Mali sme ilúziu sviatku. Sviatok bol v Bratislave, znie z Moskvy

Pavol Komár | 31.05.2012 08:00
Nikulin, Ovečkin Foto: ,
Kapitán ruskej hokejovej reprezentácie Iľja Nikulin (uprostred) a Alexander Ovečkin s trefejou pre majstrov sveta počas osláv zisku titulu v Moskve.
Organizovať oslavy hokejového zlata v Moskve a striebra v Bratislave je veľký rozdiel. V prospech Slovenska - tak to tvrdia viaceré ruské médiá po utorňajšej oslavnej jazde ruských majstrov sveta v otvorenom autobuse centrom Moskvy.

Obranca Jevgenij Rjasenskij prerušil dovolenku v Turecku, priletel do Moskvy na jeden deň. Útočník Alexander Ovečkin si odskočil z Paríža, kde na tenisovom Roland Garros povzbudzuje šarmantnú Mariu Kirilenkovú. Keď na stretnutie pozýva ruský prezident Vladimir Putin, patrí sa prísť.

Lenže… Popoludní na ulicu pred budovou Ruského olympijského výboru vyniesli stoly – údajne na autogramiádu. Začalo však pršať, a tak ich opäť zaniesli do vstupnej haly. Tam však bolo málo miesta, a tak sa hráči ,,stratili" v kanceláriách, autogramy získalo len pár neodbytných šťastlivcov. O pätnásť tridsať nastúpili hokejisti do otvoreného autobusu s nápisom: My sme šampióni. Pomaly sa presúval z Puškinovho námestia cez Tverskú ulicu na Manéžne námestie, kde bola pripravená hlavná slávnosť i koncert.

Keď však chceli fanúškovia podísť bližšie, nemohli. Nedovolili im to kovové zátarasy a všadeprítomná milícia. Priaznivci mohli sledovať hokejových hrdinov len z diaľky.

„Videl niekto víťazný pohár?“ – kričal jeden z fanúšikov. Pre koho ho vyhrali, keď nič nevidíme? – opisuje situáciu portál Svoboda news – pod výstižným názvom: Hokejisti nevideli fanúšikov.

„Na Manéžnom námestí panoval chaos. Scénu postavili tak, že majstrov sveta a umelcov mohli vidieť len hostia na VIP-tribúnke, ale nie fanúšikovia. Diváci stáli bokom a bolo čudné, že Jevgenij Malkin, najväčšia hviezda ruskej reprezentácie i šampionátu, sa počas úvodného príhovoru nedíval na nich, ale na VIP hostí. Hráči to medzitým zistili a keď ukazovali víťaznú trofej, obrátili sa už k niekoľkým desiatkam priaznivcov. Táto ruská hokejová reprezentácia, ktorá na majstrovstvách sveta dosiahla v desiatich zápasoch desať víťazstiev, si zaslúžila dôstojnejšie privítanie,“ pripomenul portál hotice.ru.

Viaceré médiá sa zhodujú: funkcionári mužstvu i fanúšikom ukradli sviatok. Organizovať oslavu po desiatich dňoch od zisku titulu majstrov sveta označili za nevhodné. Vedeniu Ruskej hokejovej federácie vyčítali, že slávnosť pripravilo pre seba a svojich partnerov, iní ich nezaujímali.

„Čo bránilo nachystať stretnutie s verejnosťou v nedeľu, keď je jednoduchšie prispôsobiť dopravu v centre Moskvy i pozvať fanúšikov?“- pýta sa portál Sportbox.ru.

Portál allhockey.ru. porovnal oslavy v Moskve a Bratislave – a vychválil Slovákov.

„Slovenské striebro je rovnocenné s ruským zlatom. Hokejistov s medailami na krku hneď po prílete vítali nadšení fanúšikovia. Národ vyšiel do ulíc, nikoho nebolo treba pozývať, oslavy sa stali vecou srdca a spontánnej radosti. Bratislava ich zvládla na výbornú. A my? To nebol sviatok, ale ilúzia sviatku.“ S dôvetkom, že z približne štyroch tisíc učastníkov bola štvrtina – policajtov.

Po skončení koncertu viacerí fanúšikovia zhromaždili pri východe zo scény a skandovali: „Autogram, autogram!“ Šťastie sa opäť usmialo na pár jednotlivcov. Majstri sveta nastúpili do pripraveného autobusu a odišli na večerné prijatie do rezidencie Vladimira Putina.