Debutant na MS Kopecký: Hrať so srdcom, aby sme sa nemuseli hanbiť

Stanislav Benčat | 29.04.2012 07:00
Tomáš Kopecký Foto:
Tomáš Kopecký.
Debutové majstrovstvá sveta si zahrá až ako tridsaťročný. Útočník Floridy Panthers Tomáš Kopecký nad ponukou reprezentovať neváhal a v Helsinkách by mal patriť k oporom výberu trénera Vladimíra Vůjteka.

Zvažovali ste po vypadnutí v play-off nad pozvánkou reprezentovať alebo ste v tom mali jasno a chceli prísť do Helsínk?
Vôbec som neváhal. Už keď tu bol tréner Vůjtek počas sezóny som mu prisľúbil, že ak náhodou vypadneme a budem zdravotne v poriadku, reprezentovať prídem. Hoci som trošku doudieraný nie je to také vážne ako vlani, keď som mal zlomené rebrá, takže do Fínska určite prídem. Dám si ešte zo dva dni voľno, no a v utorok či v stredu odletím do Helsínk. Nechcem vymeškať veľa tréningov, navyše musím rátať aj s časovým posunom.

Šampionát vo Fínsku bude prvým vo vašej kariére. Bola túžba prísť do reprezentácie o to väčšia?
V tridsiatke ma čakajú prvé majstrovstvá (smiech). Je to však spôsobené aj tým, že som mal šťastie na dobré kluby v NHL. Či už v Detroite alebo v Chicagu, či ešte predtým na farme v Grand Rapids sme sa dostávali v play-off ďaleko, a tak som nemohol prísť na MS.

Aké sú vaše očakávania od turnaja?
Chcem, aby sme do každého zápasu dali všetko a aby sme sa po jeho konci nemuseli za seba hanbiť. Či už to bude výhra alebo aj prehra pre oko fanúšika bude isto dôležité aby videl, že sme na ľade nechali srdce.

Debut v reprezentácii ste zažili na olympiáde vo Vancouvri. Myslíte na ten turnaj často?
To, čo som zažil na olympiáde, sa len ťažko opisuje. Atmosféra v kabíne, ale aj doma na Slovensku bola naozaj neuveriteľná. Samozrejme viem, že teraz to nebude ani zďaleka ako vo Vancouvri, no i tak sa na moje prvé majstrovstvá sveta veľmi teším.

Tomáš Kopecký (vľavo) sa takto radoval z gólu... Foto: SITA, AP
Slovensko Švédsko Kopecký Demitra Tomáš Kopecký (vľavo) sa takto radoval z gólu do siete Švédska vo štvrťfinále s Pavlom Demitrom.

Mali ste možnosť sledovať výkony slovenských hokejistov v príprave?
Priznám sa, že ani veľmi nie, keďže som sa sústreďoval len a len na naše play-off. Zachytil som ako-tak len výsledky.

Z ôsmich zápasov Slovensko sedemkrát prehralo…
Ťažko sa mi to hodnotí, keďže som tie zápasy nevidel. Posledný duel sme však vyhrali, čo by nás mohlo naštartovať a na šampionáte by sme sa už naladili na víťaznú notu.

V tíme by ste mali patriť k najväčším oporám, zvykli ste si už na úlohu lídra?
Lídrom môže byť každý hráč. Ja sa nesnažím byť v popredí kvôli rečiam, ale chcem, aby za mňa hovorili moje výkony na ľade a moja bojovnosť.

Na koho sa z mužstva najviac tešíte?
Som rád, že príde aj Zdeno Chára. Vždy, keď sme hrali v Bostone alebo Bruins sa predstavili u nás sme sa so Zdenom stretli a prehodili zopár slov. Keď mám však povedať pravdu veľa chalanov z nominácie ani osobne nepoznám, takže nepoviem jedno konkrétne meno.

V mužstve je pomerne veľa mladíkov…
V tom nevidím žiaden problém, partia bude podľa mňa i tak dobrá a už sa na to teším. V tíme je síce viacero mladých hráčov, no istotne spravili počas sezóny veľa dobrej roboty, napokon, to by si ich tréner Vůjtek asi do nominácie inak nevybral. Každý hráč, ktorý v reprezentácii je, bude mať svoju úlohu a ja verím, že vydá zo seba maximum. V Kanade majú na výber z asi milióna hráčov, no my dobre vieme, že naša hokejová základňa je oveľa menšia. I tak som však presvedčený o kvalite našich hráčov.

Hrali ste už niekedy vo Fínsku?
Áno a dokonca priamo v Hartwall Arene. Bolo to počas otvorenia novej sezóny NHL v roku 2009, vtedy som ešte v drese Chicaga nastúpil proti Floride.

Dnes ste už hráčom práve panterov z Floridy, ktorí z play-off vypadli pomerne smolne – v šiestom aj siedmom dueli série s New Jersey sa rozhodlo až po predĺžení. Chýbal vám na postup kúsok šťastia?
Bohužiaľ. Šance na rozhodnutie sme mali, ale nepadlo nám to tam. Na druhej strane sa potom náhodne dostal puk na hokejku jedného z hráčov New Jersey, a ten rozhodol. V klube zavládlo veľké sklamanie zo smolného vypadnutia, no s odstupom času sa sezóna hodnotila na tímovom mítingu pozitívne. Po dlhých rokoch sa Florida dostala do play-off, organizácia panterov teda napreduje dobrým smerom.

Ako hodnotíte sezónu z osobného hľadiska. Nazbierali ste 32 bodov (10+22)…
Nebolo to ideálne, chcel som mať viac gólov aj bodov. Po následnom vypadnutí v play-off som bol extrémne sklamaný. Aby ste si však dokázali vychutnať výhry treba sa prehrýzť aj cez prehry.

Pekný gól Tomáša Kopeckého

Ku koncu sezóny vás tréner preradil až do tretieho útoku. Prečo?
Tréner mi viackrát povedal, že to nie je z dôvodov slabšej formy, ale kvôli vyrovnanosti útokov, aby sme mali silu v každej formácii. Je to logické, hlavne smerom k play-off, kde musia makať naplno všetky formácie. Celkovo som však s pobytom na ľade na Floride spokojný, za zápas som odohral vždy vyše 15 minút, čo je v porovnaní s Detroitom či Chicagom, kde som hrával okolo sedem-osem minút, veľký skok vpred.

Dodávalo vám energiu do zápasov aj príjemné prostredie na Floride?
Spoločne s rodinou sme tu spokojní. Žije sa tu naozaj dobre, nevieme si to vynachváliť. Navyše sa nám darilo aj hokejovo, čo sa odzrkadlilo víťazstvom v divízii a postupom do play-off.