Kováčik: V Brne sa pre vstupenky na hokej nocuje pred štadiónom

Michal Mašľany | 20.03.2012 18:58
Jozef Kováčik Foto:
Jozef Kováčik.
V základnej časti nazbierali o 32 bodov menej a o postup do štvrťfinále museli bojovať v predkole play off. Hokejisti Brna napriek tomu vyradili víťaza základnej časti a sú v semifinále. "Sparta bola favoritom, ale opäť sa potvrdilo, že česká liga je veľmi vyrovnaná. Rozdiely medzi tímami sú oveľa menšie ako na Slovensku," tvrdí slovenský obranca Komety Jozef Kováčik.

Ako ste oslávili postup?
Tak normálne, nič extra. Trošku sme posedeli, vypili nejaké pivo. Máme za sebou len čiastočný úspech, teraz chceme zabojovať o postup do finále. Na oslavy bude dosť času po sezóne. Iné to však bolo priamo na ľade – to bola paráda! Ľudia sa počas celej série bavili a teraz sme si to spoločne vychutnali. Najprv sme absolvovali tradičnú ďakovačku a odišli do šatní. Všetci fanúšikovia však ostali na tribúnach a museli sme späť. Spievali ešte pol hodinu po zápase.

Ako sa vám pozdávajú brnianski fanúšikovia, o ktorých sa hovorí, že sú jedni z najlepších?
Nie jedni z najlepších, ale suverénne najlepší. Nič také som ešte nezažil. S výnimkou troch-štyroch zápasov sme mali vypredaný každý domáci duel. Teraz pred play-off ľudia nocovali pred štadiónom, aby sa dostali k lístkom. V meste vládne obrovská eufória. Najvernejší priaznivci nechýbajú ani na žiadnom zápase vonku, je im jedno, či hráme cez víkend alebo cez pracovný týždeň. V minulej sezóne prišlo Brno na Slaviu podporiť až 9000 ľudí, teraz na Spartu chodilo tak dva až dva a pol tisíc.

Jozef Kováčik. Foto: http://www.hc-kometa.cz
Jozef Kováčik Jozef Kováčik.

Čo rozhodlo sériu vo váš prospech?
Kolektívny výkon. Na poslednú chvíľu sme sa prebojovali do desiatky, ale potvrdili sme, že to nebola náhoda. Bodovo sa darilo najmä Tomášovi Divíškovi, ale pod postup sa podpísal každý. Pochopiteľne, najväčšou oporou bol brankár Jiří Trvaj. Dôležité bolo, že sme vyhrali domáci duel za stavu 1:2 v náš neprospech a následne uspeli aj u nich. To čakal málokto.

Pomohla vám aj účasť v predkole proti Kladnu?
Boli sme rozohratejší ako súper. Kladno sme vyradili po troch zápasoch, takže sme neboli príliš unavení. Sparťania sú v šoku, ale v Česku to nie je až také prekvapenie, keď vypadne víťaz základnej časti. Pred dvoma rokmi sa to stalo Plzni. Aj ostatné série sú vyrovnané, v žiadnej nie je výrazný kvalitatívny rozdiel medzi tímami.

Čo ste pri podávaní rúk povedali dlhoročnému spoluhráčovi zo Slovana Michalovi Sersenovi?
Prehodili sme len pár slov, určite si neskôr zavoláme. Zagratuloval mi k postupu, ja jemu k výkonom. Bol najlepším obrancom Sparty. Odkedy sme spolu hrávali v Bratislave šiel výkonnostne výrazne hore. Dodal som, že si môže vyberať letnú dovolenku. Možno si však ešte predtým zahrá aj na majstrovstvách sveta. Doprial by som mu to.

Jozef Kováčik. Foto: www.hc-kometa.cz
Jozef Kováčik Jozef Kováčik.

V tíme Komety ste sa zišli až piati Slováci. Trávite spolu viac času?
S Milanom Hruškom sme kamaráti už dlho a s Tomášom Malecom bývame blízko pri sebe, ale v mužstve nie sú žiadne skupinky. Tvoríme skvelý kolektív, aj preto sme sa dostali tak ďaleko. Jedným z lídrov kabíny je Robo Petrovický. Skvelý chlap, predtým som ho vôbec nepoznal, ale vie skvele stmeliť kolektív. Som rád, že som ho stretol. Počas sezóny sme debatovali, ako by to tu vyzeralo, keby sme postúpili do play-off alebo medzi štyri najlepšie tímy. Teraz sa nám to podarilo a vychutnávame si to.

Hrušku odniesli v piatom zápase z ľadu na nosidlách, no v pondelok už opäť hral. Ako je na tom?
Vyzeralo to zle, ale našťastie to nebolo nič vážne. Je zdravý, čo nás všetkých teší. Najprv dostal úder na hlavu a potom ho jeden z protihráčov čisto trafil ramenom. Bola to Milanova chyba, odohrával puk a chvíľu nedával pozor.

V Brne chytá aj Sasu Hovi, ktorý je dobre známy aj slovenským fanúšikom. Dostane sa ešte pri Trvajovi do bránky?
Uvidíme. Do polovice sezóny chytal dobre, potom sa mu prestalo dariť. Trvaj využil príležitosť, chytá výborne a tréner nemá dôvod robiť zmeny. Na nájazdy je však vždy pripravený Sasu. Aj v rozhodujúcom treťom zápase predkola vychytal Kladno, hoci bol studený a tri mesiace predtým nestál poriadne v bránke.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ