vytvoriť veľmi silný prvý útok a títo hokejisti sa vyjadria až po majstrovstvách sveta. Dohody či prísľuby od nich máme, ale všetko je na nich. Máme svoj vlastný platový strop, isto sa neposunieme na pozíciu Dynama Moskva či CSKA Moskva. Ak by prišiel top hráč, ktorého by sme radi videli, to už je na rokovaní vedenia. Kostru tímu by sme mali už pred MS, po šampionáte by sme to mali doladiť ďalšími hráčmi,“ pokračoval hlavný kormidelník Slovana. Priznal aj záujem o mladého útočníka Martina Réwaya. "Záleží na oboch stranách, ako to dopadne. Nedá sa povedať, či je priorita, ale je to zaujímavý hokejista,“ dodal.

Pokiaľ ide o hráčov, niektoré kroky Slovana v minulej sezóne vyšli, iné nie. Prešľapom sa ukázal byť príchod kanadských útočníkov Francisa Parého či Louisa Leblanca. „Na druhej strane sme získali napríklad Kundrátka a pre Slovan to bol neuveriteľný ťah. Chceli by sme si ho udržať, no bude to nesmierne zložité. Taký Viedenský začínal v štvrtom útoku a prepracoval sa do prvého. Verím, že aj u neho sme pred podpisom. Zo Slovincov jeden isto zostane a druhý dostane ponuku. Niektorým hráčom sezóna nevyšla, napríklad Lacovi Nagyovi. Môže mu však vyjsť tá ďalšia. Všetko záleží na dohodách. Poslať preč hráča môžeme však až vtedy, keď za neho máme náhradu,“ doplnil kouč Miloš Říha. Ten má v hľadáčiku aj hráčov z najvyšších súťaží v Česku či Slovensku.

Říha sa v máji chystá aj do ruského Petrohradu, v ktorom v minulosti pôsobil a konajú sa tam majstrovstvá sveta. „Mám tam veľa priateľov a šampionát bude zaujímavý nielen hokejom, ale aj hráčmi, ktorých Slovan potrebuje,“ dodal.