Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Logo hokejových MS 2024 sa u Čechov stretlo s kritikou

Slovo maskot má pôvod vo francúzštine. Mascotte v preklade znamená talizman.

14.03.2024 15:29
maskoti MS 2024 Bob a Bobek Foto:
Maskoti MS 2024 v hokeji - zajace Bob a Bobek.
debata

Ich história je zviazaná najmä so športom, prvých maskotov mohli priaznivci na štadiónoch registrovať v druhej polovici 20. storočia.

Až neskôr plnili maskoty interaktívnu funkciu so snahou najmä zábavnou formou vtiahnuť divákov ešte viac do diania na futbalovom ihrisku, basketbalovej palubovke či ľadovej ploche.

Dnes sú vítaným osviežením pre starých i mladých nielen na športových podujatiach väčšieho či menšieho významu.

Vďaka maskotovi a logu sú udalosti ľahšie identifikovateľné pre samotných aktérov i pre milióny priaznivcov po celom svete. Éra sociálnych sietí tento efekt ešte znásobila.

Navyše, maskoty sú často najžiadanejšou komoditou v oficiálnych fanshopoch. Ich plyšové či iné formy sú príjemnou spomienkou na dané podujatie.

Hokejistom na majstrovstvách sveta 2024 v Česku majú priniesť šťastie Bob a Bobek. Známe kreslené postavičky z klobúka boli maskotmi aj počas svetového šampionátu v roku 2015, kedy ho taktiež hostili Praha a Ostrava.

Ich vtipné komentáre, opisy herných situácií alebo vylúčení projektované prostredníctvom televízneho vysielania alebo na kocke priamo v hokejových arénach boli veľkým hitom a organizátori tohtoročných MS zostali hviezdam Večerníčka verní aj tentokrát.

Oficiálne logo a motto MS 2024 v hokeji. Foto: Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia
logo a motto MS 2024 Oficiálne logo a motto MS 2024 v hokeji.

Zmena však prišla v logu 87. majstrovstiev sveta. Každý krajina vloží do obdĺžnika pod skratku IIHF (International Ice Hockey Federation, angl. Medzinárodná hokejová federácia) drobný motív, ktorý charakterizuje hostiteľskú krajinu.

Česi sa rozhodli, že ich bude vo svete reprezentovať dobre naladený biely puk s modrými obrysmi očí a širokého úsmevu. Pravdou je, že sa tento nápad za riekou Morava nestretol s pochopením.

Pre zaujímavosťou – počas MS 2019 sa pod spomínanou skratkou IIHF objavil obrys územia Slovenskej republiky a taktiež hokejka s motívom slovenskej zástavy.

Maskotom bol medveď Macejko, oblečený vo vybíjanom opasku a slovenskom drese. Nechýbala mu ani hokejka a klobúčik s ľudovým motívom.

Slovensko organizovalo MS aj v roku 2019. Na... Foto: TASR, Dano Veselský
SR Hokej MS2019 organizačný výbor IIHF TK BAX Slovensko organizovalo MS aj v roku 2019. Na snímke hosteska so sadou medailí a maskot Macejko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #slovenskí hokejisti #ostrava #Bob a bobek #MS 2024 v hokeji