Valábik: Z hokeja chcem mať opäť radosť

Pavol Komár | 25.09.2012 08:00
Boris Valábik Foto:
Boris Valábik.
Na zdravotnú smolu v zámorí chce zabudnúť v Komete Brno. "Urobil som dobré rozhodnutie, dúfam, že to nezakríknem," vraví 26-ročný Boris Valábik. Urasteného obrancu (200 cm, 114 kg) sužovali v uplynulých sezónach zranenia i operácie ľavého kolena. Keď sa dal ako-tak dohromady, poranil si zápästie. Odohral len tri zápasy na farme Pittsburghu.

Prečo ste sa rozhodli pre Kometu?
Po viacerých operáciách kolena som si už myslel, že zámorie mi prináša viac trápenia než radosti. Psychicky i fyzicky ma to ubíjalo. A tak som sa rozhodol zmeniť prostredie. Z ponúk z Európy som uprednostnil Brno. Finančne bola podobná ako z iných klubov a do Ruska som ísť nechcel. Zavážilo, že do rodnej Nitry to nemám ďaleko a ani do Piešťan, kde mám svojho doktora, ak by sa nebodaj koleno opäť ozvalo.

Už poslúcha?
Ešte nie na sto percent, ale je to na dobrej ceste. Cez leto mi ešte sem-tam opuchlo, no v príprave som konečne mohol poriadne behávať. Dôležité je, že v hre ma nelimituje, od zápasu k zápasu sa cítim lepšie.

Brno je bez straty bodu na čele českej extraligy. To musí byť aj pre vás balzam na dušu…
Je to príjemné, no odohrali sme len štyri zápasy. Atmosféra na domácich však balzamom na dušu je. Vyše sedemtisíc divákov povzbudzuje hlasnejšie a oduševnenejšie ako dvadsaťtisíc v NHL.

V Brne je aj silná skupinka slovenských hokejistov. Je to výhoda?
V zámorí som bol zvyknutý na spoluhráčov viacerých národností, takže nerobím rozdiely medzi Slovákmi alebo Čechmi. V kabíne je takmer rodinná atmosféra, čo sa mi páči. Pre mňa je však najdôležitejšie, aby som mal opäť radosť z hokeja a hral ho bez bolesti. Zatiaľ sa stále zžívam s mužstvom, bližšie sa spoznávam s trénermi, zvykám si na prechod z užších zámorských klzísk na väčšie európske. To nejde zo dňa na deň.

S kým nastupujete v obrane?
Už som hral tuším so všetkými, naposledy s Filipom Krejčiříkom. Prvé zápasy som sa hľadal, po takmer vynechanej uplynulej sezóne mi chýbala zápasová prax. Už sa dostávam do tempa, víťazstvá sú veľkým povzbudením. A keď si uvedomím, že v NHL je výluka, tak so svojím rozhodnutím hrať v Brne som zatiaľ spokojný.