Švédi chceli na ľuďoch zarobiť, ale prerátali sa. Tribúny sú poloprázdne

Pravda.sk, ČTK | 05.05.2012 18:04, aktualizované: 
Globe Arena Foto:
Globe Arena.
Nezáujem hokejových fanúšikov riešia organizátori švédskej časti majstrovstiev sveta v Štokholme. Po žalostných návštevách na zápasoch piatkového úvodného dňa dokonca siahli k zlacneniu vstupeniek na duely domáceho mužstva. To má v kádri hviezdy z NHL typu Henrika Zetterberga alebo Daniela Alfredssona, napriek tomu na úvodný zápas s Nórskom zavítalo len 7700 divákov.

V hale Globen pre takmer 14 tisíc fanúšikov tak bolo hľadisko poloprázdne a švédski hráči malo jasno, že problém je v cene vstupeniek. „Nie som prekvapený, keď sa človek pozrie na cenu vstupeniek. Je to smutné, keď príde len sedem tisíc fanúšikov, ale nemôžeme sa na ľudí hnevať. S takýmito cenami je to pre rodiny ťažké, aby prišli,“ povedal po zápase s Nórskom útočník Zetterberg. „Myslím si, že mali byť rozdielne ceny na rôznych súperov a rôzne dni,“ doplnila hviezda Detroitu.

V Štokholme stáli vstupenky na švédske zápasy v rôznych kategóriách 1495, 1295, 795 a 395 švédskych korún (od 130 do 40 eur) a usporiadateľom sa podarilo vypredať len duel s Ruskom. V sobotu usporiadatelia zlacnili lístky v kategórii B z 1295 na 395 švédskych korún na duel s Českom. Fanúšikovia, ktorí majú už zakúpené drahšie vstupenky, sa presunú na lepšie miesta. Od pondelka navyše zlacnie kategória D z 395 na 195 švédskych korún (20 eur).

„Keby sme zachovali pôvodnú cenu vstupeniek, mali by sme väčší zisk. Počas šampionátu sa vždy záujem po prvých pár zápasoch zvyšuje, ale chceme dať fanúšikom možnosť, aby si užili náš tím a hráčov,“ povedal šéf organizačnej komisie majstrovstiev sveta Christer Englund. Vo Fínsku sa Hartwall Arena na duel Suomi s Bieloruskom zaplnila. „Pritom majú v Helsinkách vstupenky v len dvoch kategóriách za 195 a 160 eur a my sme mali najdrahšie okolo 150 eur a najlacnejšie za 40 eur,“ doplnil Englund.

Fanúšikovia Ruska v hale Globen a za nami... Foto: SITA
Fanúšikovia Ruska Fanúšikovia Ruska v hale Globen a za nami prázne sedačky...

Usporiadatelia v Štokholme najskôr predávali vstupenky v balíčku po štyroch aj so štvrťfinále a až od februára začali ponúkať aj lístky na jednotlivé zápasy. Usporiadatelia priznávajú, že fanúšikovia kvôli cenám ale radšej zostanú pri televízii, než by sa vydali do Globen. Navyše športoví priaznivci vraj šetria aj pred futbalovými majstrovstvami Európy. „Premýšľajú, čo urobia s peniazmi. Tri dni na Ukrajine môžu stáť až 2500 eur. Aj kvôli tomu tu čiastočne trpíme,“ dodal Englund.

Akciami pre fanúšikov chcú organizátori zvýšiť aj návštevnosť na duely ostatných tímov v Štokholme. Ceny vstupeniek, ktoré sa predávali napríklad na český tím za 15–40 eur sa však meniť nebudú. Na úvodný duel českého tímu s Dánskom pritom prišlo úbohých 1610 divákov, duel Nemecka s Talianskom navštívilo len 1033 priaznivcov. „Je zlé hrať na majstrovstvách sveta bez divákov. Je to hanba,“ komentoval atmosféru na úvodnom zápase kouč českých hokejistov Alois Hadamczik.