Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Góly ako Ovečkin. Ďalší mladý Nitran túži zaujať Ramsayho: Hokej nie je všetko, do spoločnosti chcem prispieť aj inak

Strelil dôležitý gól, bojoval o každý puk, ale na výhru to napokon nestačilo.

13.03.2024 19:24
Nitra hokej Lacka Foto:
Jakub Lacka v drese HK Nitra.
debata

Aj Jakub Lacka včera patril medzi sklamaných hokejistov Nitry, ktorí v druhom zápase kvalifikácie o play off nevyužili proti Dukle Trenčín výhodu domáceho prostredia.

Stav série je vyrovnaný 1:1, tretí duel sa hrá zajtra v Trenčíne. „Potrebujeme neustále pretláčať našu hru a byť maximálne sústredení,“ burcuje mladý útočník.

Nitre nevyšiel záver základnej časti podľa predstáv, ale prvý duel proti Dukle sa vám vydaril. Prečo nebol výkon mužstva v druhom súboji podobný?

Mali sme viacero šancí, ktoré sme nepremenili. V prvom zápase bola koncovka lepšia. Aj v druhom sme si vypracovali dostatok príležitostí, ale efektivita v zakončení bola tentoraz na strane súpera. Navyše sme sa dopustili niekoľkých chýb, ktoré vedeli Trenčania potrestať.

Viedli ste vaším gólom 3:2, ale potom skórovali už len hostia. Čím to bolo?

Momentum bolo na našej strane, ďalšie góly sme však nepridali. Súper vyrovnal po našej chybe a potom aj so šťastím strelil víťazný presný zásah. Prispel k tomu aj teč nášho hráča. Mali sme šance, ale chýbala nám dravosť v koncovke.

SR hokej TEL príprava sezóna HC Slovan kapuš Čítajte viac DNA mi nikto nezmení, som slovanista a ním aj zostanem. Situácia v klube bola zamotaná, príde čas, keď poviem viac

Padol váš gól po nacvičenom signále?

Je to jedna z možností, ktoré môžeme zahrať po víťaznom vhadzovaní. Často sa týmto spôsobom presadzuje Alexander Ovečkin v NHL. Dostal som puk do môjho priestoru, vystrelil som a padlo to tam.

Bol to váš prvý presný zásah v seniorskom play off. Bude za to príspevok do klubovej kasy?

O ničom takom zatiaľ neviem. (úsmev) Gól ma veľmi potešil, ale škoda že sme neuspeli, vymenil by som ho za výhru. Ale nič nie je stratené, séria pokračuje ďalej.

Vo štvrtok je v Trenčíne na programe tretí zápas. Čo treba zlepšiť?

Vyvarovať sa individuálnych chýb a nepúšťať súpera do šancí. Potrebujeme stále hrať našu hru a byť maximálne sústredení. Šance si vytvoríme vždy, ale musíme vychádzať zo zabezpečenej defenzívy.

V závere dlhodobej časti sa Nitre nedarilo a spadla na ôsme miesto. Zanechalo to na mužstve stopy?

Je pravda, že posledné zápasy v základnej časti nám nevyšli podľa predstáv. Ale sadli sme si v kabíne a povedali si, že prichádza play off a to je nová súťaž. Je to cítiť aj na ľade. Hráme s väčším nasadením, rovnako aj Dukla.

Záver druhého duelu nám nevyšiel, ale v hlavách sme nastavení tak, že za základnou časťou sme urobili hrubú čiaru a sústredíme sa výhradne na play off. Je to nový začiatok, v ktorom si môžeme vytvoriť vlastný príbeh.

Jakub Lacka v drese HK Nitra. Foto: Jaroslav Slávik / fb hk nitra
lacka nitra Jakub Lacka v drese HK Nitra.

Za pokazený záver dlhodobej časti sa na adresu mužstva zniesla značná vlna kritika, jeden z novinárov o vás napísal, že ste lajdácky tím. Vnímali ste to v kabíne?

Komentár nebol úplne fér. Ľudia nevidia, koľko úsilia dávame do tréningov či zápasov. Niekedy to nevyjde podľa predstáv, ale vždy sa snažíme podávať čo najlepšie výkony.

Autor komentáru zároveň vypichol vašu formáciu s Čederlem a Okoličánym a označil ho za „jediný zapamätateľný útok Nitry v základnej časti“. Aký máte dojem zo spolupráce s kolegami?

Naša motivácia presadiť sa a vytvoriť si meno v seniorskom hokeji nás ženie vpred. Snažíme sa zlepšovať na každom tréningu či zápase. Zdravo nám narástlo sebavedomie a je vidieť, že si na ľade viac veríme. Častejšie sa dostávame do šancí, zostáva už len ich pravidelne premieňať.

Nedávno ste pod Zoborom predĺžili zmluvu. Znamená to, že ste spokojný v Nitre a v klube sú spokojní s vami?

Verím, že som na správnom mieste. Klub veľmi dobre pracuje s talentmi a mladými hráčmi. Tréneri sa snažia zatlačiť na hokejovú stránku a chalanom dávajú šancu ukázať, čo je v nich. Zároveň na nich netlačia čo sa týka okamžitých výsledkov. Vidia, že majú talent, snažia sa ich rozvíjať, v prípade neúspechu ich podržia.

Úspešnou prácou s mládežou je známy aj Třinec, kde ste pôsobili ako junior. Našli ste tam vyhovujúce podmienky?

Mal som trochu aj šťastie, že keď som odišiel do Třinca, tréneri si ma tam chceli nechať a prejavili záujem so mnou pracovať. Hral som v mužstve, ktoré vyhralo dorasteneckú i juniorskú kategóriu. Bolo v ňom viacero hráčov, ktorí sa neskôr uplatnili aj v seniorskom hokeji, spomeniem mená ako Lukáš Jašek, Miloš Roman, Patrik Hrehorčák či bratia Kovařčíkovci. Počas pôsobenia v Třinci som sa veľa naučil.

Jakub Lacka ako junior v drese Oceláři Třinec. Foto: fb jakub lacka
lacka Třinec Jakub Lacka ako junior v drese Oceláři Třinec.

Čo vám dalo päť rokov strávených v USA?

Chodiť na univerzitu bolo skvelé. Pomohlo mi to utvrdiť sa v názore, že hokej nie je všetko a život je aj po kariére.

Odísť do Ameriky a hrať v univerzitnej NCAA hodnotím ako správne rozhodnutie aj napriek tomu, že počas pandémie som rok nehral a tiež som vynechal určité obdobie pre zranenia. Získal som množstvo skúseností, kontaktov a naučil sa jazyk, čo beriem ako veľkú výhodu.

Čo ste tam študovali?

Mojím zameraním bol biznis, baví ma manažment. Popri hokeji si robím magisterské štúdium na Trnavskej univerzite so zameraním na marketing. Snažím sa myslieť aj na to, čo bude, keď ukončím hráčsku kariéru. Chcem prispieť do spoločnosti aj iným spôsobom.

V reprezentácii ste naposledy boli vo výbere do 18 rokov. Je ambíciou ukázať sa Craigovi Ramsaymu a uchádzať sa o miesto v A-tíme?

Určite, ale to je skôr dlhodobejší cieľ. Vedie k tomu postupný proces. Snažím sa ho krok po kroku absolvovať a zlepšovať sa každým dňom.

12. HC 19 Humenné Čítajte viac Slovan a Košice? To sú iné hokejové bašty. Zrazu medzi nich prišlo nejaké Humenné. So Slovákmi sme mali problém

Ramsay pravidelne loví v nitrianskych vodách, spomedzi mladíkov sú v širšom reprezentačnom výbere vaši spoluhráči, obrancovia Stacha s Gajdošom. Má to útočník ťažšie presadiť sa, pretože v národnom tíme je medzi forvardmi veľká konkurencia?

Marko Stacha i Fero Gajdoš podávali stabilné výkony a v reprezentácii sú zaslúžene. Obaja majú priestor na rast, ako aj talent na to, aby sa presadili v seniorskom hokeji.

Ak sa chce útočník dostať do národného tímu, musí byť efektívny a pravidelne sa presadzovať. Cítim, že nie som veľmi ďaleko, a ak pridám efektivitu v zakončení, časom by sa mi mohla účasť v reprezentácii podariť.

Na záver jedna nehokejová otázka – vedeli ste, že v denníku Pravda takmer 20 rokov pracuje aj bratranec vášho otca František Šteffek?

Ale áno, viem o tom. Pozdravíte ho odo mňa?

Samozrejme. Je vaším veľkým fanúšikom.

Tak to má byť. Prosím, odkážte mu, nech mi naďalej drží palce. (úsmev)

Načítavajú sa športové výsledky...
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #extraliga #HK Nitra #Play Off #Jakub Lacka