Valábik má jediné prianie - pevné zdravie

Michal Mašľany | 08.11.2012 08:00
Boris Valábik Foto:
Boris Valábik
Má za sebou tri roky zdravotných patálií, ktoré mu skomplikovali kariéru v NHL. Bojovať o miesto v tíme opäť len na farme sa mu už nechcelo, preto sa po deviatich sezónach rozhodol pre návrat do Európy.

Podpísal zmluvu s tímom českej extraligy z Brna a na nové pôsobisko nedá dopustiť.

„Na prostredie v Brne nemôžem povedať krivé slovo. Cítim sa tam výborne, takmer ako doma. Mesto i fanúšikovia sú super. Diváci vedia vytvoriť fantastickú atmosféru. Som zvedavý, ako to bude vyzerať, keď prídu prehry, lebo zatiaľ sa nám darilo. Dúfam, že budú rovnako dobrí aj vtedy. V klube sa nás zišlo viacero Slovákov, čo asi len naznačuje, že je to jedna z najlepších možností, aká sa nám mohla pritrafiť blízko domova,“ tvrdí 26-ročný obranca Boris Valábik.

Za vyrovnané výkony v drese Brne si takmer dvojmetrový bek vyslúžil dodatočnú nomináciu na Nemecký pohár. „Nerátal som s tým, príjemne ma to prekvapilo. Teším sa na chalanov, väčšinu z nich poznám z mládežníckych výberov, zrazov či spoločných tréningov. Pre túto sezónu som si stanovil jediný cieľ – chcem ostať zdravý a opäť sa naplno dostať do zápasového kolotoča. Predošlé tri roky boli náročné. Nad tým, že by mi lepšie padol odpočinok, som ani nepremýšľal. Dosť som oddychoval v minulej sezóne, keď som odohral len tri zápasy. Čím viac stretnutí, tým lepšie pre mňa,“ vysvetľuje odchovanec nitrianskeho hokeja.

Dres seniorskej reprezentácie si doposiaľ obliekol len na majstrovstvách sveta v roku 2009 vo Švajčiarsku. Na turnaj však nespomína najradšej. „Neobstáli sme dobre a ani mne sa nehralo najlepšie, lebo to bola moja prvá skúsenosť s európskym ľadom po veľmi dlhom období. Aj v Brne mi päť-šesť zápasov trvalo, kým som si zvykol na širšie klziská. Vo Švajčiarsku sa za ten čas pre nás šampionát skončil,“ spomína Valábik.

Všeobecne prevláda názor, že vysokým obrancom vyznávajúcim fyzickú hru viac vyhovuje zámorský hokej. Valábik si však široké európske klziská i technickejší hokej pochvaľuje. „V Európe hrá oveľa menej hráčov, ktorí dominujú silou. Väčší obranca si vďaka tomu ľahšie urobí v obrannom pásme poriadok. Viacerí hokejisti nie sú zvyknutí na tvrdšiu hru do tela v medziach pravidiel a zaskočí ich to. Navyše, dlhé ruky sú výhodou v zámorí i v Európe,“ dodáva.

S Brnom podpísal zmluvu do konca sezóny, a hoci v nej má nejaké klauzuly, plánuje ju dodržať. Čo bude o rok, nad tým nepremýšľa. „Nemá to význam. Chcem len, aby mi slúžilo zdravie a potom sa uvidí. Vôbec sa nepozerám, čo bude neskôr. Nerozmýšľam ani nad tým, čo bude po Nemeckom pohári. Sústredím sa len na najbližší zápas,“ prezradil bývalý hráč Atlanty, za ktorú odohral v NHL osemdesiat stretnutí.

Pochvaľuje si úroveň českej extraligy i množstvo hráčov z NHL, ktorí v nej momentálne hrajú. „Možno aj ich prítomnosť mi uľahčila vstup do súťaže,“ poznamenal s úsmevom a ku kvalite súťaže dodal: „Nepredpokladám, že keď chalani z Kanady a Ameriky odídu, úroveň ligy výrazne padne.“