Hockeywood je na nohách! Kopitar a spol. naplnili Gretzkeho sen

Stanislav Benčat | 12.06.2012 17:33
Kings oslavy 2 Foto:
O triumf Los Angeles sa výraznou mierou zaslúžil aj slovinský útočník Anže Kopitar.
Mesto anjelov a hereckých hviezd zažíva hokejový boom ako nikdy predtým. Hráči Los Angeles Kings po 45-ročnom pôsobení v NHL vystúpili až na samotný vrchol, keď po domácom víťazstve v šiestom zápase finálovej série nad New Jersey 6:1 a celkovom triumfe 4:2 na zápasy získali slávny Stanley Cup.

„Králi ponúkli pre všetkých hokejistov na svete asi najlepší možný príklad bojovnosti a odhodlania. To, čo dokázali, musí byť inšpiráciou pre nás všetkých. Srdečne blahoželám,“ napísal na Twitteri švédsky talent z Colorada Gabriel Landeskog. A mal pravdu! Veď Los Angeles, ktorí postúpili do vyraďovacej fázy z posledného ôsmeho miesta, v play-off vyradili tri najlepšie tímy Západnej konferencie (Vancouver, St. Louis i Phoenix) a v samotnom finále nedali šancu ani diablom z New Jersey.

   

„Toto mesto snívalo o trofeji 45 rokov, teraz sme mu sen naplnili. Aj preto je to neuveriteľný pocit byť prvým hráčom Kings, ktorý zdvihol Stanley Cup nad hlavu,“ vyznal sa kapitán mužstva Dustin Brown.

Los Angeles sa pritom do play-off ani nemuselo dostať. Úvod sezóny kráľom vôbec nevyšiel, čo stálo miesto trénera Johna Stevensa. Vo vianočnom období ho nahradil skúsený Darryl Sutter a ako sa neskôr ukázalo, klub si lepší darček dať ani nemohol. Navyše, keď kalifornský tím posilnil strelec Jeff Carter, víťazná skladačka bola kompletná.

Oslavy hráčov Los Angeles

Kings od prvého zápasu play-off dominovali, ako prvý tím histórie vyhrali v každej sérii prvé tri zápasy a celkovo odchádzali z ľadu porazení len v štyroch stretnutiach. Vo finále síce dovolili New Jersey znížiť stav zápasov z 0:3 na 2:3, no v šiestom dueli doma neponechali nič na náhodu a Devils deklasovali 6:1. Výrazne im k tomu pomohol hosťujúci útočník Steve Bernier, ktorý v 11. minúte dostal za faul na Roba Scuderiho trest na 5 minút a dokonca zápasu, čo králi využili na strelenie troch presilovkých gólov a získanie rozhodujúceho náskoku. „Je nehorázne, čo predvádzali rozhodcovia. Svojimi chybami ovplyvnili celý zápas, toto by sa vo finále rozhodne stávať nemalo,“ napísal na svojej oficiálnej webovej stránke český útočník v tíme diablov Patrik Eliáš.

Už po druhej tretine sa na tribúnach Staples Centra oslavovalo. Fanatickí diváci kričali „My chceme pohár“ a napokon sa ho aj dočkali. Kapitán Brown odovdzal pohár ako druhému obrancovi Willie Mitchellovi, ktorý na tento moment čakal 790 zápasov. Stanley Cup dvihol nad hlavu aj slovinský útočník Anže Kopitar, s 20 bodmi spoločne s Brownom najproduktívnejší hráč play-off. Miláčik LA si vychutnával oslavné chvíle na ľade v spoločnosti celej rodiny.

Anže Kopitar si užíval radostné chvíle s rodinou

„Užívam si každú jednu sekundičku tohto úspechu. Mali sme náročnú sezónu, raz sme boli hore, raz dole, no vždy sme verili v úspech,“ priznal rodák z Jesenice a pokračoval: „Stanley Cup ma prekvapil, pretože je naozaj veľmi, veľmi ťažký,“ dodal so smiechom. Obrovskú radosť mal aj jeho otec Matjaž. „Je to krásny moment nielen pre syna, ale pre celú našu rodinu a krajinu. Anže si to za tie roky driny zaslúžil. Od jeho narodenia som naňho hrdý, no teraz je ten pocit ešte silnejší,“ rozplýval sa tréner slovinskej reprezentácie.

Los Angeles bolo dlho považované za nehokejové mesto. Stanley Cup nedokázal získať pre Kings ani najlepší hokejista histórie Wayne Gretzky, ktorý v Kalifornii pôsobil osem sezón. Pred devätnástimi rokmi síce bojoval vo finále, no po prehre s Montrealom zostali aj jemu len oči pre plač. Teraz žičili kráľom všetky hviezdy, dokonca aj tie šoubiznisové. Zápasy základnej časti i play-off navštevovali pravidelne herci Tom Hanks, Alyssa Milanová či Matthew Perry, raper LL Cool J či anglický futbalista David Beckham. „Máme Stanley Cup!!!!!!!!,“ pokrikoval Chandler zo seriálu Priatelia Perry.

Fanúšikovia LA aj s Tomom Hanksom

Aj on býva v Los Angeles v Hollywoode, ktorý je označovaný ako továreň na sny. Doteraz si ich plnili hlavne herci či speváci, zo športovcov basketbalisti tamojšieho klubu Lakers. Menoslov ospevovaných a uznávaných hviezd sa teraz rozšíril o nové mená. Hokejových kráľov.