Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šatan sa spoľahne na Ramsayho. Lepšieho trénera nemáme

Ak koronavírus oslabí na aktivite a prestane trápiť športový svet, slovenských hokejistov čaká náročné obdobie.

13.08.2020 14:59
Craig Ramsay Foto: ,
Kanadský odborník Craig Ramsay.
debata (6)

Dvoje majstrovstvá sveta, olympijská kvalifikácia a ZOH v Pekingu sú v priebehu niekoľkých mesiacov poriadna dávka. Hoci situácia sa môže zmeniť, vedenie národného tímu by malo zostať rovnaké.

Zaujímavá sezóna

Slováci sa aj počas tohto obdobia budú môcť spoľahnúť na služby trénera Craiga Ramsayho. Podľa slov prezidenta SZĽH Miroslava Šatana je kanadský odborník pripravený pokračovať v spolupráci.

"S Craigom som telefonal včera (v stredu, pozn.). Má sa dobre, samozrejme, bavili sme sa aj o budúcnosti. Tak, ako nedávno deklaroval, stále má snahu pomôcť nášmu hokeju. V krátkom čase budeme riešiť aj túto otázku.

Miroslav Šatan. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Miroslav Šatan Miroslav Šatan.

Aj preto, že hoci nemáme vo výhľade reprezentačné akcie, do septembra chceme mať jasno. Jeho pokračovanie je na dobrej ceste, vyzerá to pozitívne," referuje šéf slovenského hokeja.

Mrzí ho, že popri Ramsaym zatiaľ nevyrástol nástupca z domácej liahne. Systém rotujúcich asistentov sa príliš neosvedčil, kandidáti na post hlavného kouča chýbajú.

"Keď som Craiga prvýkrát oslovil pred troma rokmi, pôvodný plán znel na dve či tri sezóny. S tým, aby nám pomohol nájsť a vychovať svojho nástupcu.

Je to náročná funkcia s veľkou dávkou zodpovednosti a zatiaľ to vyzerá tak, že nikto z našich trénerov sa do nej nehrnie.

Slovenského nasledovníka v momentálnej dobe nemáme. Aj preto pokračovanie spolupráce s Craigom znie ako najlepšia opcia," vysvetľuje Šatan.

Vie, že základným kameňom stavby národného tímu sú kluby – extraligové i mládežnícke. Tie z najvyššej súťaže si nedávno založili novú spoločnosť APHK (Asociácia profesionálnych hokejových klubov), ktorá sa bude podieľať na riadení najvyššej domácej súťaže.

Jej predchodca Pro-Hokej putoval do likvidácie.

"S klubmi rokujeme, nová zmluva ešte nie je podpísaná. Čakali sme na to, ako sa dohodnú, keďže vieme, že nie sú kompletní – čo sa týka názorov. Ale v krátkej dobe chceme situáciu vyriešiť.

Zľava: Výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ,... Foto: SITA, Brano Bibel
Miroslav Šatan, Peter Kruľ Zľava: Výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ, prezident SZĽH Miroslav Šatan a generálny sekretár SZĽH Ivan Pulkert.

Rovnako aj situáciu s pandémiou koronavírusu a rozhodcov. Je toho dosť. Chceme, aby sa sezóna začala bez čo najmenších problémov. Vzhľadom na situáciu si uvedomujeme, že nás čaká naozaj zaujímavá sezóna," mieni prezident SZĽH.

Dve posily do tímu

Šatan si v poslednom čase prešiel obdobím, ktoré mu nezávidí žiadny športový funkcionár. Musel zvládnuť koronakrízu, kritiku nespokojných klubov či odchod blízkeho spolupracovníka Miroslava Valíčka, ktorý pôsobil ako generálny sekretár.

Isto mu tak padne vhod nový kolega. Výkonným riaditeľom SZĽH sa stal Peter Kruľ. Okrem iného prevezme aj niektoré úlohy, ktoré zväzový prezident plnil v časovej tiesni.

„Už v minulosti sme sa rozprávali o podobnej funkcii. Niektoré problémy a veľa agendy, ktorá sa nakopila, ukázali, že je potrebné mať človeka so skúsenosťami. Uvidíme, ako sa posunieme na vyššiu úroveň. Ja sa budem viac venovať reprezentatívnej časti, Peter zasa výkonnej,“ referuje Šatan.

Najlepší hokejisti z každého tímu NHL v histórii Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Anaheim Ducks - Teemu Selänne.

Kruľ má za sebou štúdium diplomacie na univerzite v Banskej Bystrici aj v Kolíne nad Rýnom, neskôr študoval aj verejnú politiku na Harvarde v USA. Pracoval vo finančnom sektore i v oblasti strategického poradenstva.

"Mojou kľúčovou úlohou bude koordinovať a zefektívňovať procesy, komunikáciu, plánovanie a v konečnom dôsledku aj rozhodovanie v rámci zväzových oddelení,“ vraví Kruľ.

Šatan rýchlo pochopil, že práce na zväze je vyše hlavy a rýchlo angažoval aj nového generálneho sekretára. Nástupcom Valíčka sa stal Ivan Pulkert. Do juniorských čias sa pohyboval pri hokeji, potom pôsobil ako manažér v súkromnom sektore.

„Po odchode Mira nastalo na zväzu vákuum, ktoré sme museli vyplniť. Ivan bude mať za úlohu riešiť operatívu na zväze, ktorej je neúrekom a zároveň mu pripadne zodpovednosť zastrešovať regionálnych manažérov. Bude riešiť aj komunikáciu s klubmi, ktorú by sme radi zlepšili,“ dodáva Šatan.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Miroslav Šatan #Craig Ramsay