Skúšam, čo môžem a čo nie, vraví Višňovský

Pavol Komár | 14.01.2013 20:14
Ľubomír Višňovský Foto:
Ľubomír Višňovský.
Rozpoltenosť pretrváva. Obranca Ľubomír Višňovský po pondelňajšom tréningu so Slovanom médiám potvrdil, že ostáva v bratislavskom tíme a v utorok nastúpi v Prahe proti Levu.

„Ibaže by sa medzitým NHL s KHL dohodli, že nemôžem hrať,“ upresnil jeden z kľúčových hráčov Slovana.

Neprekáža vám, že máte v NHL nálepku najväčšieho rebelanta?
Záležitosť ešte nie je uzavretá. Medzi KHL a NHL nie je podpísaná dohoda, tak hrám v Slovane. Islanders ma mohli oficiálne suspendovať, to už spravili, idú podľa oficiálnych zvyklostí. Zatiaľ tu chcem hrať, uvidím, čo bude ďalej. Suspendácia znamená, že nemôžem hrať v NHL a ani v európskych ligách okrem KHL.

Existuje páka, ktorá by vás donútila k návratu do Islanders?
Áno, existuje. Budúci rok je olympijský turnaj v Soči. Keď šéf NHL Bettman povie, že neuvoľní hráčov NHL, tak prezident KHL Medvedev bude musieť podpísať zmluvu. Pre mňa by to znamenalo vrátiť sa do zámoria. Myslím si, že sa to takto aj skončí. Je to len otázka času.

V Prahe v utorok proti Levu nastúpite?
Áno, jedine že by sa v pondelok obe strany dohodli, že nemôžem hrať.

Poslal vám klub New York Islanders letenku, aby ste stihli prísť do určeného termínu k vášmu zámorskému zamestnávateľovi?
(s posmutnelým smiechom) Nejdú lietadlá, sneží… Neakceptoval som ani druhú letenku, ktorú mi poslal. Môj agent telefonuje s klubom každý deň. Stále sa chcem dohodnúť, budem s predstaviteľmi Islanders ešte hovoriť. Dúfam, že nájdeme spoločnú dohodu. Nechcem spraviť niečo tvrdohlavo – nie, nie nie – chcem sa dohodnúť normálnou cestou. V priebehu tohto týždňa sa budem s nimi o tom rozprávať.

Čakali ste takúto reakciu od NHL a Islanders?
Je to jedna z najlepších líg na svete, všetci hráči sa tam hrnú, všetci v nej túžia hrať. Teraz niekto nechce hrať. Som vlastne druhý po Alexandrovi Radulovovi. V NHL na to nie sú zvyknutí. Chápem aj postoj New Yorku Islanders – zadarmo stratiť hráča tiež nie je sranda. Podnikajú normálne kroky, nechcú sa ma vzdať. Keby som bol zamestnávateľ, spravil by som to isté.

Niektorí fanúšikovia Islanders vás nazvali komunistom…
Je to normálna reakcia. Keď je človek nahnevaný, povie hocičo. Má na to právo, rešpektujem to. Dúfam, že keď tam možno raz pôjdem hrať, tak mi budú fandiť.

Zmenil newyorský klub v posledných dňoch voči vám tón?
Nie, vôbec. Zatiaľ rokuje veľmi korektne, úplne normálne. Ide podľa predpisov. Môžem kedykoľvek zavolať a porozprávať sa.

Hovorili ste s pánom Medvedevom, či bude rokovať o vašom prípade s NHL?
Nie je ľahké ho kontaktovať. Dúfam, že v najbližších dňoch sa to podarí a že sa s ním ešte pozhováram predtým, než začnem niečo robiť.

Aká dohoda s Islanders prichádza do úvahy?
Pre nich je dôležité, aby som sa vrátil a začal hrať.

A pre vás?
Pre mňa – aj kvôli rodinným starostiam, ktoré teraz máme – ich oslovím, aby mi prípadne dali ešte nejaký čas. A potom uvidím. Možno by som tam prišiel.

Ešte v tejto sezóne?
Ešte v tejto sezóne. Takto to vidím, potrebujem si doriešiť rodinné záležitosti, máme nejaké problémy.

Vzali ste si ponaučenie z prípadu brankára Jevgenija Nabokova, ktorý pred dvoma rokmi odmietol ísť do Islanders po tom, ako si ho klub stiahol z waiver listiny?
Neviem, čo sa mu stalo… Je pravda, že mám s Islanders oficiálnu zmluvu, ale s Islanders som ju nikdy nepodpísal. Viem, že nemôžem kibicovať, kam pôjdem alebo nepôjdem. Považujem to troška za jednostranné: ak človek niekde nechce hrať a chce ostať doma v Európe, prečo by nemohol? Svoje roky som si v NHL odohral, podpísal som kontrakt s klauzulou no trade (nevymeniť). Nejakou záhadou sa mi to vyškrtlo zo zmluvy. Pre hráča by malo byť nejaké právo. Žiaľ, nie je, a my, hráči, sme podpísali takú zmluvu. Nejdem hlavou proti múru, stále skúšam, čo môžem a čo nie. Stále dúfam, že sa s Islanders dohodnem. Šiel by som do nového prostredia. Nemám tam dom, nemáme tam bývanie, nemáme doktorov, nemáme nič. Teraz máme trošku rodinné starosti, aj kvôli nim to je. Je to moje rozhodnutie a mojej rodiny.

Čo hovoríte na to, že všetci ruskí hráči, ktorí hrali počas výluky v KHL, sa zbalili a odišli do NHL?
To by bolo ešte väčšie haló. Keď je len jeden, je menšie.

Myslíte?
NHL nie je zvyknutá, že jej niekto povie nie. Káheal ide hore, napreduje. Uvidíme, čo bude v ďalších rokoch, čo sa udeje v NHL. Keď kluby začnú hráčom strhávať z výplat, pár z nich to nahnevá a budú chcieť tiež niečo podniknúť.

A čo ak vám KHL zakáže hrať v Slovane?
Keď mi káhael zakáže hrať, potom mi ostáva už len vrátiť sa do Islanders alebo vziať stovku klinec – a hokej naň zavesím…

Medvedev: Zmluvy si navzájom uznávame

Začiatkom októbra 2010 prišiel do Petrohradu na prípravný zápas tím NHL Carolina Hurricanes. Na znak zlepšenia vzťahov medzi NHL a ruskou stranou, ktoré po kauze Alexandra Radulova klesli na bod mrazu. Hoci mal ruský útočník platnú zmluvu s Phoenixom, podpísal trojročnú s Ufou. Aby sa podobná situácia neopakovala, Alexander Medvedev, šéf KHL, pred spomenutým zápasom slávnostne oznámil svetu, že obe najvyššie hokejové súťaže si budú navzájom rešpektovať kontrakty. ,,Od 1. októbra 2010 je právne zafixovaný systém uznávania kontraktov medzi oboma ligami. Platí do budúcej zmeny tejto dohody," uviedol Medvedev pre ruský denník Sport-Express. A keďže zástupca komisára NHL Garyho Bettmana napísal v emailovej správe portálu ESPN, že ,,KHL nám opätovne povedala, že nedovolí, aby Višňovský hral. Počkáme si, čo sa stane," všetko nasvedčuje Višňovského návratu do zámoria.