Gáboríka čaká operácia a najdlhšia pauza v kariére

Michal Mašľany | 01.06.2012 17:53
Marián Gáborík Foto:
Marián Gáborík.
Má za sebou vydarenú sezónu v zámorskej NHL. V drese New Yorku Rangers nastrieľal 41 gólov a mužstvo potiahol k najlepšej bilancii vo Východnej konferencii. V play-off sa mu už individuálne darilo menej, trápilo ho totiž zranené pravé rameno. "Doma pobudnem len pár dní. V utorok odlietam naspäť do Ameriky a v stredu sa podrobím operácii. Pauzovať budem päť až šesť mesiacov. Asi nestihnem ani začiatok budúcej sezóny," prezradil Marián Gáborík na tlačovej besede v Trenčíne.

Odkedy vás trápili bolesti a ako veľmi vás obmedzovali pri hre?
Rameno ma začalo bolieť už v závere základnej časti, no zhoršilo sa to po páde a náraze do mantinelu v stretnutí prvého kola proti Ottawe. Pred každým zápasom mi museli rameno opichať a hral som pod liekmi. Utlmilo to bolesť, ale chýbala mi sila a obmedzovalo ma to. Nebolo to jednoduché.

Čo presne máte v ramene poškodené?
Magnetická rezonancia odhalila, že mám roztrhnuté púzdro a poškodený rotátor. Rameno mi operovali už aj pred siedmimi alebo ôsmimi rokmi v Minnesote. Vtedy to však nebolo až také zlé. Našťastie, nejde o zranenie, ktoré by mohlo ohroziť moju kariéru.

Stihnete začiatok ďalšej sezóny?
Odhadovaná doba liečenia je päť až šesť mesiacov, ale dúfam, že budem pripravený skôr. Všetko záleží aj od toho, či bude v NHL výluka alebo nie.

Očakávate, že sa vedenie súťaže a hráčska asociácia nedohodnú?
Neviem, 15. septembra uplynie kolektívna dohoda a uvidíme čo bude potom. Myslím si, že výluka bude, ale nie dlhá.

Boli ste blízko postupu do finále. Ako hodnotíte sezónu?
Bola dobrá. Škoda, že sme to nedotiahli do konca. Ukončiť sezónu gólom v predĺžení je veľmi nepríjemné. Máme však mladý a kvalitný tím a do budúcnosti to vyzerá pre nás optimisticky. Potrebujeme ešte doplniť tím, mohli by sme strieľať viac gólov.

Len jeden gól vás delil od osobného maxima. Nemrzelo vás, že ste ho neprekonali?
Túžil som vyrovnať alebo prekonať rekord, ale nebola to pre mňa priorita. So 41 gólmi som veľmi spokojný. V základnej časti sa nám od začiatku darilo, mali sme vyrovnaný káder a všetky päťky hrali dobre. Za sebou sme mali najlepšieho brankára na svete a celý ročník sme si užívali.

Marián Gáborík. Foto: TASR
Marián Gáborík Marián Gáborík.

Nevynechali ste ani jeden duel v sezóne. Čo to pre vás znamaná?
Som veľmi rád, že som prvýkrát v kariére odohral kompletnú sezónu. Verím, že rameno sa dá dokopy a v budúcnosti to zopakujem.

Bolo New Jersey najlepším tímom konferencie?
Nie, najlepší sme boli my. No druhú časť sezóny mali veľmi dobrú a v konferenčnom finále nás zdolali. Hrali rýchly hokej, veľmi dobre forčekovali. Škoda, že sme cez nich neprešli.

K vzájomným zápasom s Devils neodmysliteľne patria časté pästné výmeny. Ako ich vnímate?
Taký je hokej, patrí to k tomu. Nabudí to fanúšikov aj hráčov a má to niečo do seba. Navyše sme bitky väčšinou vyhrávali, o to to bolo lepšie. V play-off sa tímy bitkám vyhýbajú. No postrehol som nejaké v hľadisku, svedčí to o obrovskej rivalite medzi klubmi aj divákmi.

Kto podľa vás získa Stanleyho pohár?
Favoritom sú pre mňa Los Angeles, majú káder na víťazstvo. Osobne im držím palce.

Ktorý moment v sezóne bol pre vás najkrajší?
Asi gól v treťom predĺžení v jednom zo súbojov druhého kola play-off proti Washingtonu. Veľmi pekný a príjemný moment.

Ako vychádzate s trénerom Johnom Tortorellom?
Naše vzťahy sú v pohode. Je veľmi impulzívny, snaží sa z každého hráča dostať maximum. Sme už na to zvyknutí. V médiách to príliš rozoberajú, ale každý tréner má svoj systém. On ma takýto. Bez neho by sme sa nedostali tak ďaleko.

Stále ste zarastený. Prečo ste sa neoholili?
Trochu som si pristrihol vlasy aj bradu, ale nemohol som ju dať úplne dole, vyzeral by som totiž ako vrah.

Čo ste stihli od štvrtkového príchodu na Slovensko?
Zvítal som sa s rodinou a boli sme s partiou v Brne na koncerte kapely Team. Bol perfektný.

Sledovali ste v Amerike majstrovstvá sveta?
Najmä zostrihy na internete, ale finále som videl celé. Chalani dosiahli veľký úspech, odviedli veľký kus roboty. Nik to od nich neočakával, som na nich hrdý.

Vám medaila zo seniorského šampionátu stále chýba. Nemrzí vás to?
Prvoradý je pre mňa vždy Stanleyho pohár. Keby som vypadol skôr, tak by som prišiel do Fínska aj napriek zraneniu. Rád by som zažil kolektívny úspech v reprezentácii. Hokej ešte niekoľko rokov plánujem hrať, tak to možno raz príde.