Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Musí vydržať, odkázal Šatanovi šéf Pittsburghu

Sezóna, ktorú v zámorí zažíva Miroslav Šatan, je ako vystrihnutá z nejakej slabej telenovely. Na začiatku boli veľké očakávania. Po troch neveľmi vydarených rokoch v New Yorku Islanders sa vtedy 33-ročný útočník tešil, že si zahrá v dobrom tíme za dobré peniaze. Pittsburgh si ho vyhliadol ako spoluhráča k mladej hviezde, centrovi Sidneymu Crosbymu. Na jej krídle mal nahradiť Mariána Hossu, dostal solídny plat, 3,5 milióna dolárov.

06.03.2009 11:23
Miroslav Šatan Foto:
Gólova oslava v podaní Miroslava Šatana.
debata

Potom prišli všedné dni so všednými zvadami v rodine. Tréner Penguins Michel Therrien, muž s povesťou náladového čudáka, si ho neobľúbil, hoci manažér mu ho priviedol ako najväčšiu posilu. Naháňal ho v zostave kade-tade, postupne ho nechal trápiť sa vo štvrtom útoku. „Miro to má ťažké,“ vravel pred časom v denníku Sport spoluhráč, skúsený český krídelník Petr Sýkora. „Nehrá s najlepšími spoluhráčmi, iba s chalanmi, čo nastreľujú puky.“

Navyše, Pittsburghu sa počas sezóny nedarilo, skĺzol až pod čiaru postupu. Trénera vyhodili a Šatan opäť veril, že jemu aj tímu svitá na lepšie časy. Hral opäť častejšie, nazbieral pár bodov. Ale Pittsburgh sa príliš nezlepšoval, stále potreboval ďalšie posily. A pravidlá NHL mu už nedovoľovali zobrať do tímu žiadneho lepšie zaplateného hráča.

„Mira Šatana som dal na waiver listinu (a ponúkol tak iným tímom – pozn. red.), aby sme získali flexibilitu v podmienkach platového stropu,“ vysvetlil utorkové vyradenie z prvého mužstva generálny manažér Penguins Ray Shero. „Neskôr sme urobili výmenu a získali Billyho Guerina, musel som to teda urobiť.“

Populárneho veterána Guerina si vedenie Pittsburghu vyhliadlo ako spasiteľa. Aj jeho biznis NHL celkom slušne pomlel. „Priznám sa, bolo to pre mňa dosť náročné,“ vravel pre televíziu TSN. „Štyri dni som sedel na zadku, čakal, či sa niečo stane. Mali sme totiž pripravenú výmenu do iného klubu, ale napokon z nej zišlo. Ale som rád, že si môžem zahrať v Pittsburghu,“ prešiel k americkej fráze.

Keď bude v Pittsburghu v zostave Guerin, ktorý zarába 4,5 milióna, klubu takmer naisto neostane priestor na 3,5 milióna pre Šatana. Preto ho Penguins poslali, po trinástich rokoch v prvých tímoch NHL, na staré kolená do nižšej súťaže. Po veteránovi Jozefovi Stümpelovi sa stal druhou slovenskou hokejovou hviezdou, ktorá okúsila premenlivosť nálad šéfov NHL.

„Čo sa to stalo s Mirom?“, zopakoval generálny manažér na tlačovke otázku. Prečo mu hra nešla? „Nedarilo sa nám nájsť mu miesto v prvých dvoch útokoch. Hľadali sme pre neho rolu, bol skoro v každom útoku, vo štvrtom, v treťom, menil miesto… On nie je hráčom do štvrtého útoku, zvykol predsa hrávať vyššie. A teraz, keď sme zobrali do tímu Billyho Guerina a (útočníka) Adamsa, je to ťažšie,“ odvetil. "

Hovoril som s agentom aj s Mirom," dodal. „Povedal som mu, že v najbližších pár dňoch všetko preberieme, zistíme, čo ešte môžeme urobiť s platovým stropom. Momentálne je v pozícii, že musí vydržať.“

debata chyba