Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pýtať sa budem aj Gáboríka, v Amerike začnem od nuly. Sezónu v Česku hodnotí mladý Slovák sebakriticky: Nie som spokojný

Zo slovenských brankárov sa v NHL výraznejšie presadili len Jaroslav Halák a Peter Budaj. Celkovo ich do najslávnejšej ligy sveta draftovali šestnásť. Zahrali si v nej však iba piati. Odhliadnuc od brankárov, o tom, že do profiligy vedie cesta aj mimo draft, sa v nedávnej minulosti presvedčil útočník Pavol Regenda. Ten však pred podpisom zmluvy s Anaheimom zažiaril na MS i olympiáde.

09.04.2024 17:05
Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Kanada Foto: ,
Samuel Hlavaj zažil vlani premiéru na MS.
debata

Pred pár dňami potešila slovenských fanúšikov správa o tom, že sa bývalý brankár Slovana Samuel Hlavaj (22) dohodol na spolupráci s Minnesotou Wild.

Rodák z Martina odchytal aktuálnu sezónu v Plzni, kde nastúpil v 28 zápasoch s úspešnosťou zákrokov vyše 90-percent.

Aktuálne je súčasťou kempu slovenskej reprezentácie, ktorá sa pred májovými MS v Česku pripravuje v Humennom.

Ak by sa prebojoval do záverečnej nominácie, išlo by o jeho druhý svetový šampionát. Premiéru zažil vlani v Lotyšsku.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Na Slafkovského som kričal, že je úbožiak. Nechápal som, čím ho doma kŕmia. Slovanské korene zaprel, bude z neho superhviezda

„Slovensku sa rysuje silný tím. Navyše to bude blízko domova. Veľa hráčov bude mať záujem prísť reprezentovať svoju krajinu,“ vraví.

Správa o tom, že podpíšete zmluvu s Minnesotou, vyšla napovrch počas prípravy pred MS. Ako dlho trvalo, kým ste sa s klubom dohodli?

Vôbec to netrvalo dlho. V jeden večer mi z Minnesoty volali. Vtedy sme sa iba nezáväzne rozprávali. Neskôr mi volal agent, že zmluva je na svete a v piatok ráno som ju podpísal.

V podstate som ešte spal, keď mi okolo ôsmej zazvonil telefón a dozvedel som sa skvelú správu. Nebudem klamať, bolo to veľmi príjemné ráno.

O čom bola debata, keď vám z Minnesoty volali?

Hovoril som s ich trénerom brankárov. Bavili sme sa o klasických brankárskych záležitostiach. Pýtal sa ma, ako hodnotím sezónu a ako som sa cítil. Zaujímalo ho, aké sú moje silné a slabé stránky.

Bratov Lukáčovcov uviedli do Siene slávy košického hokeja
Video

Chcel vedieť, či som ochotný prísť zabojovať o šancu do Ameriky. Odpovedal som mu, že samozrejme chcem. Pozeral som si, akých brankárov má Minnesota podpísaných a bude to ťažký boj. Dopredu sa však nevzdávam.

Mali ste už skôr indície, že sa o vás zaujímajú kluby z NHL?

Zopár. Špeciálne som sa na to ale nezameriaval. Snažil som sa maximálne koncentrovať na moje výkony v klube počas rozbehnutej sezóny.

Pre každého hokejistu je snom dostať sa do zámoria. Čo pre vás znamená podpis s klubom NHL?

Je to veľká vec. Stále je to však len začiatok. Prídem tam a budem musieť pracovať prakticky od nuly. Nič nemám isté. Budem bojovať o svoje miesto. Všetko teraz záleží len na mne.

Bývalá kanadská brankárka kraľuje sociálnym sieťam Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Kariéru hokejovej brankárky hodila Mikayla...

Podpísali ste dvojročný vstupný kontrakt. Znamená to, že si vás vyskúšajú v kempe a podľa toho sa klub rozhodne, kde začnete sezónu?

Na kemp pôjdem určite. Každý by tam mal dostať rovnakú šancu ukázať sa pred trénermi. Zatiaľ však nemám bližšie informácie o tom, či dostanem hneď šancu v prvom tíme. Teším sa však na to, že si opäť zachytám v zámorí, keďže som tam pôsobil v juniorských ligách tri roky. Bude to ale nová výzva.

Sezónu ste odchytali v Plzni. Ukazuje sa, že sa do NHL dá dostať aj bez draftu?

Cesta tam nikdy nie je zavretá. Pre niekoho je to možno ešte takýmto spôsobom lepšie. Ak nie ste viazaný na jeden klub, ktorý si vás vyberie v drafte, môžu si vás vyhliadnuť viaceré mužstvá.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

Ako reagovali v Plzni na to, že po jednej sezóne odchádzate?

Neboli veľmi nadšení, keďže som mal platnú zmluvu na budúci rok. Zároveň ale mali radosť z toho, že sa mi podarilo zaujať klub NHL.

V Minnesote v minulosti hral dlhé roky Marián Gáborík. Zavoláte mu pred cestou, aby vám v niečom poradil?

Bol síce hráč a ja som brankár, ale možno sa s ním skontaktujem a na niečo sa ho opýtam. Zatiaľ ani neviem, či budem bývať priamo v Minnesote. Ak by som chytal na farme, zrejme budem niekde mimo mesta.

Ako hodnotíte vašu sezónu v Plzni z tímového a individuálneho hľadiska?

Z tímovej stránky to nedopadlo tak, ako sme si všetci predstavovali. Ani mne sa nedarilo ideálne. Viem chytať aj lepšie. Nebol som so svojimi výkonmi spokojný tak, ako by som chcel.

Máte teraz o to väčšiu motiváciu prebojovať sa do záverenčej nominácie na MS?

Určite. Slovensku sa na šampionáte rysuje silný tím. Navyše to bude blízko domova. Veľa hráčov bude mať záujem prísť reprezentovať svoju krajinu.

SR Hokej Extraliga Štvrťfinále Play Off Zápas Štvrtý BBX Čítajte viac Najväčšie prekvapenie extraligy? Zažívam prelomovú sezónu. Šatan a spol. mu dopriali to, na čo čakal dva roky

Aktuálne sa s národným tímom pripravujete v Humennom, ktoré premiérovo hostí reprezentáciu. Čo vravíte na netradičné miesto?

Je to nová skúsenosť. Uvidíme, ako nás budú povzbudzovať fanúšikovia. Na druhej strane je to asi pre každého pomerne ďaleko od domova. Ja si spomínam, že som tu chytal ešte v prvej lige, keď som hrával za Modré krídla (béčko Slovana, pozn. red.). Cesta mi trval asi tri hodiny. Kým som išiel po diaľnici, bolo to fajn, ale potom cez dediny to už bolo o inom (smiech).

Čakajú vás súboje so Švajčiarmi. Chytali ste proti nim vlani na MS. Aké zápasy očakávate?

Bude to asi podobný štýl ako hrali vlani v Lotyšsku. Sú veľmi dobre fyzicky aj technicky pripravení. Čakám, že to bude náročný dvojzápas proti vyspelej hokejovej krajine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Minnesota Wild #Samuel Hlavaj #MS v hokeji 2024