Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan vo štvrťfinále nikto nechce. Halák? Jeho príchod by spôsobil dilemu. Extraligu čaká dramatický finiš

Pohár Dušana Pašeka sa prvýkrát v histórii sťahuje pod Tatry. Hokejisti Popradu triumfovali v základnej časti extraligy a do play off pôjdu z najvýhodnejšej pozície. Istotu štvrťfinále majú aj ďalšie tímy z východu – Spišská Nová Ves, Michalovce a Košice.

04.03.2024 18:30
slovan Foto: ,
Atmosféra na zápase Slovan - Trenčín.
debata (2)

Situácia v tabuľke je pred piatkovým záverečným kolom ešte poriadne zamotaná.

Viaceré mužstvá môžu poskočiť hore a získať viac dní na oddych, iným hrozí účasť v predkole. Zápasy tak budú mať poriadny náboj.

Dramatický finiš čaká Nitru a Slovan, ktorému sa podarilo vyhrabať z krízy.

„Po slabom úvode sezóny a turbulencii, ktorá nastala pri obmene trénerov a kádra sa jeho forma zlepšila. Vďačí za to brankárovi Denisovi Godlovi a koučovi Petrovi Oremusovi, ktorý tím nakopol. Aj preto nikto nebude chcieť Slovan vo štvrťfinále,“ vraví bývalý brankár a majster sveta z Göteborgu Rastislav Staňa.

Exhibícia All Star Legendy 2024
Video

Oba tímy si chcú udržať piate a šieste miesto zaručujúce priamu účasť vo vyraďovacej fáze. Zatiaľ čo Nitrania cestujú v poslednom kole na ľad Banskej Bystrice, Slovan doma privíta Liptovský Mikuláš.

„Bratislavčania doma vzbudzujú rešpekt. Som si istý, že v play off pôjdu ďaleko,“ konštatuje Staňa.

Rozhodnutie Haláka chápe

„Belasí“ mali nakročené k tomu, aby sa v rozhodujúcej časti sezóny mohli oprieť o dvojicu kvalitných brankárov. Z avizovaného príchodu Jaroslava Haláka, ktorého sa dotkli slová trénera Oremusa, však napokon nič nebude. Môže ich to mrzieť?

"Prekvapilo ma, že sa chce Jaro vrátiť na konci sezóny a tiež aj reakcia trénera. Naznačuje to nie úplne ideálnu komunikáciu medzi ním a vedením klubu.

Oremus to mohol vnímať aj ako narušenie jeho koncepcie. Zároveň by mal dilemu, koho postaviť do bránky v kľúčovej fáze sezóny," hodnotí bývalý reprezentačný brankár.

Shane Wright, Juraj Slafkovský Čítajte viac Vyfúkol mu post jednotky draftu, stal sa miláčikom Montrealu. Chcem byť tam, kde je teraz on, vraví Wright o Slafkovskom

Halák by sa podľa neho neuspokojil s pozíciou dvojky, ktorú naznačoval aj samotný kouč Slovana.

Ten sa jednoznačne postavil za Godlu, ktorému vyjadril plnú dôveru a dal jasne najavo, že aj po príchode hviezdnej brankárskej posily by sa jednotka tímu nemenila.

„Nedávalo zmysel, aby Halák odsedel celé play off na lavičke. Chápem teda jeho rozhodnutie,“ vraví Staňa.

Majstra zabrzdila nevídaná kríza

O top šestku ešte bojuje aj Trenčín. Duklu čaká záverečný duel základnej časti v Košiciach. Majster sa síce na domácom ľade v aktuálnej sezóne trápi, no na play off sa bude chcieť naladiť víťazne.

„Trenčania majú v závere sezóny dobrú formu. Ak by sa im aj nepodarilo v Steel aréne vyhrať, do predkola by išli s vedomím, že až do posledného zápasu mali o čo bojovať. Navyše, niekedy býva pauza, ktorú budú mať štvrťfinalisti, zradná,“ uvádza košický rodák.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

„Oceliari“ sa o lepšie umiestnenie podľa Staňu pripravili v decembri, kedy ťahali osemzápasovú sériu prehier.

„Kríza, do ktorej sa koncom roka dostali, bola až príliš dlhá. Top tím si môže dovoliť prehrať tri či štyri zápasy po sebe, ale nie osem. Na to majú Košičania príliš kvalitný káder,“ mieni Staňa.

Trenčania potrebujú na priamy postup do štvrťfinále okrem víťazstva v riadnom hracom čase, aby Slovan, Zvolen i Banská Bystrica zaváhali.

„Zvolen je jeden z mála tímov, ktorý sa v posledných rokoch dokázal udržať na špici. Tiež sa mu počas sezóny nevyhla kríza, po ktorej došlo k výmene trénera. Káder má dosť kvalitný na to, aby v play off zamiešal kartami,“ vraví Staňa.

Nitra s dvojitou symbiózou

Nitra potrebuje na istotu štvrťfinále bodovať v Banskej Bystrici. Ani prípadná prehra však ešte nemusí znamenať pád mimo top šestku.

„Veľmi kvitujem, že Nitra dáva dlhodobo priestor mladým hráčom. Dokázala na Slovensku nájsť talenty, ktoré sa aj vďaka ich dôvere dostali do sveta,“ ozrejmuje Staňa dôvody, prečo tím, ktorý v sezóne 2015/16 získal titul, nebojuje o najvyššie priečky.

Mladému kádru chýbajú najmä skúsenosti. Tie však kompenzuje tréner Antonín Stavjaňa. Český kouč je podľa odchovanca košického hokeja zárukou solídnych nitrianskych výsledkov.

SR Hokej TEL 1/4 4. zápas Košice Michalovce valtone Čítajte viac Posila z Ruska? Ani sme nad tým neuvažovali. Mám rád Slovákov a najmä slovenských hokejistov, vraví Fín. Postojom k rozhodcom prekvapil

„Podobná symbióza funguje aj so Samom Bučekom, ktorý je pre Nitru istotou. Mužstvo potiahol gólmi. Bude záležať už len na tom, ako sa im podarí naladiť formu,“ konštatuje Staňa.

Z pohľadu tabuľky púta pozornosť aj súboj o druhé miesto. Na diaľku ho budú zvádzať Spišiaci s Michalovcami. Lepšiu východiskovú pozíciu majú Zemplínčania.

Tých čaká duel so zostupujúcim Humenným.

„Z tohto pohľadu verím viac Michalovciam. Hrajú proti súperovi, ktorému už o nič nejde. Spišská hrá na ľade Popradu, kde to bude mať extrémne náročné. V play off budú oba tímy veľmi silné aj vďaka kvalitným brankárom,“ prognózuje Staňa.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...
Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #HC Košice #Rastislav Staňa #HK Nitra #HK Dukla Trenčín