Oto Haščák: Draft odzrkadľuje prácu s mládežou. Zaostávame

Pavol Komár | 27.06.2012 08:00
Oto Haščák Foto:
Zo skvelého hokejistu Ota Haščáka sa stal hokejový agent.
Vo víkendovom drafte v Pittsburghu ani jeden z tridsiatky klubov NHL nesiahol po slovenskom hokejistovi. Zopakoval sa tak rok 2008, keď slovenský hokej takisto vyšiel naprázdno. "Je to odraz situácie v slovenskom mládežníckom hokeji," tvrdí Oto Haščák, bývalý československý i slovenský reprezentant. Na drafte sa zúčastnil ako skaut tímu New York Rangers.

Ide o slabší ročník (draftujú 18-ročných hokejistov) alebo je to trvalejší jav?
Skôr o trvalejší jav, pretože od roku 2009, v ktorom sa v drafte objavilo päť Slovákov, ich počet klesá. Je to veľký výkričník i varovný prst, že prácu s mládežou na Slovensku je potrebné skvalitniť. Podobný trend zaznamenávajú i v Česku, no stále je na tom o niečo lepšie ako my. Pravidelne sledujem juniorské súťaže v Európe, najmä v porovnaní so Švédskom a Fínskom zaostávame. S Ruskom, ktoré je veľmocou a oveľa väčšou krajinou, sa porovnávať nemôžeme.

V čom sú prednosti severských krajín?
To je na dlhšiu debatu, úlohu zohráva viac faktorov. Sú to ekonomicky silnejšie krajiny, majú prepracovaný systém výchovy a podpory hokejovej mlade, silnejšie konkurenčné prostredie, kvalitnejšie súťaže. Podstatne väčšiu pozornosť venujú vekovej kategórii pätnásť a šestnásť rokov. My sa skôr sústreďujeme na hokejové triedy, no práve v spomenutom veku prichádza veľký zlom – rozhoduje sa o budúcnosti hráčov. Prichádza prvý kontakt s klubmi. Jedno nadväzuje na druhé. Náznaky zlepšenia sa objavujú aj u nás, no musí ísť o cieľavedomý a sústredený ťah z centra k jednotlivým klubom. Svetový šampionát osemnástok sa konal na Morave, no veľa slovenských trénerov som tam nevidel.

Ovplyvnilo slovenskú absenciu v tohtoročnom drafte NHL vlaňajšie vypadnutie slovenskej osemnástky z najvyššej kategórie?
Mohlo to ovplyvniť. Je predsa iné, keď najvyššiu kategóriu MS sleduje stovka skautov, a na šampionát o kategóriu nižšie príde do Piešťan len pár. Našťastie, Slovensko v Piešťanoch vyhralo a vrátilo sa medzi elitu. Verím, že o rok sa niektorí slovenskí mladíci dostanú na draft. Pár talentov máme, najviac sa hovorí o Markovi Daňovi a Martinovi Rewayovi, pribudnúť k nim môžu aj iní.

Jednotkou draftu sa stal ruský útočník Nail Jakupov. Čím si to zaslúžil?
Je podobný typ ako Pavel Bure, vybral si ho Edmonton. Pôsobí v zámorí, dobre hovorí po anglicky. Bolo vidieť, že si už zvykol na tamojšie prostredie. Aj ja som ho mal vo svojom liste na prvom mieste, každý skaut si zostaví svoj rebríček. Videl som ho na majstrovstvách sveta do 18 rokov v Nemecku, kde dominoval. Inak, kluby NHL sú pri výbere ruských talentov opatrné i ostražité. Kuznecov, ktorého pred dvoma rokmi draftoval v 1. kole Washington, bude aj v ďalšej sezóne pôsobiť v Čeľjabinsku v Kontinentálnej hokejovej lige. Aj z tohto dôvodu sa v drafte neobjavil šikovný útočník Andrej Slepyšev. Ruské kluby ich zlákajú veľkými platmi.

Po kom siahol v drafte New York Rangers?
Mohli sme vybrať štyroch hráčov, náš klub bol v poradí až 28-my. V 1. kole sme siahli po obrancovi Bradym Skjeiovi, Američanovi s nórskymi koreňmi. Útočník Boo Nieves je tiež Američan, obranca Calle Andersson je Švéd a útočník Thomas Spelling Dán.

Majú Rangers ešte záujem o ruského útočníka Alexandra Radulova?
Mali sme, ale práva naňho odkúpil od Ufy moskovský CSKA. Vraj za 9 miliónov dolárov. Uvidíme, aký kontrakt podpíše s CSKA…

Koľko skautov má New York Rangers v Európe?
Európu si delíme traja – aj Trenčan Janko Gajdošík a Rus Vladimir Lutčenko. Máme sa čo obracať.