Slovan angažoval dvoch Švédov so skúsenosťami z NHL

SITA | 30.05.2012 14:19
Josef Boumedienne Foto:
Josef Boumedienne.
Hokejový Slovan Bratislava získal pre svoje premiérové účinkovanie v Kontinentálnej hokejovej lige dvoch švédskych obrancov. David Printz i Josef Boumedienne podpísali zmluvu na jeden rok do 30. apríla 2013.

Tridsaťštyriročný Josef Boumedienne (nar. 12.1.1978 v Štok­holme) má za sebou bohatú kariéru, počas ktorej odohral stovky zápasov najmä vo švédskej elitserien, fínskej SM-liige, profesionálnej AHL a na 47 zápasov nastúpil aj v NHL, kde si obliekol dresy Washingtonu, New Jersey a Tampy Bay. Narodil sa alžírskemu otcovi a fínskej matke, čo vysvetľuje jeho nezvyčajne znejúce priezvisko, reprezentoval však iba Švédsko.

V roku 1996 ho z celkového 91. miesta draftoval klub New Jersey Devils, za ktorý neskôr odohral jeden zápas a dokonca v ňom strelil svoj premiérový gól v NHL. Najviac sa mu však darilo vo fínskom klube Kärpät Oulu, s ktorým získal dvakrát titul majstra Fínska a v lockoutovej sezóne 2004/2005 sa dokonca dostal do All-Star šestky celej SM-liigy.

Okrem toho pôsobil v kluboch SK Södertälje, Brynäs IF Gävle, Tappara Tampere, Albany River Rats, Springfield Falcons, Binghampton Senators, Portland Pirates, Hershey Bears, Toronto Marlies, Zürich Lions, Zug EV, Djurgaarden IF. Minulú sezónu začal v Djurgaardene, ale v závere prestupového obdobia koncom januára odišiel do Jokeritu Helsinki, s ktorým vybojoval bronzovú medailu.

„Boumedienne je typom ofenzívneho obrancu s kvalitnou strelou a citom pre dobrú konštruktívnu prihrávku. Mal by byť výraznou posilou najmä v presilovkách,“ uvádza sa v tlačovej správe Slovana.

„Druhý zo švédskych obrancov David Printz je skôr typom defenzívneho obrancu, presný opak Boumediennea. Nevyniká hrou dopredu, naopak, je známy výbornou fyzickou hrou do tela. Taktiež má skúsenosti z NHL, odohral v nej 13 zápasov, všetky za Philadephiu Flyers,“ uvádza Slovan v tlačovej správe.

S hokejom začal Printz v rodnom Štokholme (nar. 24.7.1980) v klube AIK. V roku 2001 ho draftovala z celkového 225. miesta Philadelphia Flyers. Cesta do NHL však viedla pre Davida cez niekoľko sezón vo fínskej SM-liige (kluby Ilves Tampere a HKP Hämmenlinna) a nižšiu profesionálnu AHL (Philadelphia Phantoms). Od sezóny 2007/2008 až doposiaľ bol Printz pevnou súčasťou obrany Djurgaardenu, za ktorý odohral vyše 250 zápasov vo švédskej elitserien a pred dvoma rokmi s ním hral vo finále ligy.

„S oboma švédskymi obrancami prichádza do Slovana obrovská skúsenosť nadobudnutá v niekoľkých stovkách zápasov v kvalitných európskych a severoamerických ligových súťažiach,“ píše sa na záver v tlačovej správe Slovana.