Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Viete, kde sa hrajú MS v hokeji 2024?

Hokejové MS 2024 pod hlavičkou IIHF sa po tretíkrát vracajú do Českej republiky, v rámci bývalého Československa to bude 11. krát.

14.03.2024 15:30
Československo MS 1972 Foto:
Radosť výberu Československa po triumfe na MS 1972 v Prahe.
debata

Od 10. do 26. mája 2024 sa 16 najlepších tímov rovnako ako v rokoch 2004 a 2015 stretne v bojoch o cenné kovy v Prahe a Ostrave.

Prvý titul v Prahe

Praha bola dejiskom šampionátu prvýkrát v roku 1947. Bol to turnaj, na ktorom výber Československa dosiahol na premiérovú trofej.

Z titulu svetových šampiónov sa krajina tešila aj o dva roky neskôr v Štokholme. Na ďalšie zlato z MS však československí fanúšikovia čakali 23 rokov.

V roku 1972 sa v Prahe konali v poradí 39. majstrovstvá sveta, na ktorých zvíťazila reprezentácia Československa a prerušila deväť rokov trvajúcu hegemóniu sovietskej „zbornej“.

Majstrovstvá sveta sa konali od 7. do 22. apríla 1972. Všetky zápasy sa odohrali v pražskej Športovej hale ČSTV. Na MS sa okrem Československa zúčastnili tímy Sovietskeho zväzu, Fínska, Švédska, Švajčiarska a vtedajšej Nemeckej spolkovej republiky (NSR).

Pohľad na Športovú halu počas odhalenia sochy... Foto: ČTK / Kruliš Jiří
Praha MS 1972 Pohľad na Športovú halu počas odhalenia sochy hokejistu v pražskom PKOJF počas konania MS 1972 v hokeji v Prahe.

Hralo sa dvojkolovo, systémom každý s každým. Na turnaji nehrali Spojené štáty americké (USA), ktoré v tom čase bojovali v B-kategórii o postup medzi elitu a tiež hokejisti Kanady, ktorá pražské majstrovstvá bojkotovala.

Za favorita turnaja bola považovaná sovietska „zborná“, ktorá triumfovala pár mesiacov predtým na zimnej olympiáde v Sappore.

Súboje medzi Sovietskym zväzom a reprezentačným výberom Československa mali aj politický nádych. V auguste roku 1968 došlo totiž k invázii vojsk Sovietskeho zväzu a Varšavskej zmluvy do Československa.

Aréna Praha

Pražská aréna, podľa sponzorských pravidiel O2 Aréna, patrí k najmodernejším stánkom v Európe. Každoročne je svedkom desiatky atraktívnych športových a kultúrnych udalostí.

Prvýkrát bola otvorená na príležitosť hokejových MS v roku 2004. Odvtedy do nej každoročne zavíta vyše 600-tisíc ľudí. Kapacita arény je 17 500 miest.

Od roku 2019 je súčasťou komplexu aj moderné multifunkčné centrum, ktoré môže hostiť kultúrne či športové podujatia, kongresy, konferencie i pracovné rokovania.

V súčasnosti hala slúži ako domáci štadión hokejového klubu HC Sparta Praha. Hokejový svetový šampionát sa tu po rokoch 2004 a 2015 uskutoční tretíkrát.

Atmosféra v O2 Aréne počas zápasu legiend Česko... Foto: ČTK / Kamaryt Michal
O2 Aréna praha Atmosféra v O2 Aréne počas zápasu legiend Česko - Slovensko vo februári 2023.

Aréna bude dejiskom zápasov základnej A-skupiny, v ktorej sa predstavia domáce Česko, Kanada, Rakúsko, Dánsko, Fínsko, Veľká Británia, Nórsko a Švajčiarsko. Hrať sa v nej budú aj dva štvrťfinálové stretnutia, obe semifinále, ako aj finále a duel o 3. miesto.

"Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) čaká od turnaja enormný záujem fanúšikov. Predali sme už 430-tisíc vstupeniek, čo je približne sedemdesiat percent kapacity oboch hál,“ uviedol nedávno generálny sekretár šampionátu Vladimír Šafařík.

Aréna Ostrava

Druhým dejiskom MS 2024 bude Vítkovická aréna v Ostrave. Tá bola uvedená do prevádzky v roku 1986, v rokoch 2003 až 2004 prešla z dôvodu konania MS výraznou modernizáciou.

Aréna hostila svetový šampionát seniorov opäť v roku 2015 spoločne s Prahou, v roku 2020 spoločne s třineckou arénou juniorské MS. Pravidelne sa tu konajú ďalšie veľké športové podujatia. Hala sa môže pochváliť kapacitou 8 812 miest.

Ostravská O2 Aréna bola otvorená v roku 1986. Foto: ČTK / Ožana Jaroslav
ostravar aréna Ostravská O2 Aréna bola otvorená v roku 1986.

Hala známa aj pod skorším názvom Palác kultúry a športu je domovom klubu HC Vítkovice Ridera. Ten patrí k tradičným účastníkom českej najvyššej súťaže. V miestnom klube vyrástli veľké hokejové osobnosti ako František Černík, Miroslav Fryčer či David Moravec.

V ostravskej aréne sa odohrajú zápasy základnej B-skupiny, ktorú tvoria Slovensko, Francúzsko, Nemecko, Kazachstan, Lotyšsko, Poľsko, Švédsko a USA. Po skončení bojov v základnej skupine sa v nej uskutočnia aj dve štvrťfinálové stretnutia.

„Našim cieľom je pripraviť skvelý turnaj. Taký, aby si fanúšik pri vstupe do arény povedal „wow, tu to vyzerá nádherne!“ Urobíme maximum, aby sa nám to podarilo, ale ešte nám zostáva veľa práce,“ dodal Šafařík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #ostrava #IIHF #MS 2024 v hokeji