Fíni vydreli triumf nad Bieloruskom, USA rozstrieľali Francúzsko

SITA | 04.05.2012 13:41, aktualizované: 
Fínsko, radosť Foto:
Radosť fínskych hokejistov po tesnom triumfe nad Bieloruskom.
Obhajcovia zlatých medailí z Fínska vstúpili do bojov na 76. svetovom šampionáte v hokeji v domácom prostredí v Helsinkách víťazne, v súboji H-skupiny si poradili po veľkom boji s Bieloruskom tesne 1:0.

H-skupina:
Bielorusko – Fínsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

  • Gól: 20. Niskala (M. Koivu, Mikael Granlund)
  • Vylúčení: 7:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Johansson, Lärking (obaja Švéd.) – Schulz (Nem.), Wilmot (Kan.), 12 354 divákov.

Fíni sa až na situáciu z 20. min, keď skóroval Janne Niskala, nedokázali presadiť cez pozornú bieloruskú defenzívu na čele s výborným Vitalijom Kovaľom. Bielorusi sa najmä v záverečnej časti hry snažili o vyrovnanie, ale brankár Fínov Kari Lehtonen si ako prvý v helsinskej skupine pripísal shutout.

H-skupina (Helsinki):
USA – Francúzsko 7:2 (1:1, 3:1, 3:0)

  • Góly: 17. Okposo (Goligoski, Faulk), 24. J. Johnson (Lasch, Faulk), 30. B. Ryan (Pacioretty, Paul Šťastný), 40. Pacioretty (Paul Šťastný, Goligoski), 46. Slater (Palmieri), 51. Okposo (Fowler, Faulk), 58. Petry (Pacioretty, Paul Šťastný) – 13. Besch (Meunier, Auvitu), 34. Bellemare (S. Treille)
  • Vylúčení: 3:6 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fraňo, Jeřábek – Blumel (všetci ČR), Schrader (Nem.), 8402 divákov.
Američania Kyle Okposo (vľavo) a Ryan Lasch sa... Foto: SITA, AP
USA, Francúzsko Američania Kyle Okposo (vľavo) a Ryan Lasch sa tešia z gólu proti Francúzsku.

Hokejisti USA zvíťazili v úvodnom stretnutí 76. majstrovstiev sveta v H-skupine v Helsinkách nad Francúzskom hladko 7:2 a do tabuľky si pripísali prvé tri body. O premiérový gól šampionátu sa postaral Francúz Nicolas Besch v 13. min, do prvej prestávky ešte vyrovnal Kyle Okposo. Od druhej tretiny mali Američania už prevahu, ktorú pretavili aj do gólov. Syn legendy slovenského hokeja Petra Šťastného Paul zaznamenal tri asistencie.