Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úžasné, keď vás draftuje klub, ktorému ste fandili ako dieťa. Kritika Slafkovského? Prehnaná, už sa bude len zlepšovať

Dlhočizná séria domácich úspechov, najlepšie umiestnenie po základnej časti v klubovej histórii.

14.03.2024 05:45
archambault snv Foto:
Olivier Archambault v drese HK Spišská Nová Ves.
debata

Hokejisti Spišskej Novej Vsi posunuli svoju hru opäť na vyšší level a ešte viac podnietili fanúšikovskú eufóriu v regióne.

Leví podiel má na tom Olivier Archambault. Kanadský útočník patril medzi najväčšie hviezdy dlhodobej časti a s bilanciou 14 gólov a 45 asistencií v 45 zápasoch ovládol kanadské bodovanie súťaže.

Spišiakov vo štvrťfinále čaká rovnako ako vlani Banská Bystrica. Séria sa začína v pondelok v Novej Vsi.

„O play off sa môžeme pobaviť v utorok, dnes som celý deň na cestách,“ vravel nám 31-ročný forvard do telefónu, keď sme ho v pondelok požiadali o rozhovor.

Kam ste cestovali?

Do Budapešti, bol som na letisku vyzdvihnúť priateľku s dcérou. Už tu boli predtým, páčilo sa im. Som rád, že tu budú, keď sa začne play off.

Je podpora rodiny pre zahraničného hráča dôležitá?

Nielen pre neho, platí to pre každého hokejistu. Domáci chalani to majú v tomto smere samozrejme jednoduchšie, ale my ostatní robíme maximum, aby sme tiež mali najbližších pri sebe.

Dievčatá prišli predtým na tri mesiace, potom zase odišli, ja som bol na chvíľu doma. Nebolo to ideálne, ale dalo sa to vydržať. Aj to je údel hokejistu, ktorý hrá v zahraničí.

Čo ste vedeli o Slovensku predtým, než ste sem prišli?

Priznám sa, že veľa toho nebolo. Niečo som si vyhľadal na internete a poradili mi aj chalani, ktorí hrali za Spišskú už v minulej sezóne. Jérémy Beaudry a Anthony Nellis poznali klubové zázemie i súťaž a poskytli mi cenné informácie.

Nitra hokej Lacka Čítajte viac Góly ako Ovečkin. Ďalší mladý Nitran túži zaujať Ramsayho: Hokej nie je všetko, do spoločnosti chcem prispieť aj inak

Čo vám povedali?

Že v klube sa pracuje v skromnejších podmienkach, ale poctivo. Páčila sa im takmer rodinná atmosféra, prajní fanúšikovia i hokejový ošiaľ v regióne. Nová Ves je menšie mesto, je tu pokoj, rýchlo som si zvykol.

Zaskočilo vás niečo, keď ste prišli na Spiš?

Nič špeciálne. Páči sa mi, ako ľudia podporujú mužstvo. Pozdravia vás na ulici, prehodia pár slov. Podporu fanúšikov cítime aj z tribún. Aj to bol dôvod, prečo sa nám podarila výnimočná séria na domácom ľade (16 výhier za sebou, pozn. red.).

Spišiaci sa dlho držali na čele tabuľky, ale napokon skončili po základnej časti na treťom mieste. Bolo to sklamanie?

Tak by som to nehodnotil. Liga bola počas dlhodobej časti veľmi vyrovnaná a hoci sme sa držali na prvom mieste niekoľko týždňov, nikto z nás nečakal, že vyhráme každý zápas. Máme za sebou vydarenú základnú časť, teraz bude dôležité, aby sa nám darilo aj v play off.

Patríte medzi najlepších hráčov súťaže, čiže dá sa povedať, že vám extraliga sadla?

Určite. V minulej sezóne som hral v rakúskej nadnárodnej ICEHL. Tam sa hrá viac defenzívne, slovenská liga je zase rýchlejšia a fyzickejšia. Vyhovuje mi to. Mám kvalitných spoluhráčov, s ktorými som si rýchlo porozumel.

Olivier Archambault v drese HK Spišská Nová Ves. Foto: facebook.com/hkspisskanovaves
Archambault Olivier Archambault v drese HK Spišská Nová Ves.

Je víťaz kanadského bodovania v základnej časti niečo, čo sa bude vynímať vo vašom hokejovom životopise?

Každý individuálny úspech poteší, ale nie je rozdielový. Hokej je tímový šport a nakoniec záleží len na tom, ako sa darí tímu. Ďakujem trénerom za dôveru a spoluhráčom za to, že ma nachádzali v dobrých pozíciách a ja som to vedel využiť v produktivite.

Ste pripravený rozdávať asistencie aj v play off, kde sa hrá predsa len o niečo defenzívnejšie?

Mužstvá budú hrať opatrnejšie, to je pravda. Ale ich herný prejav sa dramaticky nezmení. Ak ste naučení hrať určitý štýl, budete sa ho držať aj v play off. Zmeny bývajú minimálne. Treba hrať maximálne pozorne, lebo v nadstavbovej časti často rozhodujú maličkosti.

Súperi vás už poznajú a budú si dávať na vás pozor. Očakávate zvýšenú pozornosť?

Áno, ale to je logické. Ak sa vám darí, súperi vás majú na muške. Výkony Spišskej v play off však nebudú len o mne. V tíme máme viacerých kvalitných hráčov, ktorí vedia zobrať zodpovednosť na svoje plecia a rozhodnúť vtedy, keď je to potrebné.

V kabíne sedia vedľa seba Kanaďania, Slováci, Američan, Ukrajinec či Litovčan. Dohovoríte sa s každým?

Niekedy to nie je jednoduché, ale vždy si nejako poradíme. Najdôležitejšie je, že si rozumieme na ľade, o čom svedčia naše výsledky.

Spišská hrala proti Banskej Bystrici vo štvrťfinále aj vlani. Vedeli ste o tom?

Áno, chalani to už spomínali. Sedemzápasovú sériu rozhodol až gól Novej Vsi v predĺžení. Verím, že tento rok vybavíme súpera skôr, ale nebude to jednoduché. Všetky tímy, ktoré sa dostali do play off, majú kvalitu a reálnu šancu zabojovať o titul.

SR hokej TEL príprava sezóna HC Slovan kapuš Čítajte viac DNA mi nikto nezmení, som slovanista a ním aj zostanem. Situácia v klube bola zamotaná, príde čas, keď poviem viac

Na starom kontinente hráte druhú sezónu. Ako ste si zvykli na európsky štýl hokeja?

Netrvalo mi to dlho. Áno, v Európe má klzisko väčší rozmer, čiže musíte trochu zmeniť tempo korčuľovania. Výhodou je, že máte na všetko o niečo viac času ako na kanadsko-americkom ľade. Za morom sa hrá viac do tela, tu je to zase o niečo technickejšie.

Draftoval vás Montreal, máte na konte viacero zápasov v AHL, ale do NHL ste sa nedostali. Ľutujete to?

Ako každý človek, aj ja som urobil veci, ktoré ľutujem a možno by som ich urobil inak. Ale už sa k tomu nechcem vracať, nežijem v minulosti. Som spokojný s tým, čo mám a kam ma hokejový osud poslal.

Je to špeciálny pocit, keď si vás na drafte vyberie klub, ktorému ste fandili ako dieťa?

Presne tak. Bol som šťastný, že po mne siahol práve Montreal. Hoci som si nikdy v drese Canadiens nezahral, draftový večer si budem navždy pamätať.

Za Montreal hrá aktuálne aj Juraj Slafkovský. Je najhokejovejšie mesto v Kanade skutočne náročným prostredím pre mladého hráča?

Áno. V Québecu je veľký hokejový trh, každý chce, aby za Montreal hrali tí najlepší. Fanúšikovia sú nároční, hráčovi neodpustia slabý zápas.

Juraj Slafkovský v drese Montrealu počas zápasu... Foto: Profimedia
slafkovský Juraj Slafkovský v drese Montrealu počas zápasu proti Caroline.

Slafkovský mal v prvých 100 dueloch 41 kanadských bodov, napriek tomu ho viacerí označujú za sklamanie. Súhlasíte?

Vôbec nie. Kritika na jeho adresu je zbytočná. Ľudia akoby zabúdali, že má len 19 rokov. Bude sa už len zlepšovať.

Čo by mal urobiť, aby si ho fanúšikovia Canadiens ešte viac obľúbili? Pomohla by mu znalosť francúzštiny?

To si nemyslím. Od domácich hráčov sa to možno očakáva, ale on nie je Kanaďan. Fanúšikovia to vedia a chápu.

Vy viete po francúzsky?

Samozrejme, je to môj prvý jazyk.

Ako sa povie „Spišská Nová Ves vyhrá titul“?

Spisska Nova Ves va remporter le trophée!

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #Play Off #HK Spišská Nová Ves