Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pravidlá, systém a formát MS v hokeji

Šestnásť najlepších reprezentačných tímov planéty. Pre polovicu z nich zasvieti medailová nádej, pre druhú zhasne.

14.03.2024 15:29
kanada Foto:
Kanada, majster sveta. Zámorský celok bude v Česku obhajovať trofej pre šampióna.
debata

Systém hokejových majstrovstiev sveta zostáva nemenný už na dvanástom turnaji v rade. Od roku 2012, keď sa šampionát konal vo Švédsku a Fínsku, sú celky rozdelené len do dvoch osemčlenných skupín – namiesto štyroch štvorčlenných.

Inak to nebude ani tentoraz v Prahe a Ostrave. Akou cestou teda musí prejsť nový majster sveta?

Najväčší hokejový štadión sveta je v Petrohrade Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
O dva týždne koniec. Viacerí hokejisti v Rusku...

Základné skupiny na MS v hokeji 2024

Každé mužstvo odohrá v skupine sedem duelov. V pražskej A-skupine si to okrem domáceho výberu rozdajú aj Kanada, Fínsko, Švajčiarsko, Dánsko, Nórsko, Rakúsko a Veľká Británia.

V ostravskej B-skupine zabojujú o postup okrem Slovenska tiež USA, Švédsko, Nemecko, Lotyšsko, Francúzsko, Kazachstan a Poľsko.

Systém bodovania je rovnaký, ako v ligových súťažiach:

  • víťaz po riadnom hracom čase berie 3 body
  • víťaz po predĺžení či samostatných nájazdoch 2 body
  • zdolaný po predĺžení či samostatných nájazdoch 1 bod
  • zdolaný v riadnom hracom čase má 0 bodov
Tréner Craig Ramsay pri debate s Tomášom Tatarom a Jurajom Slafkovským. Čítajte viac Slafkovský, Nemec, Regenda! Ramsay môže počítať posily, Slovensku sa rysuje na MS silný tím

Po siedmich kolách spoznajú fanúšikovia ôsmich štvrťfinalistov. Poradie v skupine vznikne podľa nasledovných pravidiel: prvým kritériom je, samozrejme, počet získaných bodov. V prípade ich rovnosti nasledujú vzájomný zápas, skóre, počet strelených gólov.

Pre tímy na 5. až 8. mieste sa turnaj končí. Mužstvá, ktoré v oboch skupinách obsadia poslednú priečku, zostupujú o kategóriu nižšie a v ďalšom roku ich nahradia dva reprezentačné výbery z B-kategórie.

Každé stretnutie musí mať víťaza. Ak sa po riadnom hracom čase skončí duel v základnej skupine remízou, nasleduje 5-minútové predĺženie vo formáte troch proti trom (plus brankári).

Platí pravidlo rýchlej smrti. Teda: kto dá prvý gól, vyhráva. Ak sa tak nestane, nasledujú samostatné nájazdy. V nich sa na každej strane predstavia piati hokejisti striedavým systémom. Ak ani po piatich sériách nie je rozhodnuté, nájazdy pokračujú po jednej sérii, pričom sa obráti poradie.

Play off na majstrovstvách sveta

Vo štvrťfinále sa stretnú tímy spôsobom prvý z A-skupiny so štvrtým z B-skupiny, druhý z áčka s tretím z béčka, tretí z áčka s druhým z béčka a štvrtý z áčka s víťazom B-skupiny.

Na základe toho vznikne takzvaný pavúk, z ktorého bude zrejmé, ktoré tímy na seba môžu naraziť v semifinále. Ich víťazi sa v posledný deň turnaja stretnú vo finále, zdolaní semifinalisti sa pobijú o bronz.

Valábik, Facebook Čítajte viac Valábik by hráčov z KHL na MS pustil: Som znechutený z toľkého hejtu. Ľudia sú na extrémnych stranách - ako Infovojna a Denník N

Pre predĺženie v play off platia jemne pozmenené pravidlá – najmä čo sa času týka.

Ak sa duel vo štvrťfinále, semifinále alebo v zápase o 3. miesto skončí v riadnom hracom čase nerozhodne, bude nasledovať desaťminútové predlženie, pričom tiež platí pravidlo o tzv. rýchlej smrti.

Predĺženie v týchto stretnutiach sa tiež hrá formátom traja proti trom.

Vo finále je to však znovu inak: prípadné predĺženia trvajú dvadsať minút. Po nich nenasledujú samostatné nájazdy, ale hrá sa dovtedy, kým jeden z tímov nestrelí gól.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #slovenskí hokejisti #ostrava #program #MS v hokeji 2024 #MS 2024