Dvojbodového Marinčina chváli Babcock aj spoluhráči

SITA | 16.03.2016 09:15
Martin Marinčin Foto: ,
Martin Marinčin (vľavo).
Na ľade pôsobí ako akýsi exotický vták, s dlhými, tenkými nohami a vzpriameným držaním tela, čo je na tejto úrovni profesionálneho hokeja málo vídané, napísal o slovenskom obrancovi Martinovi Marinčinovi kanadský denník The Globe and Mail.

Odkedy patrí 24-ročný Košičan medzi najvyťaženejších hráčov posledného tímu NHL Toronta, púta v zámorí čoraz viac pozornosti. V utorok absolvoval svoj v poradí stotridsiaty siedmy duel v lige, ale vôbec prvý dvojbodový. Asistenciami pomohol Maple Leafs zdolať Tampu Bay 4:1. V pondelok proti Detroitu strávil na ľade takmer pol hodiny, čo bolo najviac v jeho doterajšej kariére. A následne proti Tampe 26:41, hneď druhá najväčšia porcia minút. Obe stretnutia Maple Leafs vyhrali.

„Dobre ovláda hokejku, je skutočne kvalitný korčuliar. Stále potrebuje popracovať na strele, ale vie prihrať puk a má dobré hokejové myslenie,“ tvrdí o Marinčinovi rešpektovaný tréner Toronta Mike Babcock, ktorý do svojho urasteného zverenca (193 cm, 92 kg) vkladá veľké nádeje. „Je ‚tenký‘, takže na svojom tele musí veľmi tvrdo zamakať. Potrebuje leto, ktoré ho zocelí pre potreby NHL. Ak sa v nej chce skutočne presadiť, potrebuje pribrať. Potom sa dostane do pozície, aby mohol byť skutočne kvalitným hráčom. Ukazuje, že na to má, čo je preňho dobré.“

Tichý a skromný na ľade aj mimo neho, pripomína ešte Marinčinove povahové črty spomenuté kanadské periodikum. „Marty hrá skvele. V posledných mesiacoch skutočne herne povyrástol a chopil sa šance, ktorá sa mu naskytla. Je zábava sledovať ho,“ tvrdí o Marinčinovi napríklad spoluhráč Morgan Rielly, jeho jednoduchú hru si pochvaľuje aj nováčik Connor Carrick. Slovák rastúcimi výkonmi bojuje o lukratívnejšiu zmluvu ako 700-tisícovú za sezónu 2015/2016. V 52 zápasoch dosiaľ pozbieral päť asistencií a má aj dva plusové body, z jeho spoluhráčov s minimálne 40 stretnutiami je na tom v tomto smere tesne lepšie iba James van Riemsdyk (+3).