Začali prehrami, končili tanečnými kreáciami

Pavol Komár | 30.06.2012 10:00
Zdeno Chára Foto:
Strieborný Zdeno Chára posiela pozdrav do neba Pavlovi Demitrovi.
Deň po poslednom zvonení školského roka zaznie pomyselný záverečný hvizd hokejovej sezóny. Tradične na galavečeri v sparnom lete a sviatočnej atmosfére. Je na ňu pár dôvodov, lebo sezóna priniesla v porovnaní s predchádzajúcimi i strieborný lesk. Ponúkame z neho pár čriepkov.

Splnené želanie

Keď tréner Vladimír Vůjtek dostal otázku, ktorého hráča by si z NHL želal do tímu na majstrovstvá sveta, bez váhania odvetil: „Zdena Cháru.“ Ešte hral v play-off a nebolo jasné, ako ďaleko sa obhajca Stanley Cupu Boston so svojím slovenským kapitánom dostane. Šťastie prialo slovenskej reprezentácii: Boston po dramatickom priebehu skončil v 1. kole play-off na štíte Washingtonu. Rozhodujúci siedmy zápas prehral doma 1:2 v predĺžení.

„Chára príde na šampionát,“ zvestoval tréner Vůjtek. Hoci pôvodne sa mal kapitán k mužstvu pripojiť až v Helsinkách, stalo sa tak v Bratislave, lebo si musel vybaviť nový pas. Keď popoludní vystúpil z výťahu na stretnutie s médiami, ešte neadaptovaný na časový posun, sa zháčil: „To tu toľkí čakáte na mňa?“

Zdeno Chára bol najväčšou osobnosťou... Foto: TASR
Zdeno Chára Zdeno Chára bol najväčšou osobnosťou slovenského tímu.

Medzitým na spoluhráčov čakal už v Helsinkách Tomáš Kopecký, útočník Floridy Panthers. V tridsiatich rokoch ho čakala premiéra na majstrovstvách sveta. „Po vypadnutí v 1. kole play-off som ani chvíľu neváhal. Na svoj prvý šampionát sa veľmi teším,“ vravel odhodlane. Vtedy ešte netušil, že sa s piatimi gólmi stane najlepším slovenským strelcom.

Handzuš priniesol víťazný obrat

„Nech akokoľvek počítam, na postup zo skupiny potrebujeme štyri víťazstvá. Musíme vziať body aj niektorému z favoritov,“ vravel Vůjtek ešte v Bratislave.

Jeho zverenci vstúpili do šampionátu dvoma tesnými prehrami s Kanadou (2:3) a Fínskom (0:1). V treťom zápase ich čakal tím USA, ktorý predtým zdolal v predĺžení Kanadu. Slováci ho po oduševnenom výkone zdolali 4:2 vďaka náskoku 3:1 z prvej tretiny – a vykorčuľovali k víťaznej sérii. Prvý raz nastúpil Michal Handzuš – a priniesol tímu šťastie. „Ešte sa len dostávam do tempa, chalani v útoku potiahli aj za mňa,“ pochválil spoluhráčov.

K mužstvu sa pripojil počas prvého zápasu proti Kanade. S báglom na ramene zamyslený kráčal do kabíny. Na druhý deň s vážnou tvárou vravel, že v zámorí dostal špeciálnu injekciu na uvoľnenie bolesti v bedrovom kĺbe, takmer dva týždne nestál na korčuliach. „Mužstvu chcem pomôcť, no neviem, či to pôjde. Nerád by som zabral miesto niekomu lepšie pripravenému.“ Handzušovu dilemu vyriešili tréneri. „Potrebujeme ťa,“ presvedčili skúseného centra – a ten sa im odvďačil spoľahlivými výkonmi.

Michal Handzuš sa zaradil medzi lídrov tímu.... Foto: Reuters
handzus, radost Michal Handzuš sa zaradil medzi lídrov tímu. Gólom na 4:3 proti Kanade poslal Slovensko do semifinále.

Neveríš nám? pýtal sa Šatan otca

Odbrzdená psychika dokáže divy. Prvý raz Slováci na MS zdolali USA i Kanadu! Nový systém turnaja určil, že vo štvrťfinále sa stretli mužstvá z tej istej základnej skupiny. Prvá Kanada proti štvrtému Slovensku. Na pohľad formalita, no reprezentácia s dvojkrížom papierovú prognózu postavila na hlavu. Po polovici prvej tretiny vedú Slováci 2:0. Po druhej prehrávajú 2:3. Vypadneme so cťou, upokojujeme sa v mediálnej zóne.

Emil Šatan, otec najskúsenejšieho slovenského reprezentanta vraví, ako mu Miro vyčistil žalúdok, keď sa dozvedel, že si zháňa letenku na cestu domov. „Neveríš nám?“ – spucoval ma. Desať minút pred koncom vyrovnáva Bartovič na 3:3. Črtá sa dráma. V poslednej päťminútovke hviezdny Ryan Getzlaf škaredo fauluje Mikúša. Dostáva päťminútový trest. Handzuš za štyri sekundy využíva presilovku – 4:3. Šampionát má prvú veľkú senzáciu – sebavedomá Kanada cestuje domov. Neuveriteľne šťastných a vysmiatych slovenských hokejistov spovedajú zámorské i severské televízne štáby.

Tomáš Kopecký v radostnej póze po strelení gólu... Foto: SITA
Tomáš Kopecký Tomáš Kopecký v radostnej póze po strelení gólu posiela gól do neba Paľovi Demitrovi.

!Prežívam niečo neuveriteľné, no spokojný budem, keď mi na krku bude visieť medaila. V kabíne máme jeden rituál, ale ešte ho neprezradím," vravel natešený Tomáš Tatar. Prezradil ho po finále – a na pesničku Ukáž mi lásku, pred fanúšikmi v Bratislave na pódiu aj zatancoval.

Smutný začiatok, krásny koniec

Po slávnostnej dekorácii finalistov i najlepších hráčov absolvujeme po polnoci poslednú cestu vlakom do centra Helsínk. Ra-si-ja! – duní vo vagóne s prevahou ruských fanúšikov. V ruke plechovky s nápojmi, svet je pre nich gombička „Slováci?“ – pýtajú sa pri pohľade na akreditačné karty. „Úprimnú sústrasť. Vysoko ste prehrali,“ vraví jeden z nich s vážnou tvárou.
Prečo? Pre nás je striebro ako pre vás zlato. Zdolali sme USA, Kanadu, Česko, oponujeme.

„Tak to ste molodci. A keď Chára strelil vedúci gól, mali sme veľké obavy,“ priznal. Ruská tlač vyzdvihla jasné víťazstvo, no ocenila, že Chára i Kopecký nastúpili na medailovú ceremóniu v dresoch s Demitrovou menovkou. „Inšpirovali aj nášho trénera. Biľaletdinov povedal, že jeho zverenci prvenstvo venujú tímu Jaroslavľa, ktorý zahynul pri leteckej havárii na začiatku sezóny.“

Začala sa smutne, skončila sa rozprávkovo.

   
Nominácie v ankete Zlatý puk 2012
Najlepší hokejista: Marián Gáborík, Marián Hossa, Zdeno Chára, Ján Laco, Miroslav Šatan
Najlepší hráč do 20 rokov – Cena Pavla Demitru: Marko Daňo, Matúš Chovan, Tomáš Jurčo
Najlepší brankár – Cena Vladimíra Dzurillu: Jaroslav Halák, Peter Hamerlík, Ján Laco
Najlepší obranca – Cena Róberta Švehlu: Dominik Graňák, Zdeno Chára, Andrej Sekera
Najlepší útočník – Cena Jozefa Golonku: Marián Gáborík, Marián Hossa, Miroslav Šatan
Najlepší tréner – Cena Ladislava Horského: Ernest Bokroš, Peter Oremus, Vladimír Vůjtek
Najlepší rozhodca – Cena Juraja Okoličányho: Vladimír Baluška, Milan Novák, Miroslav Valach