Do krajiny predkov ho nepustili ruské tanky

Boris Vanya | 25.04.2012 07:00
Kubinec 4 Foto:
Olympijský preukaz z hier v Grenobli v roku 1968.
Keď na začiatku 50. rokov minulého storočia neuspel v kempe Montrealu Canadiens a nedostal sa do NHL, na hokej nezanevrel. Hokejku vymenil časom za píšťalku a stal sa uznávaným rozhodcom. John Kubinec, potomok slovenských vysťahovalcov do Kanady, sa v pruhovanom drese dostal až na zimnú olympiádu. A nielen to. Bol najlepší!

Ján a Johana prišli do Kanady za prácou v 20. rokoch minulého storočia zo severu Slovenska, on z Nižnej, ona z Dlhej nad Oravou. Usadili sa v meste Fort William v štvrti East End, ktorú obývali prevažne prisťahovalci z Európy – Taliani, Poliaci, Ukrajinci a Slováci. Za morom sa im narodili tri deti – Louis, Margaret a najmladší John. Ján pracoval v lodeniciach, Johana bola žena v domácnosti.

„Pamätám si, že starí rodičia chovali v záhrade za domom sliepky,“ zalovil v spomienkach Jeff Kubinec, syn Johna Kubinca. Veterinár z Thunder Bay (vzniklo spojením miest Fort William a Port Arthur) pridal aj ďalšie čriepky zo života a kariéry svojho otca, bývalého úspešného rozhodcu.

Bejzbalové mužstov zložené z potomkov... Foto: Archív Jeffa Kubinca.
Kubinec 3 Bejzbalové mužstov zložené z potomkov slovenských prisťahovalcov vo Fort William. Kubinec je v dolnom rade štvrtý zľava. V hornom rade stoja budúci hráči NHL - piaty zľava Pete Backor (prvý víťaz Stanleyho pohára slovenského pôvodu) a ôsmy zľava Rudy Migay (dlhoročný hráč Toronta).

Američania sa v Grenobli sťažovali

„Keď som bol malý, u starých rodičov sme s otcom trávili veľa času. Všetci hovorili plynule po slovensky. Z tradícií, ktoré sme udržiavali, si pamätám najmä Vianoce. Na Štedrý deň spievali deti vo vedľajšej izbe koledy a po nich si mohli rozbaliť pod stromčekom darčeky. Spomínam si na bezmäsité jedlá – rybaciu polievku, ďalej na oblátky s medom. Veľmi sme mali radi kapustové rolky. Moja babka ich naučila mamu, tá zasa sestru, takže si na nich pochutnávame dodnes. Starí rodičia navštevovali bohoslužby v slovenskom kostole Svätého Petra. Viera hrá dodnes v našom živote dôležitú úlohu.“

Kubinec začínal s hokejom vo Fort William spolu s ďalšími potomkami slovenských prisťahovalcov – Larrym Cahanom či Alexom Delvecchiom (obaja to dotiahli do NHL) . Neskôr sa párkrát snažil bez úspechu zaujať v kempe Montrealu Canadiens (v tom čase jeden zo šiestich klubov NHL), odohral dve sezóny ako poloprofesionál za tím Sydney Millionaires a vrátil sa domov, kde odštartoval svoju rozhodcovskú kariéru. Pracoval pre Thunder Bay Amateur Hockey Association, no nepískal len v provincii Ontário, ale aj na západe Kanady či v USA. Rozhodoval zápasy o Memorial Cup (najcennejšia junioská trofej), zápasy o Allanov pohár (amatérsky šampionát v Kanade), ale aj medzinárodné stretnutia. Získal si rešpekt i uznanie a vyslúžil nomináciu na zimné olympijské hry 1968 do Grenoble. Ako jeden z dvojice Kanaďanov.

John Kubinec (vpravo) so svojím synom Jeffom a...
Kubinec 1 John Kubinec (vpravo) so svojím synom Jeffom a otcom Jánom Kubincom, ktorý sa vysťahoval do Kanady začiatkom minulého storočia z Oravy.

„Otec vnímal účasť na olympiáde ako obrovskú poctu. Do Francúzska išla s ním aj moja mama. Priniesol si odtiaľ novú ruskú hokejku. Mám ju stále doma,“ dodal Jeff Kubinec. V Grenobli rozhodoval John Kubinec sedem zápasov (najviac zo všetkých) a vyhlásili ho za najlepšieho arbitra olympijského turnaja. „Rozhodcovia Kubinec a McEvoy z Kanady boli výborní,“ napísala Pravda po zápase ČSSR – NSR (5:1). Kubincov prísny meter však nebol všetkým po vôli. Tréner Američanov Murray Williamson sa po prehre 2:10 so sovietskou zbornou posťažoval novinárom. „Bolo to najhoršie rozhodovanie, aké som kedy videl. Kanaďan bol mimoriadne protivný.“ Američania však od začiatku vyrukovali na Sovietov s prehnane tvrdou hrou s cieľom súpera zastrašiť, na čo negatívne reagovalo aj publikum.

Pozval domov celý tím

Súboj proti Nemcom na olympijskom turnaji v Grenobli nebol zďaleka jediný, v ktorom Kubinec rozhodoval československým hokejistom. V decembri 1968 odcestovala československá reprezentácia na turné do Kanady na zápasy proti domácemu výberu. Hralo sa v Montreale, Ottawe, Vancouvri, Winnipegu a na záver, 30. decembra – vo Fort William. Pre Johna Kubinca to bol veľký deň. „Po zápase pozval otec celý tím na návštevu domov, ale tuším, že prišiel iba manažér mužstva a ešte jeden funkcionár,“ zalovil v pamäti Jeff Kubinec.

Československo zdolalo Kanadu vo Fort William 4:3, jeden gól víťazov strelil aj útočník Slovana Bratislava Milan Mrukvia. „Na rozhodcu tohto zápasu si, žiaľ, nespomínam. Viem však, že vo Fort William nás srdečne prijali krajania. Rozdelili si nás po rodinách. Ja som šiel s Golonkom a Nedomanským k jednému pánovi, ktorý bol z našej prítomnosti úplne nadšený,“ povedal pre Pravdu Mrukvia.

O rok neskôr pískal Kubinec dva zápasy Kanady – ČSSR vo Winnipegu, v tom druhom dokonca so slovenským kolegom, známym niekdajším rozhodcom Michalom Bucalom.

Do krajiny predkov sa kanadský hokejový rozhodca nikdy nedostal. Nepustili ho tam ruské tanky. „Otec sa chystal do Československa na majstrovstvá sveta 1969. Viem, že sa na turnaj tešil, ale po invázii vojsk do krajiny šampionát presunuli do Švédska a zostal veľmi sklamaný,“ uviedol Jeff Kubinec a pokračoval: „Môj otec bol veľmi hrdý na svoje korene. Naučil nás aj pár slovenských slov. Aj jeho rodičia boli úžasní a pracovití ľudia. Dedo sa druhýkrát oženil, vzal si opäť Slovenku, ktorá prišla z Československa v roku 1965. Volala sa Mária. Bola veľmi šikovná. Za kvety, ktoré vypestovala a umelecké predmety, ktoré zhotovila, získala viacero ocenení. V roku 1994 sa vrátila naspäť do Európy k príbuzným, zomrela 30. septembra 2000. Dedo nikdy nešoféroval, ale až do osemdesiatky jazdil na bicykli. Na dôchodku ešte pracoval ako vrátnik v hokejovej aréne Fort William Gardens.“

John Kubinec. Foto: Archív Jeffa Kubinca
John Kubinec John Kubinec.

Pruhovaný dres sa v rodine Kubincovcov dedí z generácie na generáciu. „Pískal som v mládežníckych hokejových súťažiach, pár zápasov som rozhodoval aj s otcom. Minulý rok začal rozhodovať môj syn Connor, takže tradícia pokračuje,“ uviedol Jeff.

John Kubinec zomrel 2. augusta 1995. O päť rokov neskôr ho in memoriam uviedli do športovej Siene slávy kanadskej provincie Severozápadné Ontário.