Tréner Čada: Káder Slovana ešte nie je uzavretý

Pavol Komár | 11.07.2012 16:51, aktualizované: 
cada Foto:
Rostislav Čada už v stredu zarezával so svojimi zverencami na ľade.
Kým kúpalisko na Tehelnom poli ponúkalo pôvaby i osvieženia horúceho leta, o pár metrov v jeho susedstve div že nelietali nad ľadom iskry spod korčúľ.

Vedenie ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy určilo oficiálny začiatok prípravy jej účastníkov na 11. júl. Platí to aj pre bratislavský Slovan, jedného z nováčikov nadnárodnej súťaže. Pred deviatou už prichádzali do modernej kabíny zrekonštruovaného Zimného štadióna O. Nepelu hráči i realizačný tím. Popri známych tvárach sa prvý raz v tejto sezóne obliekali do výstroja i menej známe. O chvíľu už všetci výdatne zarezávali pod dohľadom trénera Rostislava Čadu a jeho asistentov.

Z ľadu predčasne odišiel útočník Milan Bartovič, vicemajster sveta.

„Počas individuálnej prípravy si ľahšie zranil stehno, obnovilo sa mu to. Absolvuje podrobnejšie vyšetrenie, ale nejde o nič vážne,“ informoval Čada. Skúsený český kouč sa po čase zvítal i so svojimi bývalými zverencami z Košíc: obrancom Jánom Tabačkom, útočníkmi Vladimírom Draveckým a Michelom Miklíkom.

„Tak to v profesionálnom hokeji chodí. Viem, čo môžem od nich čakať, som rád, že sú v tomto tíme.“ Pred vyše rokom oslavovali spolu v Košiciach majstrovský titul, teraz je ich klubovým mestom Bratislava.

„Káder sme formovali podľa možností Slovana. Uzavretý ešte nie je, aj my sa ho pokúsime ešte skvalitniť. Na akých postoch, to práve ukážu prípravné zápasy. Potešil by ma príchod útočníkov Miroslava Šatana a Žigmunda Pálffyho. Mám predstavu, s kým by hrali, ale kým tu nie sú, nemá význam o tom hovoriť,“ podotkol Čada.

Najnovšou akvizíciou je český útočník Michal Vondrka.

„Mal som ponuky z Česka i KHL, uprednostnil som Slovan. V kontakte sme boli dlhšie, zavážil jeho záujem o mňa a prístup v rokovaniach. I to, že do Prahy to nemám ďaleko. Po prvom tréningu sa nedá ešte hovoriť o sile mužstva, no sú tu šikovní chalani i výborní hokejisti. Bližšie poznám len Milana Bartoviča z pôsobenia v českej extralige, viacerých z videnia. Verím, že utvoríme konkurencieschopný tím pre KHL. Vynasnažím sa mu pomôcť,“ uviedol bronzový medailista z tohtoročného svetového šampionátu. Stručne charakterizoval aj fínskeho brankára Ville Hostikku. „Je veľmi pracovitý, fyzicky dobre vybavený. Kým som hral v Oulu, mužstvo viackrát podržal. Chytal veľmi dobre.“

Najmladším v tíme je talentovaný 17-ročný útočník Marko Daňo z Trenčína. „V mladom veku dostáva možnosť hrať na najvyššej úrovni. Práca s mladíkmi si vyžaduje trpezlivosť i individuálny prístup. Bude to pre nich obrovský skok,“ zdôrazňuje Čada.

V prvom prípravnom zápase nastúpi Slovan 24. júla doma proti SKA Petrohrad, jednému z favoritov piateho ročníka KHL.

Šatana a Pálffyho privítame tortou. Ak prídu

Útočník bratislavského Slovana Libor Hudáček mal minulú sezónu ako z hokejového sna. So Slovanom sa stal slovenským majstrom, s reprezentáciou získal striebro na majstrovstvách sveta. „Bolo to krásne, ale už je to minulosť. Teraz je dôležité pripraviť sa na nový ročník.“

Keď ste išli do haly okolo kúpaliska, kde sa slnili jeho návštevníci, nepomysleli ste si, že by bolo lepšie pri vode?
Ani nie. Vedeli sme, že keď prídeme na štadión, bude tam zima, príjemne sa ochladíme. Vody už bolo dosť.

Dovolenkovej?
Áno. Na Floride a v Bardejovských kúpeľoch som si jej užil dosýta.

Už ste vstrebali všetko to zázračné z minulej sezóny?
Mal som dosť času si to uvedomiť. Myšlienky už smerujem k novej sezóne. Musíme sa na ňu všetci dobre pripraviť, lebo bude náročnejšia než minulá. Čo bolo, bolo.

Bolel prvý tréning na ľade?
Štípal… Ale chutil vynikajúco, spotili sme sa dobre. Neostáva nám nič iné len makať, drieť.

Tréner Rostislav Čada je známy náročnosťou. Dal ju už pocítiť?
Pocítili sme ju všetci. Dáva nám zabrať. Ale tak to má byť, ak chceme konkurovať najlepším. Na prvom tréningu ešte každému odskakujú puky. Zvykáme si na nový výstroj. Každým dňom to bude oveľa lepšie.

V čom je Slovan iný než v minulej sezóne?
Slovan je vždy Slovan. Je však iný, prišiel nový tréner i viacerí noví hráči. A budeme hrať aj inú súťaž – Kontinentálnu hokejovú ligu. Druhú najlepšiu po NHL.

Čaká vás veľa cestovania a lietania za súpermi. Nemáte obavy?
S tým nemám problém. Verím, že sa s tým vyrovnáme.

V minulej sezóne ste hrali v útoku s Miroslavom Šatanom. Už ste mu telefonovali, že ho čakáte aj v tejto?
S Mirom som telefonoval pred jeho odchodom na dovolenku do zámoria. Ak by prišiel do tímu aj so Žigom Pálffym, to by sme ich čakali aj s nejakou tortou v šatni!